Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Έρευνα δείχνει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Τα αποτελέσματα μία μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και σας παρουσιάζει το pentapostagma.gr, έδειξαν ότι η χρήση των χαπιών αντισύλληψης που λαμβάνονται από...
το στόμα από έφηβα κορίτσια αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης στα μετέπειτα χρόνια της εφηβείας και στο στάδιο της ενηλικίωσης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 1771 συμμετεχόντων της Προοπτικής Μελέτης Εγκυμοσύνης της Δυτικής Αυστραλίας (Western Australian Pregnancy Cohort (Raine) Study).

Οι συμμετέχοντες μελετήθηκαν κατά τις εξής ηλικίες: 1, 2, 3, 5, 8, 10, 14 και 17 ετών.
Τα υποκείμενα της έρευνας ερωτήθηκαν για αρκετούς δείκτες τρόπου ζωής, όπως οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα καθώς και τη χρήση συνταγογραφημένων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά χάπια που λαμβάνονται εκ στόματας. Στη συνέχεια μετρήθηκε η σχέση μεταξύ καθενός από αυτούς τους παράγοντες με τη συστολική και διαστολική πίεση. 

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού σχετιζόταν σημαντικά με την αυξημένη αρτηριακή πίεση στα κορίτσια.
Η συστολική πίεση των κοριτσιών που ελάμβαναν το χάπι (30 τοις εκατό στην ερευνώμενη ομάδα) ήταν 3,3mmHg υψηλότερη από τις μη-χρήστες και αυξανόταν με την αύξηση του δείκτη μάζας-σώματος. 

Η αναφορά της μελέτης επέστησε τη προσοχή ότι οι ουσιώδεις διαφορές στην αρτηριακή πίεση εξαιτίας της στοματικής λήψης αντισυλληπτικού χαπιού από τα έφηβα κορίτσια είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο ισχαιμικής καρδιακής πάθησης όσο και εμφράγματος στην ενήλικη ζωή..
Τα ορμονικά αντισυλληπτικά έχουν επανηλειμμένως συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής πάθησης, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του ήπατος και του του μαστού, θρόμβους αίματος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, νόσο της ουροδόχου κύστης, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σεξουαλική δυσλειτουργία και εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...