Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Καλπάζει η φοροδιαφυγή - Πάνω από 50 δισ. αφορολόγητα στις τσέπες αετονύχηδων

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία αλλά πενήντα ολόκληρα δισεκατομμύρια, εξακολουθούν να κινούνται στη «γκρίζα» ζώνη της παραοικονομίας, στην Ελλάδα των άδειων δημόσιων ταμείων, των ταλαιπωρημένων συνταξιούχων που ξεροσταλιάζουν σε ουρές για τα φάρμακα τους, των διαρκώς αυξανόμενων νοικοκυριών που περνάνε στη ζώνη της φτώχειας!

Σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση της Κομισιόν, το ποσοστό της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στο «ημίφως» υπολογίζεται στο 24,3% του ΑΕΠ, έναντι 19,2% του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η λίστα της σχετικής λίστας και πάνω από εμάς βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία (που αποτελούν για τους δανειστές μας το... πρότυπο), η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία (άλλο πρότυπο), η Κύπρος, η Μάλτα και η Πολωνία. Πέρα από τα 50 δισ ευρώ της παραοικονομίας, δεκάδες άλλα δισεκατομμύρια προερχόμενα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση- και βέβαια από την Ελλάδα- βρίσκονται... «ασφαλή» σε υπεράκτιες εταιρίες, μακριά από τις Φορολογικές Αρχές των κρατών- μελών.

Ένα επιμέρους στοιχείο που «ξεγυμνώνει» την Ελλάδα, είναι τα έσοδα που πραγματικά εισπράττονται από ΦΠΑ, σε σχέση με τους συντελεστές που επιβάλλονται σε προϊόντα και υπηρεσίες. Στη χώρα μας εισπράττεται, λοιπόν, μόλις το 37% εκείνων που θα μπορούσαν να εισπραχθούν από ΦΠΑ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη πρώτη θέση αυτής της λίστας της ντροπής.

Όσον αφορά στη συνταγή για την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο με τη βελτίωση των ελεγκτικών- εισπρακτικών υπηρεσιών, στη συνέχεια θα πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία (ανταλλαγή πληροφοριών) και τέλος θα πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή απέναντι σε τρίτες χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι για όλα αυτά τα δισεκατομμύρια αδήλωτων εισοδημάτων από νόμιμες και παράνομες πηγές...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...