Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Στα υπόγεια της Kodak βρέθηκε πυρηνικός αντιδραστήρας!

ROCHESTER, NY - NOVEMBER 3: The Eastman Kodak ...
R. (Image credit: Getty Images via @daylife)
Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς να βρει στα υπόγεια μιας εταιρίας που ειδικεύεται στα φωτογραφικά είδη, είναι ένα μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας. Κι όμως, αυτό ακριβώς βρέθηκε κάτω από τα κεντρικά γραφεία της χρεοκοπημένης πλέον Kodak.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πολλά αμερικανικά μίντια, στα κεντρικά της εταιρίας στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, μόλις 100 χλμ. από το Τορόντο του Καναδά, υπάρχει ακόμη και σήμερα ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας που αγοράστηκε το 1974, και η ύπαρξή του ήταν άγνωστη. Μάλιστα, τα καύσιμά του, περίπου 2 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, χαρακτηρίζονται «πολεμικού τύπου», καθώς χρησιμοποιούνται σε πυρηνικές κεφαλές.

Όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα, κανείς δεν γνωρίζει πώς δόθηκε άδεια για κάτι τέτοιο, ενώ Δήμος, υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και η η ίδια η κυβέρνηση της Πολιτείας, δηλώνουν έκπληκτοι για την ύπαρξη του αντιδραστήρα στα υπόγεια της εταιρίας.

Από την πλευρά της, η εταιρία υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούσε τον αντιδραστήρα για έλεγχο ατελειών στα υλικά της, καθώς και για διάφορα πειράματα ραδιογραφίας, ενώ τονίζει ότι είναι τοποθετημένος σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο υπόγειο καταφύγιο, με τοίχους μισού μέτρου σκυροδέματος.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο χειρισμός του αντιδραστήρα θεωρητικά γινόταν με υδραυλικά συστήματα και χωρίς παρουσία ανθρώπων, κάτι που δεν φαίνεται πάντως να πείθει τα αμερικανικά ΜΜΕ που σχολιάζουν ειρωνικά ότι τον χειρίζονταν ατομικές πεταλούδες και μονόκεροι.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...