Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

«Ο Δήμητερ Οργότσκα στο Θέατρο Χαλκίδας»

Ο διεθνούς φήμης Αλβανός  σκηνοθέτης,  Δήμητερ Οργότσκα, σε επίσκεψη του στην Χαλκίδα ζήτησε να παρακολουθήσει πρόβα του Θεάτρου Χαλκίδας.


Το απόγευμα της  Τρίτης, 12 Νοεμβρίου, συνοδευόμενος από την φίλη και διερμηνέα του, ο κύριος Δήμητερ Οργότσκα  επισκέφθηκε τον χώρο που στεγάζεται το Θέατρο Χαλκίδας όπου πραγματοποιούνται πρόβες για την παιδική παράσταση η οποία θα ανέβει σύντομα στην πόλη μας με τίτλο «Το κυνήγι του παιχνιδιού» σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα.


Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης εντυπωσιάστηκε από το φιλόξενο κλίμα του Θεάτρου Χαλκίδας καθώς και  από την δουλειά των νέων που συμμετέχουν στην παράσταση.

Το πρωί της Τρίτης είχε προηγηθεί  συνάντηση με την πρόεδρο του  Θεάτρου Χαλκίδας, κυρία Ζωή Λιβανίου, κατά την διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν τις δράσεις του Θεάτρου καθώς επίσης και την προοπτική συνεργασίας τόσο του σκηνοθέτη με το Θέατρο Χαλκίδας, όσο και των δύο πόλεων Χαλκίδας και Κορυτσάς.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δήμητερ Οργότσκα  γεννήθηκε στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 1936, σπούδασε Γλωσσολογία & Φιλολογία στην Ακαδημία Καλλιτεχνών και τιμήθηκε από την Αλβανική Εθνοσυνέλευση με τον τίτλο «Άξιος Καλλιτέχνης». Σήμερα είναι Πρόεδρος του «Συνεταιρίζεσθαι» και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μονοδράματος «Albamono».

Στα 50 χρόνια καλλιτεχνικής  πορείας του ο φημισμένος Δήμητερ Οργότσκα έχει σκηνοθετήσει δέκα τέσσερα θεατρικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και ενενήντα δύο αλβανικά έργα στο Κρατικό Θέατρο της Αλβανίας και έχει πρωταγωνιστήσει σε οχτώ ταινίες.

Κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής του δράσης ό Δήμητερ Οργότσκα έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία από το Αλβανικό κράτος και με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το έτος 2006 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το «Σπίτι του Πολιτισμού» στην Μαλίκ, πήρε το όνομα «Δήμητερ Οργότσκα», ενώ το έτος 2010 βραβεύθηκε ως «Επίτιμος Δημότης» της πόλης της Κορυτσάς στην Αλβανία.

Στην φωτογραφία  ο  Δημήτερ Οργότσα,,η πρόεδρος του  θεάτρου Χαλκίδας Ζωή Λιβανίου,η καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτης Μαρία Βαρδάκα,ο Γιώργος Ανδριώτης υπεύθυνος υλικού του Δ.Σ, το νέο μέλος του Τώνια Μελετοπούλου,ο Θεόφιλος Ιάσονας Τσουκαλάς πολυπράγμων και οι ηθοποιοί του  έργου Γιώργος Μπένος Κωνσταντίνα Πολυδώρου, Κλέαρχος Παπασωτηρίου, Λία Παππά, Εύη Χειμώνα, .ενω από την φωτογραφία απουσιάζει η Άντζελα Ξύδη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...