Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Με κάθε επισημότητα η Γενέθλια Ημέρας της Σχολής Πεζικού


Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η Γενέθλια Ημέρας της Σχολής Πεζικού με σειρά εκδηλώσεων. 

Τα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας και τα στελέχη της Σχολής, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και απέδειξαν το υψηλό φρόνημα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις μας

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανταποκρινόμενος στην τιμητική πρόσκληση του Στρατηγού Διοικητή της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, μαζί με τις αρχές της πόλης, ενώ χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας.

Φωτορεπορτάζ από τον ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗ


¨Εορταστικό Επταήμερο εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Εύβοιας

Φωτό αρχείου

Στα πλαίσια του καθιερωμένου εορτασμού για την  «Απελευθέρωση της Εύβοιας από τον Τουρκικό ζυγό» και με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων, ο Δήμος Χαλκιδέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ) σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και του Ν. Εύβοιας, διοργανώνει ¨Εορταστικό Επταήμερο¨ εκδηλώσεων, που ξεκινούν από τη Δευτέρα 1 και κορυφώνονται την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

> Αίθουσα «Αριστοτέλης» (Δημαρχείο, παραλία Χαλκίδας)

Έκθεση Αυθεντικών Ευβοϊκών Παραδοσιακών Φορεσιών Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας – Κειμηλίων, ‘Όπλων Ευβοέων αγωνιστών & Αρχείων του Δήμου Χαλκιδέων

Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 1 έως Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ώρες λειτουργίας: 09:30-13:00 & 18:00-21:00


> Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (Κακαρά & Αντωνίου, πλατεία Αγ. Νικολάου)

Έκθεση τεκμηρίων - περιήγηση (Πινάκες Ζωγραφικής, Βιβλία, Γκραβούρες…) με θέμα την απελευθέρωση της Εύβοιας

Διάρκεια: Δευτέρα 1 έως Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη 13:00-20:00 & Τετάρτη – Παρασκευή 09:00-18:00


ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 (Θέατρο Παπαδημητρίου, ώρα 19:30)

Αναφορά στην απελευθέρωση της Εύβοιας – Προβολή οπτικού υλικού -

Παραδοσιακοί  χοροί & τραγούδια από το Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «Τ’ Αλωνάκι»


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 (Θέατρο Παπαδημητρίου, ώρα 20:30)

Επετειακό Αφιέρωμα-Συναυλία Μουσικών Συνόλων  ΔΟΑΠΠΕΧ


ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 

19:30    Χορευτική Παράσταση (στρογγυλό παραλία Χαλκίδας)

«Χοροί  της Εύβοιας» από το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας

20:00    Λαμπαδηδρομία  συνοδεία Φιλαρμονικής και Χορευτικών τμημάτων

             Εκκίνηση από   ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ –Τερματισμός στο ΤΖΑΜΙ                               20:30    Άφιξη στο Τζαμί - Υποδοχή Λαμπαδηδρόμων

20:40    Ομιλία – πεντάλεπτο «Ιστορικό» - Ομοσπονδία Πολ. Συλ. Εύβοιας (ΟΠΣΕ)

20:45    Χορευτικό Πρόγραμμα

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι

- Σύλλογος  Πολιτών Χαλκίδος «το ΚΑΣΤΡΟ»

- Σύλλογος  των Απανταχού Λαμαριωτών

- Σύλλογος  Ερέτριας «Κ.ΚΑΝΑΡΗΣ»

- 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

- Β΄ & Γ΄ ΚΑΠΗ  Χαλκίδας

- Καλλιτεχνικό Εργαστήρι ΔΟΑΠΠΕΧ Ν. Αρτάκης

Επίσημος εορτασμός για την  «Απελευθέρωση της Εύβοιας»

ΚΥΡΙΑΚΗ  7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – Ι. Ν. Αγ. Νικολάου

10:30           Προσέλευση Σχολείων, Χορευτικών, Μελών Ομοσπονδιών, Σημαία

                    Ομοσπονδίας, κοινού

10:50           Προσέλευση Επισήμων, Δημάρχων, Στρατιωτικών και λοιπών φορέων

11:00           Επίσημη Δοξολογία Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

