Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επέκταση του Δικτύου Νατούρα στην κοιλάδα Προκοπίου και στο δέλτα Κηρέως

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ NATURA
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού kireas.org καλεί τις εμπλεκόμενες τοπικές και εθνικές αρχές να κάνουν χρήση του πλαισίου δυναμικής προσαρμογής του δικτύου Νατούρα και να επιδιώξουν την ένταξη της Κοιλάδας Προκοπίου και του Δέλτα Κηρέως (γνωστής και σαν Τέμπη της Εύβοιας) στο δίκτυο για την καλύτερη προστασία τους.

Πανευρωπαϊκά, οι "Τόποι Κοινοτικής Σημασίας" στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 επεκτάθηκαν κατά 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα δεν πρόσθεσε νέες περιοχές απλώς έκανε κάποιες τροποποιήσεις στις ήδη ενταγμένες περιοχές. Οι "Τόποι Κοινοτικής Σημασίας» σχετίζονται με την προστασία των οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) και είναι διαφορετικοί από τις "Ζώνες Ειδικής Προστασίας" που αφορούν τα πουλιά (ορνιθοπανίδα). Πέρυσι, η Ελλάδα ένταξε το Όρος Κανδήλι και τον Πυξαριά στο δίκτυο Νατούρα σαν «Ζώνες Ειδικής Προστασίας». Οι περιοχές αναγράφονται με τους κωδικούς GR2420010 (62.422 στρ.) και GR2420011 (393.081 στρ.), αντίστοιχα (ΦΕΚ 1495/06.09.2010).

Το ζητούμενο παραμένει να ενταθεί η κοιλάδα Προκοπίου και το δέλτα Κηρέως στο δίκτυο Νατούρα 2000 σαν Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή με το κωδικό GR2420003, έχει έκταση 140.000 στρέμματα και συμπεριλαμβάνεται στον επιστημονικό κατάλογο LIFE του δικτύου Νατούρα. Η περιοχή φιλοξενεί 5 ενδιαιτήματα (βιότοπους) υψηλής προτεραιότητας και αναγνωρίζεται σαν τόπος περιβαλλοντικής ευαισθησίας στο χωροταξικό σχέδιο για την Στερεά Ελλάδα του 2003.
 
Ο kireas.org καλεί τις εμπλεκόμενες τοπικές και εθνικές αρχές να κάνουν χρήση του πλαισίου δυναμικής προσαρμογής του δικτύου Νατούρα και να επιδιώξουν την ένταξη της περιοχής αυτής (γνωστής και σαν Τέμπη της Εύβοιας) στο δίκτυο για την καλύτερη προστασία της.
Enhanced by Zemanta

"Όχι στη μεταφορά του λιμανιού Χαλκίδας στο Βαθύ Αυλίδας"

