Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Εντονο παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση - ΟΛΑ τα ονόματα

Με Πρωθυπουργό τον κ. Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο δεν υπάρχουν ενστάσεις από ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, είναι προ των πυλών ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα (πιθανότατα 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί) που θα επιχειρήσει την πολιτική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα αποτελεί το βασικό κορμό αυτής της κυβέρνησης το ζητούμενο είναι τι θα πράξει κυρίως το ΠαΣοΚ και εάν θα συμμετάσχουν κορυφαία πολιτικά στελέχη του, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει στο σχήμα κοινοβουλευτικά μέλη της.

Καθώς το ζητούμενο είναι η νέα κυβέρνηση να είναι λειτουργική και συμπαγής με νέα πρόσωπα, επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ είναι να έχει τον έλεγχο των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Ήδη διακινούνται και συζητούνται τα πρόσωπα από την πλευρά της ΝΔ που ενδέχεται να αξιοποιηθούν και να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, για την οποία επιδίωξη είναι να έχει βίο τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014.

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής φέρεται ότι έχει το προβάδισμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος που λέγεται ότι του άφησε το περιθώριο ο κ. Σαμαράς να επιλέξει μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται την ύστατη στιγμή να υπάρξει μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το βασικό υπουργείο και «κλειδί» της κυβερνητικής μηχανής αποτελεί το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το ποιος θα ηγηθεί του σχήματος, ενώ δεν «παίζει», παρά τη συζήτηση που είχε γίνει, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου.

Από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας δεν επιθυμεί να εμπλακεί, κάποια στιγμή επανήλθε μια παλαιότερη σκέψη να το εποπτεύει ο κ. Σαμαράς και να έχει ένα δυνατό επιτελείο, όπου θα υπήρχε και θέση αναπληρωτή. Για μια θέση υφυπουργού προκρίνεται ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Το πρόσωπο που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών είναι του κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος όμως έχει προβάδισμα και για το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών επιμένουν στο παρασκήνιο να τοποθετούν τον κ. Δήμα, για τον οποίο όλα είναι ανοικτά, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από ποια είναι η πραγματική του πρόθεση, ενώ συζητείται και το όνομα του ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκου για θέση αναπληρωτή.

Για το υπουργείο Παιδείας προβάδισμα έχει ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ το δυνατό όνομα για το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να επανασυσταθούν τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας και για το πρώτο το κεντρικό όνομα είναι της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, ενώ για το δεύτερο ένα όνομα που κερδίζει έδαφος είναι του εξωκοινοβουλευτικού και ηγετικού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλ. Τουρκολιά.

Υπάρχει εισήγηση να τοποθετηθεί στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (το νυν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείεται να οριστεί ο καθηγητής και νυν υπηρεσιακός υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον Πρωθυπουργό, θα είναι η θέση του κ. Χρ. Λαζαρίδη, που εκτός απροόπτου, όπως έχει αναφέρει και το «Βήμα» πριν δυόμιση εβδομάδες, θα οριστεί υπουργός Επικρατείας, αν και σε κάποιους κύκλους έλεγαν ότι θα ήταν καλή λύση για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κερδίζει έδαφος η άποψη να παραμείνει επικεφαλής ο κ. Φραγκούλης Φράγκος, ενώ ακούγεται και το όνομα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυριαρχεί το όνομα του δικαστικού κ. Χαρ. Αθανασίου και προς αξιοποίηση είναι και ο κ. Ν. Δένδιας. Θετική άποψη υπάρχει στη ΝΔ για αξιοποίηση των κκ. Ι. Στουρνάρα, Ναπ. Μαραβέγια και Β. Ράπανου, ενώ από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς πιθανότατα θα προταθεί να συνεχίσει ως υπουργός Εργασίας ο προσωπικός φίλος του κ. Φ. Κουβέλη, ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης που σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει υφυπουργό από τη ΝΔ.

Επίσης υπάρχει συζήτηση και από τη ΝΔ και από τη ΔΗΜΑΡ ότι μερικά πρόσωπα δεν πρέπει να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Για παράδειγμα από τη ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμούν συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του κ. Μ. Βορίδη και από τη ΝΔ δεν θέλουν την κυρία Μαρία Ρεπούση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα συγκροτηθεί μια ισχυρή ομάδα, η οποία θα αποτελείται κυρίως από τους έμπιστους του κ. Σαμαρά, τους κκ. Κ. Μπούρα, Π. Μπαλτάκο, Δ. Σταμάτη, Δ. Καραχάλιο, Δ. Κανελλόπουλο, Γ. Μουρούτη και Ν. Τσιούτσια, ενώ θα υπάρχουν και ειδικοί σύμβουλοι για τους σημαντικούς τομείς (Οικονομίας, Εξωτερικών, Αμυνας κ.ά.), όπως π.χ. ο καθηγητής Μακροοικονομίας κ. Ι. Μουρμούρας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...