Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τραγωδία στη Σκύρο- 45χρονος πνίγηκε αφού έσωσε την 9χρονη κόρη του που τον είδε να χάνεται στη θάλασσα

Η μικρή είχε χάσει τη μαμά της πριν από 7 χρόνια


Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα, όταν ο Δημοσθένης Κυπραίος του Δημητρίου, ετών 45, ξεκίνησε με την 9χρονη κόρη του Τζουλιέτα για μπάνιο στον όρμο Παλαμάρι της Σκύρου. Η μικρή βούτηξε πρώτη στη θάλασσα, αλλά την παρέσυραν τα μεγάλα κύματα και άρχισε να καλεί τον μπαμπά της να τη βοηθήσει να βγει έξω. 

Ο άτυχος άνδρας βούτηξε στη θάλασσα για να διασώσει την μικρή του κόρη, και μετά από αγωνιώδη προσπάθεια, κατάφερε να την  βγάλει σώα στα βράχια. Ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε να βγει γιατί παρασύρθηκε από τα κύματα και τα ρεύματα που υπήρχαν στην ούτως ή άλλως δύσκολη για κολύμβηση περιοχή.

Σήμερα το πρωί στις 11 ανασύρθηκε το πτώμα του ενώ εδώ και δύο μέρες το Λιμενικό της Σκύρου από αέρος και θαλάσσης αλλά και δύτες που έκαναν διακοπές στο νησί και προσφέρθηκαν αυθόρμητα να βοηθήσουν για τον εντοπισμό του άτυχου άνδρα.

Η μικρή Τζουλιέτα καλούσε πολλή ώρα σε βοήθεια, γιατί ο όρμος είναι σε απομακρυσμένη περιοχή, και δεν υπήρχε κανείς να έρθει να τη βοηθήσει. Το κοριτσάκι μάζεψε ρούχα μπαμπά της κι έτρεξε 1 χλμ να ειδοποιήσει. Δυστυχώς είδε τον μπαμπά της να χάνεται μπροστά στα μάτια της, ενώ πριν από 7 χρόνια είχε πεθάνει η μητέρα της από καρκίνο, και φέτος πέθανε και ο παππούς και ο νονός της. Ευτυχώς από χθες κοντά της βρίσκεται η αδερφή της μητέρας της, που την αναλαμβάνει.

Ο 45χρονος άνδρας ήταν κάτοικος Θεσσαλονίκης και εργαζόταν στη Σκύρο τα τελευταία 3 χρόνια, ως τεχνικός κομπιούτες στον Δήμο Σκύρου. Πληροφορίες του eirinika.gr αναφέρουν ότι μπήκε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι, και γι'αυτό δεν κατάφερε να βγει στη στεριά, καθώς τα κύματα και τα ρεύματα τον τραβούσαν προς τα μέσα...

eirinika.gr 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην Εύβοια

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 9 Αυγούστου σε Αττική και νότια Εύβοια, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Ήδη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών αυτών ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στην βόρεια Εύβοια η Αγγελική Νικολούλη με μπικίνι


Τον Αγιόκαμπο στην βόρεια Εύβοια επέλεξε η Αγγελική Νικολούλη για να περάσει ένα τριήμερο. 

Εκεί που την εντόπισε ο φακός του παπαράτσι εβδομαδιαίου περιοδικού να μπαινοβγαίνει στην παραλία.

Μπορεί η εκπομπή της, Φως στο Τούνελ, να έχει κατεβάσει ρολά για την φετινή σεζόν, αλλά η Αγγελική Νικολούλη παραμένει απασχολημένη γράφοντας το δεύτερο αστυνομικό της μυθιστόρημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος -όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του ΟΚ- δεν έκανε πολυήμερες διακοπές έχοντας φύγει από την Αθήνα για πέντε μόλις μέρες τον Ιούλιο στην Σαντορίνη και για άλλες τρεις στον Αγίοκαμπο.

Μάλιστα στην τελευταία της αυτή εξόρμηση ήταν μαζί της και ο γιος της που ζει μόνιμα στην Αμερική και ήρθε μετά από δύο χρόνια στην Ελλάδα για διακοπές.


