Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Πήραν επιδοτήσεις, τις έκαναν απολύσεις

Την μπάνκα των... επιδοτήσεων τίναξαν στον αέρα τα τελευταία χρόνια η Αlfa Wood και η Shelman! Οι δύο εταιρείες, οι οποίες ανήκουν πλέον στον ίδιο όμιλο λόγω της εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη, έχουν λάβει επιδοτήσεις άνω των 44 εκατ. ευρώ μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, για συνολικές επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 88 εκατ. ευρώ. Και όμως, παρά τον πακτωλό των χρημάτων από τον έλληνα φορολογούμενο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και των προϊόντων τους, η εξαγορασθείσα Shelman προχώρησε σε μια σειρά απολύσεων στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, γεγονός που έχει ανάψει τα αίματα και έχει οδηγήσει τους εργαζομένους σε διαρκή απεργία. Μάλιστα διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης είναι ένας παλιός γνώριμος από τον χώρο του ΠαΣοΚ, ο πρώην υφυπουργός Υγείας και Εργασίας κ. Ν. Φαρμάκης. Τo deal των μέχρι πρότινος ανταγωνιστών έγινε πριν από λίγους μήνες και αφορούσε την εξαγορά του 72,9% της επιχείρησης από τη θεσσαλική Αlfa Wood, του επιχειρηματία κ. Α. Αδαμόπουλου, αντί 11 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά της Shelman από την Αlfa Wood έχει δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή» στον χώρο του ξύλου στη χώρα μας (με πολλαπλάσια πια μεγέθη από τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, τον Ακρίτα), εν τούτοις αυτή η μετάβαση δεν φαίνεται να γίνεται χωρίς απώλειες.

Ολη η Εύβοια στο πόδι
Με επιχείρημα τη μείωση της ζήτησης και την ανάγκη εξυγίανσης της εταιρείας, η Shelman απέλυσε πρόσφατα 21 εργαζομένους. Το γεγονός έχει θορυβήσει τους 540 εργαζομένους στη Χαλκίδα- και τους συνολικά 900 που απασχολεί -, καθώς φοβούνται ότι, λόγω των αλλαγών στα εργασιακά, οι περικοπές στις θέσεις εργασίας θα έχουν και συνέχεια. Ετσι αντιδρούν με 24ωρες απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Η εταιρεία έχει δώσει στο παρελθόν σχετικά «πατήματα», αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της (διεθνούς) κρίσης είχε περιορίσει τα ωράρια εργασίας στη Χαλκίδα, ενώ στη δε Κομοτηνή είχε προτείνει στους εργαζομένους να επιλέξουν μεταξύ ομαδικών απολύσεων ή μείωσης αποδοχών.

Το ευβοϊκό σκέλος των απολύσεων θορύβησε όλους τους βουλευτές του νομού, οι οποίοι επενέβησαν προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Τελικά έπειτα και από εμπλοκή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Ρ. Σπυρόπουλου αποφασίστηκε μια τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ του υπουργείου, της επιχείρησης και των εργαζομένων, ενώ ο ίδιος ο ΓΓ προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής και να συνεννοηθεί με τη Shelman, με την προϋπόθεση της αναστολής των απεργιών για πέντε ημέρες. Ωστόσο οι υπεύθυνοι της επιχείρησης δεν εμφανίστηκαν, καθώς, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, δήλωσαν ότι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο προπηλακισμού από τους εργαζομένους και, τελικώς, αποφασίστηκε νέα συμφιλιωτική συνάντηση στις επόμενες ημέρες.

 Θα πετύχει η συμβίωση; 

Οι δύο εταιρείες αποτελούν πια έναν κολοσσό του ξύλου στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς αναμειγνύονται διάφορες παραγωγικές μονάδες. Από την εξαγορά, η Αlfa Wood παρέλαβε τα δύο εργοστάσια της Shelman σε Χαλκίδα και Κομοτηνή, το 85% της Χατζηλουκάς ΑΒΕΤΕ, το 100% της Ξυλεμπορικής Πατρών, το 90% της Τζήλος ΑΕ, το 50% της Σέλμαν Sofianos Παρκέτα ΑΕ, το 40% της Sofrom Ρarquet ΑΕ στη Ρουμανία, αλλά και το ιδιόκτητο λιμάνι της στη Χαλκίδα. Την ίδια στιγμή ο θεσσαλικός όμιλος διαθέτει την Αlfa Wood Πίνδος, την Αlfa Wood Βulgaria, το εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Λάρισας, το Αlfa Wood Shop στον Τύρναβο- όπου και η έδρα του ομίλου- και το κέντρο έκθεσης Αlfa Wood Επιπλο, ενώ συμμετέχει στην Αlfa Wood Νευροκόπι ΑΕΒΕ και στην Ξυλοτεχνική Ηπείρου.

Τα κέρδη της Αlfa Wood, η οποία απασχολεί 250 εργαζομένους, ήταν το 2008 3,1 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η Shelman, που απασχολεί 900 άτομα, είναι σταθερά ζημιογόνος τα τελευταία χρόνια, και έχει συνολικές υποχρεώσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ. Στόχος του ομίλου έχει καταστεί ο διπλασιασμός της παραγωγής, η επιστροφή στα κέρδη, η αύξηση των εξαγωγών και η υλοποίηση νέων επενδύσεων, έργο διόλου εύκολο. Και αυτό διότι ο κλάδος του ξύλου στη χώρα μας υπόκειται σε άγριο ανταγωνισμό από προϊόντα τεχνητής ξυλείας, τα οποία συχνά προμηθεύουν εταιρείες που ανοίγουν για να... κλείσουν την επομένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική είδηση της εξαγοράς της Shelman από την Αlfa Wood είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, οι οποίοι ζήτησαν στην επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μπαράζ επιδοτήσεων
Από το 2001 ως σήμερα οι δύο επιχειρήσεις έχουν εισπράξει περίπου 44 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις μέσω και των αναπτυξιακών νόμων, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο υπαγωγές, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Από αυτές μόνο μία προέβλεπε την δημιουργία θέσεων εργασίας, δηλαδή η επένδυση-«μαμούθ» με την οποία άνοιξε η Shelman το εργοστάσιο της Κομοτηνής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...