                    Χαλκίδας Κ.κ. Χρυσοστόμου

11:15            «Πανηγυρικός της Ημέρας» από τη Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας

ΗΡΩΟ  – πλατεία Αγ. Νικολάου

11:25           Παράταξη Σημαιών, Σχολείων, Μελών Ομοσπονδιών

11:30           Άφιξη Επισήμων

11:45           Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο

                    Κατάθεση στεφάνων - ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – Τέλος τελετής

12:00           Δεξίωση Αρχών, Προσκεκλημένων στο Δημαρχείο Χαλκίδας (Φαρμακίδου)


Στρογγυλό παραλίας, ώρα 12:15

Παραδοσιακοί  χοροί & τραγούδια

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι :Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «Τ’ Αλωνάκι»

- Χορευτικός Όμιλος Χαλκίδας - Ν. Λαμψάκου «Αναξαγόρας»

Στην Ευαγγελιστρία Κανήθου ο πολιτιστικός σύλλογος «ΤΟ ΑΛΩΝΑΚΙ»

Κατάμεστη η αίθουσα του πνευματικού  κέντρου, του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου σήμερα το απόγευμα, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος «ΤΟ ΑΛΩΝΑΚΙ», παρουσίασε ένα χορευτικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς χορούς.

Το οργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού, με την  ευκαιρία της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Χρήστος Κουτσαύτης δεν μπορούσε να λείψει από την εκδήλωση και μας έστειλε το πλούσιο φωτορεπορτάζ.


Ένταξη του οδικού δικτύου της Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα ζήτησε ο Περγαντάς


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Υφυπουργό κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη αρμόδιο για το ΕΣΠΑ στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων κ Γιώργος Γιαννούσης, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, που έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα προτεραιότητας.

Ο Υφυπουργός επεσήμανε  ότι κύρια προτεραιότητά του  είναι  η επίσπευση υλοποίησης του ΕΣΠΑ και η εισροή κοινοτικών πόρων απαραίτητων για τη χώρα μας, κατά τη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.

Ο  Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων αναφέρθηκε στην υψηλή απορρόφηση του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας και στην ικανοποιητική εξέλιξη των έργων, που υλοποιούνται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ολοκληρωμένου πληροφοριακού Συστήματος (15-3-2013) οι εντάξεις ανέρχονται στα 371,68 εκ. € ποσοστό 174,85 % επί της εκχώρησης των 212,57 εκ. €,  οι συμβάσεις στα 251,24  εκ. €, ποσοστό 118,19 % και οι δαπάνες στα 155 εκ. €, ποσοστό 73 % το όποιο είναι το υψηλότερο στη χώρα.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Κλέαρχος Περγαντάς αναφέρθηκε στην ουσιαστική δουλειά που έχει γίνει στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ συζήτησε με τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα για τα αιτήματα υπερδέσμευσης, που έχει υποβάλλει στο Υπουργείο για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομών, δηλαδή να δοθούν περισσότερα χρήματα , έτσι ώστε να υλοποιηθούν ώριμα έργα απαραίτητα για την ολοκλήρωση βασικών υποδομών.

Ζήτησε, να εκχωρηθούν στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρήματα   του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας , τα οποία δεν απορροφούνται (π.χ Ψηφιακή Σύγκλιση) έτσι ώστε να υλοποιηθούν περισσότερα έργα και να υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση

 Σύμφωνα με τον Υφυπουργό και  τον Γενικό Γραμματέα υπάρχει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μείωση της Εθνικής Συμμετοχής στο ΕΣΠΑ από 15% στο 5% λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών. Αυτό θα επιφέρει μείωση του Προγράμματος του ΕΣΠΑ . Για αυτό το λόγο ο Περιφερειάρχης , όπως είχε πράξει με επιτυχία και στο παρελθόν  , ζήτησε να εξαιρεθεί το Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση του προϋπολογισμού του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας .

Αναφορικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς  Ελλάδας (0766), προϋπολογισμού 150 εκατ. €, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ο κ. Περγαντάς ζήτησε να υπάρχει ομαλή και συνεχής ροή χρηματοδότησης, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα έργα, που έχουν ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε την ένταξη του οδικού δικτύου της Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη σύσκεψη και τόνισε: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς τις δράσεις του ΕΣΠΑ, που της έχουν εκχωρηθεί. Από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διαχείριση του Προγράμματος συνεργαστήκαμε αρμονικά και αποδοτικά με όλους τους φορείς της Περιφέρειας, τα Υπουργεία καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταφέραμε να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Παράλληλα, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την 5η Προγραμματική Περίοδο, βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς μας εταίρους έτσι ώστε να ετοιμάσουμε ένα Πρόγραμμα ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας μας για ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας και αναβάθμιση των υποδομών».

Αναγνωστάκης: “Αναζήτηση ευθυνών για τη διανομή σάπιων φρούτων σε σχολεία".


Ο βουλευτής  της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, σχετικά με τα απανωτά κρούσματα  σάπιων φρούτων σε σχολεία, με προορισμό  τη διάθεσή τους σε μικρούς μαθητές, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Αυτές τις μέρες  βρίσκεται σε εξέλιξη το κοινοτικό  πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία, ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ, που υλοποιεί ως ανάδοχος η εταιρεία ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΕΤ, με έδρα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις εταιρείες ΕΥΡΩΦΑΡΜ και ΑΛΜΜΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή φρούτων σε 364.665 μαθητές, σε 3.522 δημοτικά σχολεία, στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Το τραγικό λοιπόν της  υπόθεσης είναι ότι με την έναρξη του προγράμματος, σημειώθηκαν απανωτά  κρούσματα σάπιων φρούτων στα  σχολεία της περιοχής Χαλκίδας και όχι μόνο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού αφορά τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια μικρών μαθητών. Το γεγονός είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο.

Οι δε δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που κάνει  λόγο για μεμονωμένο περιστατικό  και προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, είναι τουλάχιστον άστοχες και απρεπείς. Ο κ. Υπουργός έπρεπε να γνωρίζει ότι τόσο στο δημοτικό σχολείο Αγ. Νικολάου ( Μπούρτζι ) όσο και στο Αφράτι τα φρούτα πήγαν από μεταφορική εταιρεία, ενώ το σχολείο είχε σχολάσει και οι μαθητές είχαν ήδη αποχωρήσει. Επιπλέον σύμφωνα με μαρτυρίες των δασκάλων, το φορτηγό δεν ήταν ψυγείο όπως προβλέπεται, λόγω ευπαθών αγροτικών προϊόντων αλλά απλό φορτηγό. Είναι αυτονόητο ότι θα αναζητηθούν ευθύνες μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου".

ΒΙΝΤΕΟ - Ξεκίνησε,από τη Χαλκίδα, το πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross

Σε συνέχεια μιας εξαιρετικής χρονιάς το 2012, το πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο, 23-24 Μαρτίου στη δημοτική πίστα της Χαλκίδας.

Οι πρωταγωνιστές του 2013 έχουν ήδη δηλώσει το «παρών», από όλη την Ελλάδα, και τα πάντα συνηγορούν για έναν αγώνα γεμάτο ένταση και θέαμα. Ο τοπικός Παναγιώτης Παπίλας (ΑΜΛΕΧ) θέλει να ξεκινήσει τη χρονιά καλύτερα από το 2012 όπου πάλεψε για τον τίτλο στην κατηγορία ΜΧ2.

Μέχρι το τελευταίο σκέλος έδωσε τη μάχη με τον πρωταθλητή του 2012, το Δημήτρη Κοντολέτα από την Ηλεία (ΑΟΛΜΟ).

Έτοιμοι για να αμφισβητήσουν την υπεροχή των μονομάχων του 2012 είναι και οι νεαρότατοι Γιάννης Τουρατζίδης (ο ισχυρότερος εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης, ΜΟΒΕ), ο Μανώλης Κρητικός (ΑΡΗΣ), ο Βασίλης Γεωργαντάς από την Κατερίνη (ΜΑΟΚ) αλλά και ο Καβαλιώτης Δημήτρης Μπαξεβάνης (Μοτολέσχη).