Χαλκίδα: Μητέρα εξέδιδε τις ανήλικες κόρες της για… 10 ευρώ

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Χαλκίδας από την αποκάλυψη ότι μια 40χρονη μητέρα εξέδιδε τις τρεις ανήλικες κόρες της έναντι 10-20 ευρώ.

Συγκεκριμένα τα τρία ανήλικα κορίτσια ηλικίας 10, 13 και 14 ετών ύστερα από πίεση που δέχονταν από τη μητέρα τους, πλησίαζαν οδηγούς και πεζούς που κινούνταν στην περιοχή βραδινές ώρες, με σκοπό την ερωτική συνεύρεση, έναντι χρηματικής αμοιβής από 10 έως 20 ευρώ.

Σύμφωνα με το eviazoom.blogspot.com, oι γείτονες της προβληματικής οικογένειας που αντιλήφθηκαν τυχαία τι συμβαίνει κατήγγειλαν το γεγονός και μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα ανήλικα κορίτσια ενεργούσαν με εντολή της μητέρας τους, η οποία και αναζητείται.

Επίσης η μία ανήλικη (14 ετών)  έχει συλληφθεί παλαιότερα από την Αστυνομία για κλοπές στην περιοχή της Χαλκίδας.

Η δικογραφία σε βάρος της μητέρας είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Χαλκίδα: Το κυνήγι του κέρδους βάζει λουκέτο στα εργοστάσια

Η πολυεθνική LAFARGE κλείνει το τσιμεντάδικο στη Χαλκίδα, αλλά αναμένει κέρδη 18 εκ. ευρώ ετησίως από το 2014 μέσω αύξησης της παραγωγικότητας στα άλλα δύο εργοστάσια του ομίλου (Βόλος, Αλιβέρι)
Η κατάσταση στην περιοχή της Χαλκίδας είναι εκρηκτική. Εδώ επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το μεγάλο κεφάλαιο, οι βιομήχανοι, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δε διστάζουν να διαπράξουν ακόμα και το μεγαλύτερο έγκλημα, πετώντας στον εφιάλτη της ανεργίας τους εργαζόμενους κατά εκατοντάδες και χιλιάδες. Δεν τους καίγεται καρφί για τις ζωές των εργατών. Αποδεικνύεται ότι αυτό ακριβώς το κυνήγι του κέρδους κλείνει τα εργοστάσια και όχι οι εργάτες, τα σωματεία, οι κινητοποιήσεις.

Το τελευταίο διάστημα διάφορες πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, τοπικοί παράγοντες, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός (παλιός και «νέος») υποστηρίζουν ότι στην Εύβοια συντελείται «αποβιομηχάνιση» και «ερημοποίηση». Οτι η κυβέρνηση και κάποιοι «κακοί» επιχειρηματίες «τα έχουν βάλει» με την Εύβοια. Κρύβουν το γεγονός ότι τα ίδια συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζοντας το φαινόμενο του κλεισίματος των εργοστασίων και των μαζικών απολύσεων λίγο - πολύ σαν τοπικό φαινόμενο. Κρύβουν το γεγονός ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επιτρέπει ακριβώς να ανοίγουν και να κλείνουν τα εργοστάσια σύμφωνα με το πώς θα κερδίζει περισσότερα ο βιομήχανος. Οτι στήριξαν και στηρίζουν με τα μπούνια όλες τις στρατηγικές της ΕΕ, από τις οποίες απορρέουν όλα τα αντεργατικά μέτρα.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις πάει πολύ να έρχονται τώρα και να «κλαίνε» επειδή έκλεισαν τα εργοστάσια.
Τα επιχειρήματά τους είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Εργοστάσια άνοιγαν και έκλειναν και πριν την κρίση. Η πραγματικότητα της περιοχής το επιβεβαιώνει. Πριν την κρίση έκλεισαν σειρά εργοστασίων όπως η Συρματουργία ΔΑΡΙΓΚ, η ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ, η IDEAL STANDAR (μονοπώλιο στα είδη υγιεινής) η οποία μετέφερε το εργοστάσιο στη Βουλγαρία γιατί εκεί θα κέρδιζε περισσότερα. Βεβαίως, η καπιταλιστική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση για την εργατική τάξη, αφού η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κυρίως εργατικής δύναμης, είναι βασικός όρος για να ξεπεράσουν οι καπιταλιστές την κρίση.


Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ (του μεγαλοβιομήχανου Στασινόπουλου) έκλεισε τη σωληνουργία ΒΕΤ στη Χαλκίδα την ίδια περίοδο που εξαγόραζε τη FULGOR και άνοιγε καινούριο χυτήριο στο Βόλο
Αναδιαρθρώσεις και αμύθητα κέρδη

Στην πραγματικότητα, αυτό συντελείται στην περιοχή μας: Αναδιαρθρώσεις της παραγωγής, μεταπήδηση σε άλλες δραστηριότητες, απαξίωση παραγωγικών μονάδων, ένας λυσσαλέος δηλαδή αγώνας από την πλευρά των καπιταλιστών για το πώς θα «επιβιώσουν» σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, το ομολογούν οι ίδιοι. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της LAFARGE για το σταμάτημα του τσιμεντάδικου: Θα έχει, λέει, 57 εκ. ζημιές για το 2013 (κυρίως από αποζημιώσεις των εργαζομένων, αποκατάσταση περιβάλλοντος κ.λπ.) αλλά θα καταγράφει κέρδη 18 εκ. ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ από το 2014 μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας κατά 30% στα άλλα δύο εργοστάσια του ομίλου (Βόλος, Αλιβέρι). Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ (του μεγαλοβιομήχανου Στασινόπουλου) έκλεισε τη σωληνουργία ΒΕΤ στη Χαλκίδα την ίδια περίοδο που εξαγόραζε τη FULGOR και άνοιγε καινούριο χυτήριο στο Βόλο. Ο ίδιος όμιλος μέσα στο 2013, σε περίοδο τρελής κερδοφορίας, προχωρά σε μειώσεις μισθών (15%) στην CABLEL (Θήβα) και στη ΧΑΛΚΟΡ (Οινόφυτα). Ιδια είναι πάνω - κάτω η κατάσταση σε πολλά ακόμα εργοστάσια της περιοχής που έχουν παραγωγή και προχωρούν σε απολύσεις, μειώσεις και καθυστερήσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία: ΜΙΜΙΚΟΣ (κοτόπουλα) και ΑΛΑΤΙΝΗ (μπισκότα) του ομίλου Φιλίππου, ΤΕΜΠΟ (πρίζες - διακόπτες, θυγατρική της SIEMENS), SABO (κατασκευή μηχανημάτων και εργοστασίων). Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη «επανεκκίνηση της οικονομίας» που συντελείται πάνω στα συντρίμμια της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η «βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα» που υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα όλες οι δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός: Εννοιες ασύμβατες και εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα, αφού σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα ενός εργοστασίου κρίνεται με το αν βγάζει τα κέρδη που μπορεί ο καπιταλιστής.
Η αγανάκτηση δεν αρκεί
Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη και το λαό της περιοχής. Η αγανάκτηση δεν αρκεί, οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να πάρουν διαζύγιο από τα κόμματα που διαχειρίζονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα και προσκυνούν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, να οργανωθούν καλά και να ισχυροποιήσουν το μέτωπο της αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που τους χτυπάει στην πλάτη.
Επιμένουμε στην πάλη για την ουσιαστική προστασία του συνόλου των ανέργων με σταθερή επιδότηση και άλλα μέτρα ανακούφισης. Επιμένουμε στην ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής αλληλεγγύης, και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πάρουμε σειρά πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα. Πρέπει όμως να δούμε μπροστά.
Η ουσία βρίσκεται στην οργάνωση της οικονομίας, της παραγωγής με κίνητρο την ευημερία του λαού. Στη θέση του κέρδους των καπιταλιστών να μπούνε οι ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Με άξονα αυτήν την αντίληψη διαμορφώνουμε τη δική μας πρόταση προς την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας. Η Λαϊκή Συμμαχία που θα δοκιμάζεται, θα αναπτύσσεται μέσα στον αγώνα για κάθε πρόβλημα και θα παλεύει με κατεύθυνση την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, τη διεκδίκηση της εργατικής, λαϊκής εξουσίας. Αυτή η εξουσία μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Αυτή είναι η λύση που αντιστοιχεί στα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα, αυτή τη λύση επιβάλλεται να κτίσουμε παλεύοντας για όλα τα λαϊκά προβλήματα, δίνοντας τη μάχη στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις της περιοχής, σε κάθε μέτωπο πάλης.
Η ΚΟ Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές μέσα στο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την εργατική τάξη της Εύβοιας. Σχέσεις που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και όχι στα λόγια, που έχουν δοκιμαστεί μέσα στο καμίνι της πάλης, στη σύγκρουση με τους επιχειρηματίες, τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις καταστολής, στη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική. Στη βάση αυτής της πολύχρονης σχέσης απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και τονίζουμε ότι το πρόβλημα είναι βαθύ. Οι ριζικές αλλαγές απαιτούν κόπο, θυσίες αλλά αυτές είναι μικρότερες από αυτές που βιώνουν οι χιλιάδες άνεργοι, οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, οι λαϊκές οικογένειες που καταδικάζονται στη φτώχεια.

