Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Όχι στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

H ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ  με ανακοίνωσή της αντιτίθεται στη λειτουργία των καταστημάτων τη Κυριακή 3 Νοεμβρίου και με σύνθημα "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ - ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ"  καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες,  να αντιδράσουν.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

"Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά. Για τα κέρδη τους νομοθετεί.

Δεν έχει στόχο να μειώσει ούτε την ανεργία, ούτε τα λουκέτα. Είναι η ίδια πολιτική που έφερε τα «χαράτσια», τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, το αβέβαιο μέλλον στην κάθε λαϊκή οικογένεια.

Βασικός της στόχος είναι να καταργήσουν την αργία της Κυριακής λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 7 Κυριακές αλλά για όλες της Κυριακές του χρόνου.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στο εμπόριο έχουν κάνει κόλαση την ζωή του κάθε εργαζομένου, με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Σήμερα με την κατάργηση ουσιαστικά της κυριακάτικης αργίας θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων συνολικά, θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
  • Θα φέρουν Δουλειά ήλιο με ήλιο, κάθε μέρα, οδηγούν στην βαρβαρότητα.
  • Θα Διαλύσουν την εργατική λαϊκή οικογένεια.
  • Θα Πλήξουν ακόμα περισσότερο την μητρότητα.
  • Καταργούν το δικαίωμα στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο, ιδιαίτερα της νεολαίας και των γυναικών.
Εργαζόμενοι- Εργαζόμενες,

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό. Βάζει πλάτη στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, και ας παριστάνουν σήμερα τους υπερασπιστές της κυριακάτικης αργίας όπως η ΟΙΥΕ με την «κοινωνική συμμαχία» που συγκρότησαν με τους εργοδότες, την εκκλησία, και άλλους φορείς……
Στο αντιλαϊκό μπλοκ κυβέρνησης, μονοπωλίων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να αντιπαραθέσουμε τη δικιά μας συμμαχία: αυτή των εργαζόμενων, ανέργων, μικρομαγαζάτορων, των νέων, των σπουδαστών, των γυναικών. Αυτή είναι ικανή να αντιπαλέψει με συνέπεια κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής.

Σ’ αυτή τη λογική καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας να αναθεωρήσει την απόφασή του για να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τη Κυριακή 3/10. Άλλωστε οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν συσσωρεύσει πολλές εμπειρίες από τις οποίες φαίνεται ότι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους σε τίποτε δεν ωφέλησε τον τζίρο. Η πιο πρόσφατη εμπειρία είναι αυτή με την απεργία της Πρωτομαγιάς και τη «μεταφορά» όπου ο τζίρος των μικρομάγαζων δεν αυξήθηκε παρόλο που έμειναν ανοιχτά και τη Πρωτομαγιά και την ημέρα που υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε. Χρειάζεται τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου να ταχθούν στο πλευρό των εργαζόμενων για το θέμα της Κυριακάτικης αργίας αφού στη πράξη τα συμφέροντά τους ταυτίζονται αφού το μέτρο αυτό θα οδηγήσει πιο γρήγορα στο κλείσιμο χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος και γιγαντώνοντας τα πολυκαταστήματα. Ο αντίπαλος λοιπόν είναι κοινός, τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο και με κοινό μέτωπο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί σε συναγερμό κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία του εμπορίου ώστε να αντιπαλέψουμε στην πράξη με μαζικούς όρους κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που εμείς παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο κλάδο συνολικά να συσπειρωθούν στο σωματείο μας για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε : 

Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Θεώρηση βιβλιαρίου υγείας για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο ανεξάρτητα από χρέη.
Απόσυρση όλων των φορολογικών μέτρων και των χαρατσιών, αφορολόγητο όριο στο επίπεδο των βασικών αναγκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας".

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...