Με τα μάτια στραμμένα στον πολυπρωταθλητή της ΜΧ1, Παναγιώτη Κουζή (ΛΕ.ΜΟ.Καλαμάτας) που θέλει να προσθέσει άλλο έναν τίτλο στην συλλογή του θα βρεθούν όλοι στην Χαλκίδα. Και κυρίως, ο Γιώργος Ηλιόπουλος από το Αίγιο, ο Δημήτρης Βαγγελάκος (ΑΜΟΕορδαίας) και ο Κρητικός Μανώλης Σκύβαλος (ΟΔΙΚΟζάνης) που θέλουν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του Κουζή αλλά και να νικήσουν στη δική τους τριπλή μονομαχία.

Φυσικά, όπως φάνηκε σε όλο το 2012, τα πάντα είναι ανοικτά, τόσο στην κατηγορία ΟΡΕΝ όπου ο περσινός πρωταθλητής Κυριάκος Κιουτσούκωστας (Μοτολέσχη) θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει το Νο1 στην Καβάλα όσο και στα απίθανα τετράτροχα Quads όπου ο Αγρινιώτης Γιώργος Καπέλης (MOBE) θέλει να πάρει τον τίτλο που έχασε πέρυσι από τραυματισμό.

Ή έναρξη αγώνων την Κυριακή είναι στις 10:30. Η ΑΜΛΕΧαλκίδας, με την υποστήριξη του δήμου Χαλκιδέων, έχει προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο την καταξιωμένη και θεαματική πίστα Motocross στο Πέι Δοκού και σας περιμένει για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο.

Οδηγίες πρόσβασης: Μετά την διάβαση από την υπερυψηλή γέφυρα στην είσοδο της πόλης, ακολουθείτε τις δημοτικές πινακίδες προς «Πίστα Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Motocross) Δήμου Χαλκιδέων».

Η κατεύθυνση είναι προς την Β.Εύβοια. Η γεωγραφική θέση έναρξης του δρόμου προς την πίστα είναι: 38’’29’07 83 Ν & 23’’39’28 30 Ε.

Δείτε το προωθητικό τηλεοπτικό σποτάκι του αγώνα εδώ...

ΒΗΜΑ - Γκάλοπ: Άλλη μια πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ


Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της “Κάπα-Research” για το “Βήμα της Κυριακής”, αναφορικά με τα… πολιτικά ρεύματα στο σημερινό σκηνικό της χώρας, τις ισορροπίες δυνάμεων και τις προοπτικές για το μέλλον.

Στον απόηχο του κυπριακού “όχι” λοιπόν, η μέτρηση που πραγματοποιήθηκε Τετάρτη και Πέμπτη, δηλαδή έχει συμπεριλάβει το κλίμα αγωνίας για την Κύπρο, και το “άδειασμα” της Λευκωσίας από τη Μόσχα, το 82,8% (73,6+9,2%) των πολιτών υποστηρίζει ότι η κυπριακή Βουλή έπραξε σωστά και μάλλον σωστά, με το να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το “κούρεμα” των καταθέσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΔΩ

ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Εύβοιας: «Το Νέο Σχολείο και η Αξιολόγηση»


Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Εύβοιας καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

«Το Νέο Σχολείο και η Αξιολόγηση»

«Η οργάνωση της πάλης για το νέο σχολείο

των σύγχρονων λαϊκών αναγκών»

Πέμπτη 4 Απριλίου  7.00 μ.μ, Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας

 Θα μιλήσουν:

 Β. Λυκούρας  στέλεχος της Πανελλαδικής Γραμματείας  του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, εκλεγμένος  στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ.

Β. Τόγιας πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας(Α.Σ.Γ.Μ.Ε)

Πλάσαραν ναρκωτικά οι Ινδοί στην Παραλία Αυλίδας


Συνελήφθησαν το μεσημέρι της Τρίτης, στην Παραλία Αυλίδας, από αστυνομικούς  της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, δύο υπήκοοι Ινδίας, ηλικίας 35 και 33 ετών.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της προμήθειας, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνης). Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράνομα στην χώρα μας.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και πολυήμερη παρακολούθηση, οργάνωσαν αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας χθες το μεσημέρι εντόπισαν και συνέλαβαν τους δράστες στην περιοχή της Παραλίας Αυλίδας.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:

Δεκαπέντε (15) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, έτοιμες προς πώληση, που περιείχαν ποσότητα ηρωίνης, συνολικού μεικτού βάρους (13) γραμμαρίων.

