Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Όταν ο Πάνος Γεραμάνης έγραφε για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ένας σπουδαίος δημοσιογράφος, λάτρης του ελληνικού τραγουδιού, που έφυγε κι εκείνος πρόωρα, ο Πάνος Γεραμάνης, από το Βασιλικό Χαλκίδας,  έγραφε για τον Δημήτρη Μητροπάνο:

«Ξεχωριστή στο πρόγραμμα του Δημήτρη Μητροπάνου στο Ζοοm μία ενότητα τύπου... τζουκ μποξ» έγραφε ο Πάνος Γεραμάνης στα Νέα, τον Φεβρουάριο του 2002.

Ο δημοσιογράφος είχε βρεθεί στις πρόβες του τρίωρου προγράμματος με 60 τραγούδια «σαν μια διαδρομή, από μεγάλες στιγμές του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού, σε όλες του τις τάσεις» είχε γράψει τότε στο άρθρο του, που το τιτλοφορούσε «Στο τζουκ μποξ της καρδιάς».

Έλεγε, λοιπόν, ο Δημήτρης Μητροπάνος, όπως «κατέθετε» στο άρθρο του ο Π. Γεραμάνης: «Και είναι τόσα τα τραγούδια, τόσα που θέλω να πω. Έτσι όπως ζωντανεύει η επιθυμία μου να τα ακούσω στα παιδικά μου χρόνια, ρίχνοντας το κέρμα μιας δραχμής κι αργότερα του τάληρου στα πραγματικά τζουκ μποξ στα καφενεία, τα σφαιριστήρια και τις λαϊκές ταβέρνες. Οι πολύ έντονες μνήμες μου από εκείνες τις εποχές, που ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα να ακούει τους μεγάλους τραγουδιστές της προτίμησής του στα λαϊκά μαγαζιά κι έβρισκε τον τρόπο να ρίχνει τις δραχμές στα τζουκ μποξ και να απολαμβάνει τις λαϊκές επιτυχίες πίνοντας το ούζο ή το κρασί του με λίγο μεζέ. Όλα αυτά που έζησα, με συγκινούν και με τονώνουν κι έτσι βγάζω όλο μου τον εαυτό την ώρα που τραγουδώ αυτά τα αθάνατα τραγούδια».

Αλλά ο λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, είχε τραγουδήσει και πιο «δυτικά» τραγούδια, όπως τη μεγάλη επιτυχία «Για να σ' εκδικηθώ» σε ντουέτο με τον Λάκη Παπαδόπουλο και «Της νύχτας τα ηχεία».

Γι αυτή τη σεμνότητα και τη βαθιά καλοσύνη τού Δημήτρη Μητροπάνου μίλησε στο ΑΜΠΕ, η τραγουδίστρια Πετρή Σαλπέα, με την οποία είχε συνεργαστεί το 1972, στον δίσκο ορόσημο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μήτσου:

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν τότε φαντάρος. Καλό παιδί, από εξαιρετική οικογένεια. Τραγουδήσαμε μαζί, άλλος πρώτη φωνή άλλος δεύτερη στη «Σμύρνη και στο Αϊβαλί» κι άλλα τραγούδια από τον Άγιο Φεβρουάριο. Μεγάλη φωνή. Σπουδαίος».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...