Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αναγνωστάκης: Άμεση αντιμετώπιση της παράνομης παιδικής εργασίας.

Eρώτηση συνυπέγραψε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς - Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, Γιώργο Κυρίτση, Θωμά Ψύρρα και  Γιάννη Πανούση, για την άμεση αντιμετώπιση της παράνομης παιδικής εργασίας.

Το κείμενο της ερώτησης:

ο φαινόμενο  της παράνομης παιδικής εργασίας είναι πολυεπίπεδο και έχει απασχολήσει έντονα τη διεθνή κοινότητα, δεδομένου ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί κρίσιμο σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών και των διεθνών συμβάσεων που τα προστατεύουν.

Ανάμεσα στους λόγους που οδηγούν τα παιδιά στην εργασία είναι η φτώχεια, οι άνισες εκπαιδευτικές δυνατότητες κατά γεωγραφική περιοχή, το αρνητικό οικογενειακό περιβάλλον καθώς και η προκατάληψη απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στην Ελλάδα, εξαιτίας της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η παιδική φτώχεια ανέρχεται στο 23,7% (κατατάσσοντας την χώρα μας έβδομη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ενώ η  προτροπή των γονιών για οικονομική συνεισφορά των παιδιών στον ελλιπή οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί τον βασικότερο λόγο που ωθεί τα παιδιά στην εργασία και, κατ' επέκταση, στην εκμετάλλευσή τους από πολύ μικρή ηλικία. Το φαινόμενο της παράνομης παιδικής εργασίας έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και απαιτεί τη δραστική αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2010 εκδόθηκαν στην Ελλάδα 1.462 βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων, το 2011 ο αριθμός μειώθηκε σε 874 και το 2012 έφτασε τα 562, τη στιγμή που η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού εκτιμά τους ανήλικους εργαζόμενους σε 6.238 το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το γεγονός αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό διότι η μείωση αυτή δεν υποδηλώνει ότι μειώθηκε ο αριθμός των ανηλίκων που εργάζονται αλλά ότι μέσα σε αυτή την περίοδο της βαθειάς οικονομικής κρίσης μειώθηκε δραματικά η αδειοδοτημένη εργασία ανηλίκων, καθώς η ανασφάλιστη εργασία είναι φθηνότερη από την ασφαλισμένη.  Η εκτίμηση είναι ότι ο πραγματικός αριθμός των ανήλικων εργαζομένων, έστω και περιστασιακά, είναι πολλαπλάσιος αυτού του αριθμού, ξεπερνά τις 100.000, διότι κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Eurostat, 70.000 παιδιά (δηλαδή το 11,4% των μαθητών) σταματούν το σχολείο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναζητώντας συχνά κάποιου είδους απασχόληση, αρκετοί ανήλικοι φοιτούν σε εσπερινά λύκεια ή ΕΠΑΛ ενώ παράλληλα εργάζονται, 3.500 περίπου παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο στο δημοτικό, ενώ πολλά παιδιά, ιδίως Ρομά, δεν εγγράφονται ποτέ στο σχολείο και ασχολούνται με παράνομες μορφές εργασίας ή/και βοηθούν στις εργασίες των οικογενειών τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε ποσοστό 70% τα παιδιά που σταματούν το σχολείο με κάποιο τρόπο εργάζονται.

Τα εργαζόμενα αυτά παιδιά δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, είναι κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα και σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες τους παραβιάζουν τα δικαιώματα τους, ενώ το μέλλον τους διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο.

Η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους δε ελάχιστες φορές ισχύει και σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η ελληνική νομοθεσία, που κατά βάση στηρίζεται σε διεθνείς συμβάσεις, δεν εφαρμόζεται ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ικανοποιητικών στοιχείων σχετικά με την παιδική εργασία και τη σχολική διαρροή, για την οποία δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης παιδικής εργασίας;
Προγραμματίζετε ενέργειες για την ενεργοποίηση του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς);
Για ποιο λόγο δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για τη σχολική διαρροή;
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι η επιδοματική πολιτική δεν συμβάλλει στην υπέρβαση των προβλημάτων που προέρχονται από την οικογενειακή προέλευση των παιδιών (παιδιά οικονομικώς ασθενέστερων οικογενειών, αναλφάβητων και σε μεγάλο ποσοστό προσφύγων);
Υπάρχει μέριμνα για την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των προβλήματων των παιδιών, όπως έχουν προτείνει οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και η UNICEF;
Έχει ληφθεί υπόψη και προς ποια κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του φαινομένου η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 20ης Φεβρουαρίου 2013 «Επενδύοντας στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας» και οι κατευθυντήριες γραμμές της;"


Enhanced by Zemanta

Ενθουσίασαν τα παιδιά της Δημοτικής Σχολής κλασικού Χορού

Ενθουσίασαν τα παιδιά της Δημοτικής  Σχολής κλασικού Χορού του Δήμου  Χαλκιδέων, απόψε το βράδυ στην Πλατεία Μάλλιου (Κόκκινο Σπίτι), βγάζοντας ασπροπρόσωπη την δασκάλα τους, την Λίτσα Γεωργάκαινα.

ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

Άγιος Γεώργιος Λιχάδας: Εκλιπαρούσε για βοήθεια μέσα στα αίματα!

Ήταν βραδινές ώρες όταν έπεσε σε ένα χαντάκι με την μηχανή του στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας.

Ο ίδιος αιμορραγούσε και δεν μπορούσε να σηκωθεί από τον δρόμο. Το μόνο που εύχονταν ήταν να τον βρει κάποιος περαστικός.

Τα λεπτά περνούσαν και άρχισε να πονάει ακόμα περισσότερο. Με όση δύναμη είχε φώναζε για βοήθεια αλλά μάταια δεν τον άκουγε κανένας.

Για ένα ολόκληρο βράδυ, σύμφωνα με το istianews, έμεινε αβοήθητος στο χαντάκι.

Έκανε υπομονή στα τραύματα του μέχρι που ξημέρωσε.

Από το σημείο περνούσε ένας περαστικός που τον άκουσε και επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ.

Το παλικάρι στάθηκε τυχερό στην ατυχία του και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και είναι καλά.

Ιππόκαμπος Live Έντεχνο - Λαικό @ 22:30

Ένα βράδυ γεμάτο μουσική στο Ιππόκαμπος Beach Bar. 

Οι Δημήτρης Αναστόπουλος, Δήμητρα Ζέρβα και ο Πάνος Αλαφούζος θα σας παρασύρουν σε Έντεχνες και Λαικές διαδρομές με τον δικό τους μοναδικό τρόπο..

Το
Σάββατο  στις 10:30 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη





Ippokampos
Τηλέφωνο2221 098000
Ιστότοποςhttp://www.ippokampos.gr/
Emailippokamposclub@gmail.com

Το 3rd Handmade Crafts Bazaar στη Χαλκίδα

Το 3rd Handmade Crafts Bazaar θα γίνει στη Χαλκίδα με διοργανωτή την  V² - Vsquared Events το  Σάββατο  στις  8:00 μ.μ. στην προβλήτα Αγίου Νικολάου στην Παραλία Χαλκίδας
Πρόκειται για συνάντηση Χαλκιδέων δημιουργών που θα σας εντυπωσιάσουν με τα χειροποίητα αντικείμενά τους! 

Κοσμήματα, αξεσουάρ, υποδήματα, διακοσμητικά!! Ελάτε να κάνετε τις αγορές σας στην... Χαλκίδα by night!! 

Στην  όμορφη προβλήτα της Χαλκίδας  το Σάββατο 6 Ιουλίου θα φιλοξενήσει τους πάγκους των δημιουργών! Μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας και μη ξεχάσετε να φέρετε τη φωτογραφική σας μηχανή!

Μπορείτε να βρείτε:
Πολύχρωμες δημιουργίες από τη νέα καλοκαιρινή συλλογή της Κατερίνας Χρυσόγλου, με ασήμι, μπρούτζο, πλεξιγκλάς και ημιπολύτιμες πέτρες. — μαζί με Katerina Chrysoglou-Handmade Jewellery.

Τα στολίδια της Κλο Κλο!! Δημιουργίες από χαρτί (Paper jewels) αλλά και βραχιόλια από πολυμερή πηλό και χειροποίητες χάντρες! — μαζί με Stolidia Kloklo.



Στο bazaar το Σάββατο θα βρείτε και το πάγκο της Εφτάχρωμης Πολιτείας! Εκεί εκτός από ιδιαίτερες δημιουργίες που θα βρείτε θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για τα μαθήματα που διεξάγονται στο χώρο του εργαστηρίου της Πολιτείας! — μαζί με Rodoula Samartzi.

Άκρως καλοκαιρινή διάθεση από την ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων που επιλέγει η Πέννυ Χρηστίδη για τα σανδάλια της! — Μαζί με Charm και με Christidi Penny.

Από τη φετινή καλοκαιρινή συλλογή της Μαρίας Αποστόλου, αστερίες φτιαγμένοι σε ασήμι, για να φορεθούν σαν μενταγιόν, δαχτυλίδι ή σκουλαρίκια!! — μαζί με CREATE-by Maria Apostolou.




