Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ο Ελληνο-Αμερικανός από τη Λέσβο που έχει αποφασίσει να εποικήσει, κυριολεκτικά, το διάστημα

Στα πενήντα του, ο Δρ. Peter Diamandis έχει ιδρύσει μία ντουζίνα εταιρείες με σκοπό την έρευνα και την προετοιμασία για την εποίκηση του διαστήματος, ενώ πιο πρόσφατα υπήρξε ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού X Prize Foundation και συνιδρυτής του Singularity University. Μέλημά του να εστιάσει στα πιο επείγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη μας.
Όπως δηλώνει ο ίδιος, το ζήτημα γι' αυτόν δεν ήταν απλά να αλλάξει τον κόσμο, αλλά να τον αφήσει προς αναζήτηση άλλων κόσμων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το ανθρώπινο είδος. Βλέποντας, λοιπόν, πως η NASA δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα, αποφάσισε να χτίσει ο ίδιος τη δική του ιδιωτική αεροδιαστημική βιομηχανία, επιλέγοντας να αναστήσει μία παλιά ιδέα από τις αρχές του 20ου αιώνα: την προσφορά χρηματικών επάθλων και βραβείων σε καινοτόμα εγχειρήματα στο χώρο της αεροπλοΐας.

Η ιδέα του πέτυχε και το βραβείο Ansari X Prize, ύψους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη ιδιωτική πτήση στο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση κι άλλων καινοτόμων εγχειρημάτων σε άλλους τομείς, όπως η εξοικονόμηση καυσίμων, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις διαρροές πετρελαίου και η υγεία.

Τον Απρίλιο αποκάλυψε το τελευταίο του εγχείρημα: την ίδρυση μιας εταιρείας σκοπός της οποίας είναι η εξόρυξη λευκόχρυσου, νερού και άλλων υλών και στοιχείων από αστεροειδείς. Η Planetary Resources χρηματοδοτείται από πρώην και νυν στελέχη της Google και της Microsoft.

Έτερο πρόσφατο επίτευγμά του η συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο συνέταξε μαζί με τον Steven Kotler, υπό τον τίτλο: Abundance: The Future Is Better Than You Think (Αφθονία: Το μέλλον είναι καλύτερο απ' όσο νομίζεις) [βλ. βίντεο]. Φιλοδοξία του, αλλά και ηθική υποχρέωσή του να μετατρέψει την ανθρωπότητα σε διαπλανητικό είδος, να διασώσει την ατμόσφαιρα, μεταφέροντάς την εκτός γης, ανταποκρινόμενος έτσι στο γονίδιο της εξερεύνησης το οποίο συνέχει όλους τους ανθρώπους.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...