Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σερβία: Απαγορεύτηκε η ακροδεξιά οργάνωση "Όμπραζ"

Το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας απαγόρευσε την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Όμπραζ», χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη δράση της.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται: «Το πατριωτικό κίνημα ΄Όμπραζ΄ (σ.σ. είναι το πλήρες όνομα της οργάνωσης) με τη δράση του παραβιάζει βασικές αρχές του συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του, με τη συμπεριφορά τους, διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος».

Το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε τη διαγραφή του «Όμπραζ» από το κρατικό μητρώο οργανώσεων και κινημάτων και απαγόρευσε τη μετονομασία ή την ίδρυση, από τα στελέχη του, νέας οργάνωσης.

Την απαγόρευση του «Όμπραζ» είχε ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας της Σερβίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα μέλη του, υπό την καθοδήγηση ή την προτροπή της ηγετικής ομάδας, συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον κοινωνικών ομάδων, με βάση προσωπικές ιδιαιτερότητες που κατοχυρώνονται συνταγματικά.

Σε έκθεση της σερβικής αστυνομίας για τη δράση επικίνδυνων οργανώσεων και κινημάτων, που εκδόθηκε το 2005, το ΄»Πατριωτικό κίνημα - Όμπραζ» χαρακτηρίζεται «κληρο-φασιστική οργάνωση».

Ο ηγέτης του κινήματος Μλάντεν Ομπράντοβιτς, το 2010 είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για την οργάνωση επεισοδίων κατά την παρέλαση ομοφυλόφιλων στο Βελιγράδι (Pride parade 2010).

Πριν από έναν χρόνο, το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε επίσης τη δράση και λειτουργία της ακροδεξιάς, νέο-ναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Φάλαγγα».


   Πηγή:www.capital.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...