Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Φωτιά παίρνουν τα στοιχήματα αναλυτών και κερδοσκόπων για τις εκλογές

Τα... ρέστα τους φαίνεται ότι παίζουν διεθνείς αναλυτές αλλά και οι κερδοσκόποι, δημοσιοποιώντας πληθώρα εκτιμήσεων και σεναρίων γύρω από τις ελληνικές εκλογές, με φόντο πάντα το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να τα... «σπάσει» με τους Ευρωπαίους, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Το νέο... χτύπημα ήρθε από το REUTERS, το οποίο «βλέπει» τρεις ενδεχόμενες εξελίξεις από τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου και μετά, όταν δηλαδή θα έχει αποκαλυφθεί το περιεχόμενο της κάλπης. Το πρώτο σενάριο προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, αλλά με πιθανή κάποια χαλάρωση των όρων του Μνημονίου.
Σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται σημαντική άνοδος στις τιμές των ομολόγων της Περιφέρειας αλλά και ενίσχυση του Ευρώ, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται ότι απομακρύνει το κίνδυνο άμεσης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, χωρίς να μπορεί να αγνοήσει κανείς τα προβλήματα της Ελλάδας που θα εξακολουθούν να προβληματίζουν. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του σεναρίου είναι ότι αν και το επιτόκιο των ισπανικών και ιταλικών 10ετών θα υποχωρήσει κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα- δηλαδή στο 6,5% και 5,5% αντιστοίχως- τα επίπεδα αυτά κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι.
Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στην ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στην απόρριψη των όρων του Μνημονίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές του REUTERS, σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει περίοδος έντονης κερδοσκοπίας σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας καθώς οι αξιωματούχοι θα διαπραγματεύονται τα μέτρα λιτότητας.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η αναστολή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ή η κήρυξη στάσης πληρωμών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το... ντόμινο που «βλέπουν» τραπεζικοί αναλυτές, δηλαδή φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν και ανάλογο ντόμινο σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα, κάτι που θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο Ευρωσύστημα συνολικά. Κι επειδή οι πιέσεις σε μια τέτοια περίπτωση θα περάσουν και στα κρατικά «χαρτιά», το REUTERS προβλέπει ενίσχυση στα ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα της Ισπανίας και της Ιταλίας των οποίων αναμένεται να φτάσουν έως το 7,25% και 6,5% αντιστοίχως.
Το τρίτο σενάριο αφορά στο ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και προκήρυξης νέων εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι η παράταση της αβεβαιότητας θα πλήξει σημαντικά το ευρώ, ωθώντας την απόδοση του ισπανικού τίτλου πάνω από το 7% και ρίχνοντας το γερμανικό στο 1,3%, ενώ θα γίνουν φανερά τα σημάδια του φαινομένου μετάδοσης στην Ισπανία και την Ιταλία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...