Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Εναγωνίως ζητούν χρήμα, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΠΔΥ - «στον αέρα» 52.000 εφάπαξ

Όχι στο «παρά πέντε», αλλά στο ...«παρά ένα» βρίσκονται πλέον αρκετά – και μεγάλα- ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Μειώνοντας σε δραματικό βαθμό τις ασφαλιστικές εισροές, η αύξηση της ανεργίας και της «αναδουλειάς» μεγεθύνουν το πρόβλημα των ελλειμμάτων.

Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική σε ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Χαρακτηριστικό είναι το εξής στοιχείο: Η «μαύρη τρύπα» που ταλανίζει το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ αθροιστικά υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα, των οποίων η ανεύρεση επείγει.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από το εν λόγω ρεπορτάζ:

Το ΙΚΑ χρειάζεται 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η κανονική καταβολή των συντάξεων, μέχρι το τέλος του έτους. Στο πρώτο τετράμηνο του 2012 τα έσοδα μειώθηκαν κατά 13%, η δε εισφοροδιαφυγή πλησιάζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι, πέραν της δραματικής μείωσης του αριθμού των ασφαλισμένων, επίκειται η – προβλεπόμενη από το Μνημόνιο – μείωση των εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, καθίστανται σαφείς οι ακόμη πιο ζοφερές προοπτικές για το ΙΚΑ.

Για να «τα βγάλει πέρα», το ΙΚΑ καταφεύγει στον εσωτερικό δανεισμό, από φορείς όπως πχ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών.

Υποβάλλεις χαρτιά τώρα, παίρνεις χρήματα το ...2019

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών, τον ΟΑΕΕ, του οποίου το έλλειμμα φθάνει τα 822 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση των εσόδων από εισφορές πλησιάζει το ένα τρίτο!

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για τα εφάπαξ, αλλά η καταβολή τους «προσκρούει» στην έλλειψη των απαιτούμενων χρημάτων.

Εάν δεν βρεθούν πόροι για το ΤΠΔΥ, τότε όσοι υποβάλλουν τώρα τα σχετικά έγγραφα, θα πρέπει να εξοπλιστούν με ...Ιώβειο υπομονή: Θα λάβουν το βοήθημα το 2019...

Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται πιθανότατο να συζητηθούν ιδέες για αύξηση των εισφορών ή για μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ, για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο. Δεν αποκλείεται η διοίκηση του ταμείου να εξετάσει και το ενδεχόμενο κατάργησης του βοηθήματος, σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα έχει αξιώσει να ληφθούν αποφάσεις κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού. Επίσης ότι, βάσει του Μνημονίου, μέχρι το 2015 θα πρέπει να γίνουν περικοπές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...