Αντώνης ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ
Γραμματέας ΤΕ Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Θερμό χειροκρότημα στα «ΚΥΖΙΚΕΙΑ 2013» - VIDEO ΚΑΙ ΦΩΤΟ


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του  Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. «ΚΥΖΙΚΕΙΑ 2013» ο σύλλογος γυναικών της Νέας Αρτάκης, μαζί με τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου Τριάδος, παρουσίασαν εχθές Τετάρτη, χορούς απ΄ όλη την Ελλάδα και εισέπραξαν  το θερμό χειροκρότημα από τους εκατοντάδες Αρτακινούς, που συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία του λιμανιού ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ, για να τους απολαύσουν.


VIDEO KAI ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ





Πανηγύρισε η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ Γέροντος Λίμνης.

Τη Δευτέρα και Τρίτη 5 και 6 Αυγούστου 2013, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος προεξήρχε πασών των λειτουργικών ακολουθιών, επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ Γέροντος Λίμνης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον Εσπέρινο υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη, σύσσωμη η Αδελφότητα της Μονής, υπό τον καθηγούμενο, Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ και πλήθος προσελθόντων για την πανήγυρη, Ιερέων και πιστών. Πριν το τέλος του εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ομίλησε επίκαιρα.



Την κυριώνυμη ημέρα μετά την αρχιερατική χοροστασία και κατά τη διάρκεια της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας απηύθυνε προς το ευσεβές πλήρωμα κήρυγμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέλυσε κατά σειρά τα γεγονότα της θείας Μεταμορφώσεως και αναφερόμενος στο σήμερα, τόνισε πως καθήκον του καθενός μας είναι η στοχοθεσία του Απ. Παύλου: πνευματική καλλιέργεια «ἄχρις οὗ μορφωθῇ Χριστὸς ἐν ὑμῖν» (Γαλ. 4, 19).

Όλες οι λατρευτικές συνάξεις καλύφθηκαν από το Ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους.

Οικοδόμοι καταπλακώθηκαν από τοίχο στην Πλατάνα την ώρα του σεισμού

Τύχη «βουνό» είχαν μέσα στην ατυχία τους δύο οικοδόμοι στο χωριό Πλατάνα, στα Ψαχνά της Εύβοιας.

Την ώρα που ήταν ανεβασμένοι σε μία σκαλωσιά και θεμελίωναν ένα σπίτι, χτύπησε ο «Εγκέλαδος» στην Αμφίκλεια που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα, υποχώρησαν τα υποστυλώματα και καταπλακώθηκαν από έναν τοίχο.

