Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Από την Εύβοια στο Λουγκάνο με τους μουσικούς απ΄όλο τον κόσμο

Τρεις νέοι καλλιτέχνες η Φαίδρα Ραχούτη, ο Γιώργος Ραχούτης και ο Γιώργος Σκορδάς, μέλη του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών, παρουσίασαν μουσικά ακούσματα της Ελλάδας στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με την υποστήριξη του Dr Σταύρου Ραντά προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Ticino.

Προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων μουσικών απ’ όλο τον κόσμο, έλαβαν μέρος στο 1o Διεθνές Φόρουμ για την ειρήνη, που διοργάνωσε η πολιτιστική εταιρεία MaffeisNetwork SA, στις 30 Σεπτέμβρη έως 2 Οκτώβρη, στο Pallazzo dei Congressi στο Λουγκάνο.

Με τη συνοδεία κιθάρας και μπουζουκιού η Φαίδρα Ραχούτη ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, αποσπώντας τις καλλίτερες εντυπώσεις και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.

Την Ελληνική παρουσία στο διεθνές Φόρουμ αντιπροσώπευσαν τιμής ένεκεν ο πιανίστας - καλλιτέχνης της UNESCO Κύπριος Κατσαρης και ο διευθυντής του φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Ναυπλίου Γιάννης Βακαρέλης, με το κοντσέρτο για pianoforte ‘’Μελωδίες για την ειρήνη’’.

Η Φαίδρα Ραχούτη γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Χαλκίδα.
Είναι Ελληνίδα σοπράνο, κόρη καλλιτεχνικής οικογένειας, διπλωματούχος λυρικού τραγουδιού της κρατικής μουσικής σχολής 'Conservatorio L.Cherubini' της Φλωρεντίας και πτυχιούχος τεχνών και επιστημών του θεάματος του πανεπιστημίου 'La Sapienza' της Ρώμης.
Παρακολουθεί το τμήμα μετεκπαίδευσης λυρικού τραγουδιού του πανεπιστημίου SUPSI στο Λουγκάνο της Ελβετίας και παράλληλα σπουδάζει μουσικολογία στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Πολυτάλαντη από μικρή, διοχετεύει τα ενδιαφέροντα της σε όλες τις μορφές δημιουργικής και επικοινωνιακής τέχνης. Έχει πολλές συμμετοχές σε κοντσέρτα, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, φεστιβάλ, φιλανθρωπικές διοργανώσεις, ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών IUOMA και του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών και Φίλων ‘’Art Evia’’. http://fedrarachouti.blogspot.com/

Ο Γιώργος Ραχούτης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Εύβοια. Παιδί καλλιτεχνών, εξελίσσεται από μικρός στη μουσική και στα εικαστικά. Σε ηλικία 8 χρόνων άρχισε μαθήματα μουσικής σε έγχορδα και κρουστά στο ‘’Ευβοϊκό Ωδείο’’ Χαλκίδας. Μετά το Λύκειο εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών Κατάνιας και το 2004 παίρνει πτυχίο γλυπτικής από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Ρώμης. Έχει παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις, διεθνείς διοργανώσεις, μπιενάλε τέχνης και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις. Διατηρεί εργαστήριο στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας και διδάσκει στο ‘’Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών’’. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών και Φίλων ‘’Art Evia’’ και του μουσικού συγκροτήματος ‘’ ULALUM’’. http://georgiosrachoutis.blogspot.com/

Ο Γιώργος Σκορδάς γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Εύβοια. Με πατέρα μουσικό και μουσικά ακούσματα από την βρεφική ηλικία, ξεκίνησε 7 ετών μαθήματα πιάνου. Σπούδασε μουσική για 10 χρόνια στο « Ωδείο Χαλβατζή» στη Χαλκίδα. Την περίοδο της εφηβείας μαθαίνει κιθάρα και συμμετέχει στη δημιουργία μουσικού συγκροτήματος με φίλους, αρχίζοντας τις πρώτες εμφανίσεις σε ‘’ζωντανό κοινό’’. Παράλληλα με το Λύκειο και τα μουσικά ενδιαφέροντα, μαθαίνει και εξασκεί την τέχνη της χρυσοχοΐας στο εργαστήρι του Ε. Αναγνωστάκη. Την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας, κατατάσσεται στο Μουσικό Τμήμα ΣΔΑ- ΔΜΣ Αθηνών και παρακολουθεί τη Σχολή Σαλπιγκτών ΜΣΕΘ Μυτιλήνης. Συμμετείχε στις μουσικές εμφανίσεις της στρατιωτικής μπάντας σε δημόσιους χώρους και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες μουσικούς, και έχει λάβει μέρος με μουσικά σχήματα, σε φεστιβάλ και μουσικές εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων και Δήμων. Είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος ‘’ ULALUM’’ και του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών και Φίλων ‘’ Art Evia’’. http://ulalumband.blogspot.com/

