Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Συσσίτιο απόρων στη Xαλκίδα

Με αφορμή την Kυριακή των Αποκριών, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο πρώην ΠΙΚΠΑ, το πρώτο συσσίτιο του δήμου Xαλκίδας για περίπου 300 άπορους συνδημότες, που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Η προετοιμασία του φαγητού έγινε με την εθελοντική συμμετοχή μελών της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Χαλκίδας (ΑΜΛΕΧ). Η πρόεδρος του Δημοτικού Oργανισμού Πρόνοιας Τασούλα Μακαρώνα-Ψυχογιού (διακρίνεται στη φωτο κατά τη διανομή φαγητού) δήλωσε, ότι θα επιδιώξει να γίνονται συσσίτια τακτικότερα και με περισσότερους αποδέκτες.


 egnomi.gr

"Να μην ανασταλεί η λειτουργία των τελωνείων Καρύστου και Κύμης"


Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, με δύο αναφορές που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά να μην ανασταλεί η λειτουργία των τελωνείων Καρύστου και Κύμης.

Η πρώτη Αναφορά, είναι το έγγραφο διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας του τελωνείου Καρύστου που υπογράφουν ο Δήμος Καρύστου, οι Σύλλογοι Αλιέων Καρύστου, Μαρμαρίου και Στύρων καθώς και οι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Η δεύτερη Αναφορά είναι το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, όπου καταγγέλλεται η αναστολή λειτουργίας του τοπικού τελωνειακού γραφείου στην Κύμη.

Οι ιχθυόσκαλες παραδίνονται στους ιδιώτες....

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, συνυπόγραψε στις με άλλους τέσσερις συναδέλφους της ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με το μέλλον των έντεκα (11) ιχθυοσκαλών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Χαλκίδας.

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσε το γεγονός της απορρόφησης, μετά από σχετικό νόμο, της Εταιρίας Ανάπτυξης Αλιείας, η οποία είχε τον έλεγχο των ιχθυοσκαλών αυτών, στον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Στο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των ιχθυοσκαλών και ο αρμόδιος υπουργός καλείται να απαντήσει συγκεκριμένα στην ερώτηση των βουλευτών, η οποία έχει ως εξής:

«Οι Ιχθυόσκαλες λειτουργούν, από την ίδρυσή τους, σύμφωνα με το ΝΔ 420/1970 του Αλιευτικού κώδικα και του σχετικού κανονισμού λειτουργίας τους (ΦΕΚ 823 Β/22.6.1976).

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι τα έσοδα, τα οποία εισπράττουν οι Ιχθυόσκαλες είναι δημόσια και ότι οι ίδιες, στην μακρόχρονη πορεία τους, δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα η οικονομική τους διαχείριση καλύπτεται εξ ολοκλήρου μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού τους.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1800/7-11-2011 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 2624/τ.β΄/8/11/2011), η Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας Α.Ε. (ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. Α.Ε.), η οποία είχε τον έλεγχο των 11 Ιχθυοσκαλών της χώρας, συγχωνεύθηκε με απορρόφηση από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε.).

Στο πλαίσιο της ανωτέρω συγχώνευσης η νέα διοίκηση του Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε. φαίνεται να προετοιμάζει, είτε την κατάργηση Ιχθυοσκαλών (π.χ. Μεσολογγίου), είτε την παραχώρηση άλλων στις κατά τόπους Περιφέρειες (όπως της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Χίου, της Καλύμνου, των Χανίων, της Χαλκίδας και της Πρέβεζας), είτε την μετατροπή των υπολοίπων ιχθυοσκαλών σε υποκαταστήματα του ΟΚΑΑ (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) και την ίδρυση εντός των εγκαταστάσεων του Ο.Κ.Α.Α., ιχθυαγοράς με ανάθεση σε ιδιώτη για 50 έτη.

Δεδομένου ότι ο πολύπαθος κλάδος της αλιείας δέχεται συνεχώς της επιπτώσεις μιας γενικευμένης κρίσης.

Δεδομένου ότι χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους στις Ιχθυόσκαλες παραχωρείται το ευαίσθητο κομμάτι της διακίνησης αλιευμάτων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα έλεγχο από δημόσιο φορέα.

Δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ιχθυέμποροι ανά την Ελλάδα, πλην Αττικής, δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιό καθεστώς θα λειτουργούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση οι ιχθυόσκαλες παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, έχοντας σήμερα υπόλοιπο 3.000.000 ευρώ στον αλληλόχρεο λογαριασμό τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιός είναι ο προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με το μέλλον των ιχθυοσκαλών της χώρας;
Ποιό το μέλλον των περιφερειακών ιχθυοσκαλών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση υποβαθμίζονται;»
Enhanced by Zemanta

Συμπλοκή τσιγγάνων στη Χαλκίδα

Σύρραξη μεταξύ τσιγγάνων έγινε χθες το απόγευμα στα Αλάτσατα στη Χαλκίδα. Αυτόπτες μάρτυρες της συμπλοκής αναφέρουν πως έπεσαν και πυροβολισμοί... ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες δύο άτομα διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο ελαφρώς τραυματισμένα.

Οι φωνές και οι τσακωμοί πάντως αναστάτωσαν τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν στο egnomi.gr πως τέτοια φαινόμενα έχουν επαναληφθεί κι άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν αυξάνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
egnomi.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...