Στο σημείο πήγε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, όπου προχώρησε στον απεγκλωβισμό τους και ως εκ θαύματος οι δύο οικοδόμοι είχαν τραυματιστεί μόνο ελαφρά. Πρόκειται για έναν 55χρονο Έλληνα και έναν 27χρονο Αλβανό.

Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.

Ο Μητροπολίτης στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Ιστιαίας και στις κατασκηνώσεις

 

Την Κυριακή 4 Αυγούστου το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Ιστιαίας.

Κατά την έλευση του Μητροπολίτου Χαλκίδος στον Ιερό Ναό, ο εφημέριος π. Μιχαήλ Σαμαράς και οι παρόντες πιστοί επεφύλασσαν στον Ποιμενάρχη τους θερμή υποδοχή. Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο, αναλύοντας τη διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή, περί της ιάσεως του παραλυτικού.

Έψαλλε ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής του παραρτήματος της Σχολής της Μητροπόλεως στην Ιστιαία κ. Παναγιώτης Αναστασίου και ο υπερογδοηκοντούτης και ακάματος ιεροψάλτης της ενορίας κος. Αθανάσιος Κουρταλής.

Μετά το πέρας της θ. λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε στους πιστούς, που κατέκλυσαν το χώρο του ενοριακού Ναού, την ευαρέσκεια του για την εκεί πληθωρική παρουσία τους.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεώς μας στα Ήλια, έλαβε χώρα η εορτή της Δ΄ Κατασκηνωτικῆς Περιόδου (κοριτσιών Ε΄-Στ΄ Δημοτικού) με αρχηγό την κ. Ματίνα Κουβαρά. Στον καταληκτήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος εξήρε τα νοήματα και τα διδάγματα των όσων τα παιδία πρόβαλλαν, κατά τη διάρκεια της εορτής, με τρόπο ανεπιτήδευτο.

Τουλάχιστον 300 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό

Στα χωριά της Αμφίκλειας αλλά και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων, έχουν προκληθεί οι σημαντικότερες ζημιές


Συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Φθιώτιδας. Μέχρι αργά το απόγευμα η γη συνέχιζε να τρέμει συνεχώς στα χωριά της Αμφίκλειας αλλά και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων, όπου έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές.

Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ειδικών για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και των μηχανικών για την κατάσταση των οικοδομών, οι κάτοικοι των χωριών παραμένουν στις πλατείες, ορισμένοι από αυτούς προετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα τους είτε σε δημοτικά σχολεία που έχουν ανοίξει είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα.

Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδάκι. Σύμφωνα με τους γείτονές, λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.

Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης. Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».

Την ίδια στιγμή μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να απομακρύνουν σημάδια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε διάφορους δρόμους όπου σημειώθηκε πτώση βράχων.

Ηδη στις περιοχές όπου έχουν χτυπηθεί έντονα από τον Εγκέλαδου βρέθηκαν από πολύ νωρίς ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταϊκος, συνεργεία της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και των κέντρων υγείας, χωρίς όμως να χρειαστούν να παρέμβουν.

Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης. Ακόμη στην περιοχή βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες.

Εξάλλου καθησυχαστικές είναι και οι πρώτες διαβεβαιώσεις εξειδικευμένων επιστημόνων για μεγάλα βράχια που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το χωριό Τιθορέα, τμήμα των οποίων στο παρελθόν είχαν αποκοπεί και είχαν «προσγειωθεί» μέσα σε δύο σπίτια τα οποία και είχαν καταστρέψει. Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν πως «αν όπως λένε οι ειδικοί πάμε σε μια ύφεση του φαινομένου, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα βράχια». Σύμφωνα με τους κατοίκους όμως της περιοχής, έχουν αποκοπεί βράχοι ψηλά στο βουνό και την πορεία τους προς το χωριό έχουν σταματήσει τα δέντρα που έχουν φυτευτεί σε μια μεγάλη έκταση.

