Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

«Ωφελημένοι οι πολίτες από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση», τόνισε η K. Περλεπέ

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υπογράμμισε ότι με το νέο αυτό σύστημα θα ωφεληθούν πολλαπλά οι πολίτες και το Δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας στο σύνολό του.
Όπως τόνισε, με την ηλεκτρονική μέθοδο συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπών, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκφράζει για άλλη μια φορά τη πολιτική της βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα και νοοτροπίες που υπονομεύουν το Δημόσιο χαρακτήρα της υγείας στη χώρα. «Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, τα φαινόμενα σπατάλης, αδιαφανούς διαχείρισης, αλλά και οι σοβαροί κίνδυνοι από την πολυφαρμακία, χωρίς να θίγεται σε τίποτα ο πολίτης και οι υγειονομικές τους ανάγκες.
Η συνταγογράφηση όπως γινόταν μέχρι τώρα λειτουργούσε χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, η διακίνηση των φαρμάκων γινόταν χωρίς εξασφαλισμένες δικλείδες προστασίας για τον πολίτη και για τον γιατρό, και οι επιπτώσεις από ηθελημένη ή ακούσια κακοδιαχείριση των συνταγών, έθιγαν εν τέλει, ολόκληρο το σύστημα υγείας.
Το φαινόμενο, να αυξάνονται συνεχώς οι δαπάνες για την υγεία και ταυτόχρονα να αυξάνεται και η δυσαρέσκεια των πολιτών για το επίπεδο της υγειονομικής τους κάλυψης, έχει ως μια από τις αιτίες του, τη διαδικασία συνταγογραφήσεων και παραπομπών.
Με το σύστημα που προτείνεται στο νομοσχέδιο προστατεύεται η ιατρική δεοντολογία, και οι γιατροί ως επιστήμονες, ενώ χτυπιούνται οι όποιες προσπάθειες για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση που απορρέουν από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φαρμάκων.
Στο διάστημα που το ΠΑΣΟΚ είναι στην Κυβέρνηση, από τον Οκτώβρη του 2009, έγιναν αρκετά βήματα ελέγχου, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, στη τιμή των φαρμάκων.
Μειώθηκαν ήδη οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα και η επαναλειτουργία της λίστας έχει ήδη επιφέρει θετικά αποτελέσματα.
Τώρα, παρεμβαίνουμε στο ζήτημα της ποσότητας, χωρίς να σημαίνει ότι σταματάμε με τα μέτρα για τις τιμές.
Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενημέρωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας, πολυφαρμακίας, πρόληψης, αλλά και απέναντι στο marketing των εταιρειών που προκρίνει το κέρδος, από το υγειονομικό αποτέλεσμα.
Οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν αντικειμενικά από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα είναι αποτέλεσμα που θα βοηθήσει στην οικονομική στήριξη του συστήματος υγείας.
Εν όψει της πλήρους μηχανογράφησης ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας μας, που προχωρά πλέον με γοργούς ρυθμούς, το βήμα στο οποίο προβαίνουμε σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο, είναι και γενικότερα αποδεκτό, και δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία για θετικές επιδράσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και την ελληνική κοινωνία».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...