Πλήθος νάιλον τεμαχίων, που προορίζονταν για την συσκευασία δόσεων των ναρκωτικών ουσιών.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι δύο δράστες προμηθευόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ποσότητες ηρωίνης από το Μενίδι Αττικής, τις οποίες στην συνέχεια διέθεταν προς πώληση σε διάφορους χρήστες της περιοχής έναντι ανάλογων χρηματικών ποσών.

Για την υπόθεση ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Σύνδρομο Down η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους.


Το 2006 με πρωτοβουλία του   καθηγητή της   Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Στυλιανού   Αντωναράκη  καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Down .

Σκοπός η  ευαισθητοποίηση και παράλληλα  η ενημέρωση της διεθνούς  κοινότητας αναφορικά με το σύνδρομο .

Η  21η  Μαρτίου , ημέρα της εαρινής ισημερίας , καθιερώθηκε ως   παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down   από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

John Lang Down
John Lang Down (Photo credit: Wikipedia)
Πρώτος που παρατήρησε το σύνδρομο ήταν ο Άγγλος γιατρός John Langdon Down τo 1866 από τον οποίο πήρε και την ονομασία  του, ο οποίος παρατήρησε ότι μερικά νεογνά έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με των Μογγόλων  [ παλαιότερα το σύνδρομο ονομαζόταν και μογγολοειδής ιδιωτία ή μογγολισμός  ] .

Πέρασαν 100 χρόνια  για να ανακαλυφθεί στο Παρίσι από τον ιατρό - νηπιαγωγό Jerome Lejeune η αιτιολογία των σωματικών χαρακτηριστικών  , καθώς και των μαθησιακών δυσκολιών.

Λόγω της συσχέτισης με την ηλικία της μητέρας της εμφάνισης του συνδρόμου Down,  αρχικά ο προγεννητικός έλεγχος γινόταν μόνο σε γυναίκες άνω των 35 ετών, όμως  παρατηρήθηκε ότι η γέννηση παιδιών με το σύνδρομο, σε ποσοστό 80% προέρχεται και από γυναίκες μικρότερης ηλικίας , έτσι σήμερα συνιστάται και σε ηλικίες  αρκετά μικρότερες.

Το σύνδρομο προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών.                                                                                                       Τα άτομα με σύνδρομο Down και οι οικογένειές τους υπολογίζονται περίπου σε 25.000.000 σε όλο τον κόσμο .

Οι άνδρες με σύνδρομο Down είναι στείροι (πλην του μωσαϊσμού). Οι γυναίκες έχουν 50% πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με το ίδιο σύνδρομο.    
                                                                                                                                                                     Η διαδικασία γήρανσης δείχνει να είναι επιταχυμένη και το μέσο προσδόκιμο ζωής πλησιάζει μόλις τα 55 χρόνια.

Τα παιδιά που γεννιούνται με σύνδρομο Down  δεν «πάσχουν» από το σύνδρομο, αφού δεν είναι πάθηση ούτε ασθένεια, αλλά είναι μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως  φυλής, καταγωγής ή εθνότητας .                                                                                  

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και η διακύμανση μπορεί να είναι μεγάλη. Οι διαταραχές στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη περιλαμβάνουν επηρεασμό της βραχυχρόνιας μνήμης, της ικανότητας σκέψης, της ομιλίας και της κινητικότητας. Η κινητική και η λεκτική υστέρηση γίνονται εμφανείς σε πρώιμη ηλικία και συνήθως τα άτομα με σύνδρομο Down χρειάζονται λογοθεραπεία για να βελτιωθεί η εκφραστική τους δυνατότητα .

Η νοητική  ανάπτυξη στα παιδιά με σύνδρομο Down είναι απρόβλεπτη και δεν είναι  δυνατό από τη γέννηση να προβλεφθούν  οι διανοητικές ικανότητες.

Δεδομένου ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και η ικανότητα μάθησης σ' αυτά δεν σταματά ποτέ, η επιτυχία στο σχολείο και μετέπειτα στην εργασία δεν είναι σε καμία περίπτωση μάταιος αγώνας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άτομα με σύνδρομο Down που είναι σε θέση να εργάζονται, να συμμετέχουν στην κοινωνική ομάδα και να πετυχαίνουν σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η τέχνη κ.ά.