Ωστόσο, αναμένεται να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης όταν οι επιστήμονες μπορέσουν να ανέβουν στο σημείο για να δουν από πολύ κοντά την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την εξέλιξη των σεισμικού φαινομένου. Ωστόσο, ένας έντονος μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ανατροφοδότησε τον πανικό μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

Τέλος, οι συσκέψεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν διαδέχονται η μία την άλλη, έτσι ώστε να εντοπιστούν θέματα τα οποία έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και έχουν σχέση ιδιαίτερα με τους κατοίκους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε στα σπίτια τους.

Στον Αγ. Γεώργιο Κηρίνθου ο Μητροπολίτης Χαλκίδας

Το Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Ηλιοδρομίτη και το Αρχιδιάκονο π. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στον ιερό ναό αγίου Γεωργίου Κηρίνθου Κηρέως, όπου τέλεσε την θεία λειτουργία και το τέσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αοιδίμου Ιερέως Ευαγγέλου Σταμούλη, κατά σάρκα πατρός του σημερινού εφημερίου της Κηρίνθου π. Δημητρίου Σταμούλου. 

Μετείχαν οι ιερείς των γειτονικών χωριών και το αναλόγιο πλαισίωσαν και λάμπρυναν οι ιερείς π. Ανάργυρος Στουραΐτης, π. Νικόλαος Κωνσταντής και λοιποί ιεροψάλτες περί αυτών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΙΔΑ

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο  Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ), στη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

KYΡIAKH 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 21:00, Παραλία Αυλίδας (θέση: πάρκιν My market)

«ΛΑΪΚΗ ΒΡΑΔΙΑ», συνοδεία 8μελούς ορχήστρας και με τραγούδια από τη λαϊκή και έντεχνη μουσική σκηνή. Μια βραδιά γλεντιού κεφιού και διασκέδασης, που πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Φίλοι της Αυλίδας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 21:00, πλατεία Φάρου Αυλίδας

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ», με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, με δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια. Μια βραδιά γλεντιού κεφιού και διασκέδασης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 21:00, πλατεία κοινότητας Καλοχωρίου-Παντειχίου

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ», με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, με δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια. Μια βραδιά γλεντιού κεφιού και διασκέδασης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 21:00, περιοχή Μόρφα Παραλίας Αυλίδας (έμπροσθεν κοινοτικού ιατρείου)

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ», με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, με δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια. Μια βραδιά γλεντιού κεφιού και διασκέδασης.

Η εκδήλωση γίνεται με τη συμπαράσταση του Συλλόγου “Αγ. Γεώργιος» Παραλίας Αυλίδας.

Η Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη


Γιορτάζει η ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ στην Αρτάκη

Πανηγυρίζει με μεγάλη εκκλησιαστική λαμπρότητα το Ιερό Προσκύνημα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδος, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

· Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013, ώρα 8:00 μ.μ.: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, με Επιτάφιο και Εγκώμια της Παναγίας μας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου.

· Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013, ώρα 7:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια η Λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Φανερωμένης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου.

· Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013, ώρα 7:00 π.μ.: Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη - Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως.

Ο Αναγνωστάκης σύμμαχος στον αγώνα του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας

Στα πλαίσια  του Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ως αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας, σχετικά με την ενδεχόμενη υποβάθμιση των Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου.

Ο δίκαιος αγώνας του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και κυρίως των κατοίκων των περιοχών αυτών, για αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση των παροχών υγείας, βρίσκει το βουλευτή στο πλευρό τους και αντίθετο σε οποιαδήποτε μεταβολή των υφιστάμενων δομών υγείας.

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ Φύλλων ανακοινώνεται ότι, χάριτι Θεού, θα τελεσθεί ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, για την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, την ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, από τους Πατέρες της Ιεράς Μονής, κατά την διάρκεια της οποίας θά ψάλλουν και τα Ιερά Εγκώμια, ενώπιον του ανθοστόλιστου ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ.

Ώρα ενάρξεως: 8.30 μ.μ.
Πέρας Θείας Λειτουργίας: 12.30 π.μ.

Καλούνται οι ευλαβείς χριστιανοί να προσέλθουν και να λάβουν την Χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού, δια των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...