Στη ΦΩΤΟ: Γιώργος Ραχούτης, Φαίδρα Ραχούτη, Dr Σταύρος Ραντάς, Γιώργος Σκορδάς

Από το eviaportal.gr
Enhanced by Zemanta

5o Docfest στη Χαλκίδα

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα έγκυρο κοινωνικό βαρόμετρο που διατηρεί την αμεσότητα και την πολυμορφία της γραφής των δημιουργών του, θυμίζοντάς μας πως ο κινηματογράφος είναι πρωτίστως τέχνη. Με αυτή την -καίρια- επισήμανση ανοίγει την αυλαία του, για πέμπτη χρονιά, το Docfest. Με άλλα λόγια, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ που ξεκινά την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στη σταθερή έδρα του: τη Χαλκίδα. Το Docfest, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη Σταύρο Ιωάννου, κατάφερε μέσα στα 5 χρόνια της λειτουργίας του να γίνει βασικό σημείο συνάντησης των δημιουργών, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 64 συνολικά ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, παραγωγής 2010-2011. Από αυτές, οι 21 θα κάνουν επίσημη πρεμιέρα στη διάρκεια του φεστιβάλ. Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 39 ταινίες (17 μεγάλου μήκους και 22 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ), καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα. Θα διεκδικήσουν τα (3+3) βραβεία Καλύτερης Ταινίας, που συμπληρώνονται από τα επιμέρους βραβεία Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Ηχου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή 22 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, που εντάσσονται στο «Πανόραμα». Μια ενότητα που έχει ως στόχο την προβολή και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και πρωτοπόρων έργων.

Οι προβολές, όμως, δεν σταματούν εδώ! Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα προβληθούν 20 ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων και τιμητικών εκδηλώσεων σε αξιοσημείωτους κινηματογραφιστές της χώρας. Ενα από τα αφιερώματα, στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη, σηματοδοτεί την έναρξη και τη λήξη του φεστιβάλ (αμφότερες στο Αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Μεγάρου). Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη «Αττίλας '74», ενώ στην τελετή λήξης το ντοκιμαντέρ «Η Ειρήνη Παππά στην Κύπρο» (1977, διάρκειας 18΄)σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Ενδιάμεσα θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον σκηνοθέτη: «Μιχάλης Κακογιάννης» του Νίκου Αναγνωστόπουλου και «Μια Ζωή, Μια Εποχή» της Λυδίας Καρρά. Παράλληλα, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έκθεση φωτογραφίας που καλύπτει το πλούσιο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Αφιερώματα γίνονται επίσης για τον σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιαννίδη με την προβολή τριών ταινιών του («Γρηγόρης Λαμπράκης ο Ειρηνοποιός», «Θεσσαλονίκη: Τρεις Ανεμοι», «Γιορτή στη Δραπετσώνα»), για τον σκηνοθέτη-συγγραφέα Γιάννη Σολδάτο («Γιώργος Σεφέρης - Μίκης Θεοδωράκης», «Αγγελος Σικελιανός - Μίκης Θεοδωράκης», «Ενας Ανθρωπος Παντός Καιρού»), καθώς και το σπέσιαλ αφιέρωμα που γίνεται κάθε χρόνο, με ντοκιμαντέρ που έχουν ως θέμα... το νησί όπου εδράζει το φεστιβάλ. Φέτος θα προβληθούν τρεις ταινίες: «Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας» (σκην. Γιάννης Λάμπρου), «Χαλκίδα» (σκην. Πέτρος Λύκας) και «Τα 45 Χρόνια της Συρταρωτής Γέφυρας του Ευρίπου» (σκην. Σταύρος Ιωάννου).

Το... χορταστικό πρόγραμμα του 5ου Docfest προσφέρει ακόμα:
* Δύο master classes με τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό («Τηλεόραση και Ντοκιμαντέρ») και τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., Δημήτρη Θεοδωρόπουλο («Η Φωτογραφία στο Ντοκιμαντέρ»).
* Πρόγραμμα «Μονοπλάνο», μια πρωτότυπη ιδέα που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους σκηνοθέτες και αποτελεί την πρώτη απόπειρά τους να απαθανατίσουν κάτι σημαντικό σε ένα συνεχές πλάνο (σε συνεργασία με τους φοιτητές του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον καθηγητή Γιάννη Σκοπετέα)
* Τρεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις: «Ο Ερωτας στην Ποίηση του Εμπειρίκου», με τη συμμετοχή του συγγραφέα Μήτσου Κασόλα, του ιστορικού και γιου του ποιητή, Λεωνίδα Εμπειρίκου, και του σκηνοθέτη Νίκου Αλευρά. «Παιδεία και Κινηματογράφος στην Ελλάδα», με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των κινηματογραφικών σχολών και πανεπιστημιακών καθηγητών. «Η Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο», με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη «Σχέδιο Σωτηρία» (τη συζήτηση θα συντονίσει ο ιστορικός τέχνης Παναγιώτης Παπαδόπουλος).

info

5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest

ΠΟΥ
Χαλκίδα: Θέατρο Παπαδημητρίου - Αμφιθέατρο Νομαρχιακού Μεγάρου
ΠΟΤΕ
4-9 Οκτωβρίου
ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Από 08:30 μέχρι 02:00
ΕΙΣΟΔΟΣ
Ελεύθερη


του Άρη Μαλανδράκη  στο Protagon
Enhanced by Zemanta

70χρονη θύμα τροχαίου στα Στύρα


Σε αυτό το σημείο που βλέπετε στην φωτογραφία, χθες στις 8 το πρωί είχαμε τροχαίο ατύχημα με θύμα μία ηλικιωμένη γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα το περιστατικό έγινε στην Στύρων κοντά στις Καμάρες της Χαλκίδας.

Η άτυχη γυναίκα για λόγους που εξετάζει η τροχαία της Χαλκίδας, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 30 χρονος Χαλκιδέος. Η 70 χρονη γυναίκα ήταν πεσμένη στο έδαφος για κάμποση ώρα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο που την μετέφερε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία της.evianews.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...