Οι μορφές του συνδρόμου  είναι τρεις  :

Καθαρή ελεύθερη τρισωμία 21: Κάθε κύτταρο στο σώμα περιέχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21 (ισχύει για το 95% των ατόμων με σύνδρομο Down).    

Μετάθεση: Ένα επιπλέον κομμάτι του 21ου χρωμοσώματος συνδέεται ή «μετατοπίζεται» σε ένα άλλο χρωμόσωμα (3-4% των ατόμων με σύνδρομο).

Μωσαϊσμός: Το αποτέλεσμα ενός σφάλματος στην κυτταρική διαίρεση αμέσως μετά τη γονιμοποίηση .  

Σημαντική απειλή για την υγεία των ατόμων με σύνδρομο Down είναι...                                                                                        Η πιθανή συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) καρδιοπάθεια. Μερικά παιδιά με σύνδρομο Down παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα που ποικίλλουν στη σοβαρότητα τους.                                                           Η Αστάθεια του Ατλάντο - Άξονα. Ο νωτιαίος μυελός που περνά μέσα από τη σπονδυλική στήλη θα μπορούσε να πιεστεί ή να κοπεί, αν υπάρχει η αστάθεια του ατλαντο-άξονα                                                                                 Η παχυσαρκία. Τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο Down έχουν μεγάλη όρεξη.

Στην Ελλάδα  αν και τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι επαρκή θεωρείται  ότι ανενημέρωτοι για τον προγεννητικό έλεγχο είναι περίπου το 50% των γονέων με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ζευγαριών να κινδυνεύουν να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Down . Αυτό  σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο και σημαντικό έλλειμμα  στις υποδομές των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας  που αφορά στην πρόληψη. Αποτέλεσμα  να δημιουργούνται οξυμμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στις οικογένειες

Ριζική θεραπεία για το σύνδρομο Down δεν υπάρχει.                                                                                              Δύο σημεία-κλειδιά για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή τους στην κοινωνία είναι η ενημέρωση, καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η κοινωνική μέριμνα για να δοθούν ευκαιρίες προσαρμοσμένες στις αναπτυξιακές και μαθησιακές ιδιαιτερότητες των ατόμων

Τα άτομα με σύνδρομο Down εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται και σήμερα με κοινωνική προκατάληψη, λόγω της  άγνοιας και της λανθασμένης  εντύπωσης που επικρατεί ότι  πρόκειται για άτομα με βαριά  καθυστέρηση, Φυσικά η εντύπωση αυτή είναι  σε μικρότερο βαθμό από ό,τι παλιότερα .

Ως Πολιτεία και ως Κοινωνία οφείλουμε με σωστή ενημέρωση βοηθήσουμε στην άρση   της προκατάληψης για να  μπορέσουν και τα άτομα με σύνδρομο Down, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να ενταχθούν, να προσφέρουν και να λάβουν αυτό που μπορούν και τους αξίζει .

Αν και  στην Ελλάδα  υπάρχουν πλέον μεγάλες δυσκολίες  εν τούτοις  είναι καθήκον και υποχρέωση  όλων μας να προστατεύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να βρουν τη θέση τους και να έχουν τις ευκαιρίες  να δημιουργήσουν σε ένα περιβάλλον αποδοχής, ασφάλειας και αγάπης. Λέμε όχι στη περιθωριοποίηση των ατόμων με σύνδρομο Down  . Λέμε ναι στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών , η διαφορετικότητα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι εμπόδιο , αλλά απαρχή προσέγγισης και σεβασμού του ατόμου .
               

Ειρήνη Μερτζιάνη

Enhanced by Zemanta

Τίμησαν την 25η Μαρτίο στο 21ο δημοτικό σχολείο

Με μια μικρή σεμνή τελετή, γιόρτασε σήμερα το 21ο δημοτικό σχολείο, τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. 

Μετά την προσφώνηση της διευθύντριας, ακούστηκαν τραγούδια από μικρή χορωδία και θεατρικά κείμενα, που σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της 5ης τάξης. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...