View of the city of Chalkida, GreeceImage via Wikipedia"Όχι στη μεταφορά του λιμανιού Χαλκίδας στο Βαθύ Αυλίδας" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή κατά της μεταφοράς του λιμανιού της Χαλκίδας στο Βαθύ Αυλίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη της Αρχαίας Αυλίδας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας, σχεδιάζει την μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας στον χώρο μεταξύ Ναυπηγείων και Τσιμέντων Χαλκίδας. Δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο κατέληξε στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου μια διορισμένη Λιμενική Επιτροπή, χωρίς καμιά διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, αλλά εκείνο για το οποίο είμαστε σίγουροι, είναι ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, πέρα από κάθε άποψη είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά αδικαιολόγητη, ιστορικά απαράδεκτη και ανεφάρμοστη τεχνικά σύμφωνα και με απόψεις ειδικών επί του θέματος.
Η Αρχαία Αυλίδα από τα ιστορικά και πιο σημαντικά μνημεία της Πολιτιστικής μας αλλά και της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, διαχρονικά με την άδεια του συστήματος εξουσίας, βεβηλώθηκε από τα κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει περικυκλωθεί και ουσιαστικά έχει καλυφθεί από κάθε λογής ρυπογόνες βιομηχανίες, αλλοιώνοντας έτσι ριζικά τη μορφολογία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου πρέπει να ψάξει επιμόνως για να ανακαλύψει το ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδας.
Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες και αγώνες για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και αποσπάστηκαν κάποιες υποσχέσεις αρμοδίων. Μάλιστα σε αποφάσεις που αφορούσαν το χωροταξικό του τ. Δήμου Αυλίδας, υπήρχαν αναφορές για σταδιακή απομάκρυνση όλων των βιομηχανιών από την περιοχή σε οργανωμένη ΒΙΠΕ και η ανάδειξη μέσα από την ενοποίησή του αρχαιολογικού χώρου και ολοκλήρωσης των ανασκαφών. Μια προοπτική που θα έδινε μια άλλη, πολύ διαφορετική από τη σημερινή εικόνα του κόλπου της Αυλίδας και ταυτόχρονα θα έδινε μια σημαντική οικονομική ώθηση στην περιοχή. Μια άλλου είδους «ανάπτυξη», με την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τομείς του αρχαιολογικού τουρισμού και όχι μόνο, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στην ιστορία της πατρίδας μας και στο περιβάλλον. Δυστυχώς όμως κάποιοι παράγοντες θέλουν στο όνομα της αποσυμφόρησης της πόλης της Χαλκίδας με την μεταφορά του λιμανιού, να συνεχίσουν το έγκλημα αυτών που επέτρεψαν κάποτε την εγκατάσταση των βιομηχανιών πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας.
Σε έναν Ευβοϊκό Κόλπο που δέχεται τοξικές σκουριές, το εξασθενές χρώμιο του Ασωπού, τους χημικούς ρύπους των βιομηχανιών και φιλοξενώντας έναν προβληματικό ΒΙΟΚΑ των λυμάτων της περιοχής Χαλκίδας, η δημιουργία ενός λιμανιού στο στενότερο και πιο ρηχό σημείο του κόλπου, θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση για όλη της περιοχή της Χαλκίδας και για την ίδια την πόλη της Χαλκίδας. Μπορούμε να φανταστούμε ένα ατύχημα σε ένα πλοίο με χύδην φορτίο, τι θα γίνει σε όλες τις ακτές της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας; Να μην μιλήσουμε για την βιοποικιλότητα (φύκια, όστρακα, ψάρια) που ήδη απειλείται, όταν η θερμοκρασία των νερών του Κόλπου θα ανέβει σημαντικά λόγω της υποχρεωτικής χρήσης του –για την ψύξη των μηχανών- από τα μεγάλα πλοία που θα επισκέπτονται το λιμάνι με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του οξυγόνου για τους υδρόβιους οργανισμούς.
Η επιλογή του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας για την μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας είναι μια λάθος επιλογή από κάθε άποψη.
Η αρχαιολογική υπηρεσία Χαλκίδας η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την προστασία και την ανάδειξη της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, πως τοποθετείται στο συγκεκριμένο θέμα; Εφαρμόζοντας μόνο την υπάρχουσα νομοθεσία και την ζώνη προστασίας του υπάρχοντος μνημείου και μόνον αυτός είναι ικανός λόγος να αποτρέψει κάθε σκέψη για μεταφορά μιας άλλης βαριάς βιομηχανικής όχλησης, όπως είναι ένα λιμάνι στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.
Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο φορέα. Στην νέο Δήμο Χαλκιδέων, στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τους καλούμε .να εξετάσουν το θέμα και να μην επιτρέψουν κάποιους οι οποίοι περίεργα και εσπευσμένα με τις αποφάσεις τους θέλουν να προκαταβάλλουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας

Επιτροπή για την Προστασία και Ανάδειξη της Αρχαίας Αυλίδας

1 Αντωνιάδου Μαντώ Οικιακά Αυλίδα
2 Βάθης Νικόλαος Μηχανολόγος ΕΑΒ Αυλίδα
3 Βάθης Σπύρος Φαρμοκοποιός Αυλίδα
4 Δαύλιας Κώστας Επαγγελματίας Αυλίδα
5 Κατσίκη Ελένη Φαρμοκοποιός Βασιλικό
6 Λειβαδίτης Αθανάσιος Αξιωματικός ΠΑ ε.α.Αυλίδα
7 Λεοντάρης Νικόλαος π.Δήμαρχος Αυλίδας Αυλίδα
8 Λεοντής Ιωάννης Επαγγελματίας Μύτικας
9 Λυμπέρης Νικόλαος π.Δήμαρχος Ληλαντίων Ληλάντιο
10 Μακρίδης Ιωάννης πρόεδρος Τ.Σ. Νέας Λαμψάκου Νέα Λάμψακος
11 Μανίκας Αχιλλέας Γεωπόνος Αυλίδα
12 Μπαϊρακτάρης Κωνσταντίνος Εκπαιδευτικός Χαλκίδα
13 Μπετίνης Κωνσταντίνος σ. Μηχανολόγος Αυλίδα
14 Παπαγεωργίου Αναστάσιος Δικηγόρος Χαλκίδα
15 Πατσουράκης Μηνάς Υπάλληλος ΕΑΒ Αυλίδα
16 Ραπτάκη Άννα Συνταξιούχος Μπούρτζι
17 Ραπτάκης Φώτης Συνταξιούχος Μπούρτζι
18 Ρούσσου Μαρία Οικιακά Αυλίδα
19 Σιακαντάρης Νικόλαος Επαγγελματίας Αυλίδα
20 Ταπούτη Ειρήνη Κτηνίατρος Νέα Λάμψακος
21 Τσίμας Γεράσιμος Πλοίαρχος ε.α.Αυλίδα
22 Τσουκάνης Αθανάσιος Υπάλληλος ΕΑΒΑυλίδα
23 Φίλιππα Ευτυχία Οδοντίατρος Μπούρτζι
24 Φραντζής Γεώργιος Χημικός Χαλκίδα
25 Φραντζής Νικόλαος Ιδ.Υπάλληλος Χαλκίδα
26 Χαϊνάς Κώστας Επαγγελματίας Χαλκίδα
27 Χατζηιωάννου Στράτος Εκπαιδευτικός Νέα Αρτάκη
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...