1ο φεστιβάλ "ΈΡΙΑ 2013" με Φυστικί Σαλόνι, Εν Ωδαίς και Guests

Το Σάββατο 06/07/2013, σας προσκαλούμε σε μια μουσική βραδιά με τους Φυστικί Σαλόνι, Εν Ωδαίς και Guests που θα πραγματοποιηθεί στην τοποθεσία ΈΡΙΑ των Καθενών Ευβοίας στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ "ΈΡΙΑ 2013" με την συμμετοχή και άλλων μουσικών σχημάτων... 

Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 20:00. Πληροφορίες 6937337489.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ (με αυτοκίνητο): Από Χαλκίδα κατευθυνόμαστε προς Β.Εύβοια και στην Ν.Αρτάκη στρίβουμε δεξιά για Καθενούς-Στενή. Συνεχίζουμε για 15km και πριν μπούμε στους Καθενούς, παίρνουμε τον νέο περιφερειακό δρόμο (λοξά αριστερά) για Στενή. Στα 200m στρίβουμε αριστερά προς ΕΡΙΑ (υπάρχει και μια μικρή πινακίδα) και ακολουθούμε τις πινακίδες για 2km περίπου.

Porto Kymasi Beach Bar με τον Thodoris Triantafillou

Το Porto Kymasi Beach Bar σας Παρουσιάζει:

Το πρώτο event του καλοκαιριού ξεκινάει με τον Thodoris Triantafillou
έναν από τους πιο γνωστούς Dj και παράγωγους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού..


Όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα Club, Events και Festival της Αθήνας, της επαρχίας αλλά και της Ευρώπης. (Dybbuk, Watergate, Cavo Paradiso, Synch, Animal, Mikro, F Beach, Salt ‘N Pepper, Monroe, Αλσος, Berlin και πολλά άλλα.

Οι τελευταίοι μήνες τον βρίσκουν να συνεργάζεται με τον CJ Jeff όπου μοιράζονται και την δισκογραφική Rhythmetic και τον Monsieur M, όπου τρέχουν το Project “Modernism”, αλλά και το design / music production Studio “Glory Hill”.

----------------------------------------------------------------------------
-Guest Dj : Thodoris Triantafillou
Info:
https://www.facebook.com/Thodoris.Triantafillou.music
http://www.youtube.com/user/thtriantafillou
http://www.beatport.com/artist/thodoris-triantafillou/28315
http://www.residentadvisor.net/dj/thodoristriantafillou

- Resident : Dj GerKal
Info:
www.facebook.com/djgerkal1
http://soundowl.com/artist/dj-gerkal
https://soundcloud.com/gerkal

Porto Kymasi Beach Bar
https://www.facebook.com/pages/Porto-Kymasi-Beach-Bar/335676583187068


- Είσοδος : Ελεύθερη
- Rsv : 6977158014
- Photo Report


 Porto Kymasi Beach Bar (Paralia Mantoudiou)

Summer Party με guest Dj τη Lina στο Cafe Club Εν Πλώ

To Σάββατο 6 Ιουλίου  στις 11 μ.μ. ένα... "καυτό" Summer Party με guest Dj από τον Kosmos fm 100 την Dj Lina στο Cafe Club Εν Πλώ στους Αγίους Αποστόλους, στις Πετριές....!!!

Doors open @ 23.00

Μην λείψει κανείς !!!!



Με την υποστήριξη του Kosmos fm 100....!!!
http://www.facebook.com/kosmos100

Aστροπαρατήρηση στο γήπεδο της Λούτσας

Το βράδυ του Σαββάτου 6/7/2013, η ομάδα "Κηφέας" έχει προγραμματίσει εξόρμηση στο γήπεδο της Λούτσας με σκοπό την αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφηση. 

 Παρατηρήστε μαζί μας πλανήτες, αστρικά σμήνη, διπλούς αστέρες νεφελώματα, γαλαξίες και άλλα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού.

O Αναγνωστάκης για το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι».


Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεων  σχετικά με το πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨, ο βουλευτής Εύβοιας  της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε νέα ερώτηση  για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της  Εύβοιας ερωτά το αρμόδιο Υπουργείο:
  • Πως σχεδιάζει να απορροφήσει τους 3500 εργαζομένους τους προγράμματος στο διάδοχο πρόγραμμα;
  • Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η παροχή υπηρεσιών κατ΄οίκον, στις ομάδες ατόμων που δεν πληρούν τη σειρά κριτηρίων του νέου προγράμματος; 
  • Πότε θα αποδεσμευθούν πόροι για την αποπληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων του προγράμματος ¨Βοήθεια στο σπίτι¨;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...