Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ - Τι είπε ο Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) στη Βουλή για ΔΕΗ και Αλιβέρι

Τη δική του τοποθέτηση έκανε ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων της Κ.Ο, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.».


«Αγαπητοί συνάδελφοι, το γνωρίζετε -γιατί αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη- ότι το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ είναι ενταγμένο στη στρατηγική διάλυσης ολόκληρης της ΔΕΗ προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, τα οποία ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο βεβαίως της απελευθέρωσης της αγοράς.

Κύριε Υπουργέ, η κοινωνία του Αλιβερίου είναι ανάστατη αυτήν την περίοδο με τη σχεδιαζόμενη ένταξη της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, η οποία έχει ενταχθεί πρώτη στο σύστημα και βλέπουν στο χρονοδιάγραμμά σας να την οδηγείτε στη μικρή ΔΕΗ, δηλαδή στο ξεπούλημα. Το να βγαίνουν Βουλευτές της Συγκυβέρνησης και να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις δεν απαντά στην τοπική κοινωνία. Οφείλετε σήμερα να διαψεύσετε τη σχετική πληροφόρηση.

Βέβαια, αγαπητοί συνάδελφοι, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε στη χώρα μας με τη συγκεκριμένη δομή της παραγωγικής της δραστηριότητας και της οικονομίας -μιλάω για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας- σε συνδυασμό με τη διαπλοκή οδήγησε σε ασύστολη κερδοσκοπία σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών, λαϊκών στρωμάτων και επιχειρήσεων. Όλοι έχουν οδηγηθεί σήμερα σε αδιέξοδο εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που αισθάνονται από τις τιμές κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ζήσαμε μια περίοδο αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα μέχρι το 2009, όπου μέσα σε αυτήν τη ζήτηση έγινε πραγματικά ένας χορός δισεκατομμυρίων σε όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Είχατε δημιουργήσει με την απελευθέρωση ένα κατάλληλο σκηνικό για να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Έτσι, λοιπόν, βρεθήκαμε, πρώτον, με αδιαφανείς διαδικασίες η ΔΕΗ να εμποδίζεται να κατασκευάσει δικές της μονάδες ή και να εκσυγχρονίσει τις υπάρχουσες και δεύτερον, με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλάξατε και αυτό το πλαίσιο και τελικά απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά και οδηγήθηκε ουσιαστικά στην υπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Σε ποια κατάσταση, αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε σήμερα; Η παραγωγική δυνατότητα των συμβατικών μονάδων, πλην Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΔΕΗ και ιδιωτών, πλησιάζει σήμερα τα 14.000 μεγαβάτ, ενώ η μέση ζήτηση το ξέρετε ότι δεν ξεπερνά τα 6.000 μεγαβάτ και στην περίοδο αιχμής τα 9.000 μεγαβάτ, κυρίως λόγω της ύφεσης και της μείωσης της κατανάλωσης.

Αν σε αυτά προσθέσετε και την ισχύ που έχουμε από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ξεπερνάει τα 2.300 μεγαβάτ και άλλα 1.500 μεγαβάτ που προέρχονται από φωτοβολταϊκά, αντιλαμβάνεστε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε μια προσφορά ισχύος υπερδιπλάσια της ζήτησης.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει υπολειτουργία των μονάδων παραγωγής.
Με διάφορες μεθοδεύσεις ουσιαστικά τι κάνατε; Οδηγήσατε στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες δυνατότητες, όπως ο λιγνίτης και το νερό. Τι υπηρετείται με αυτά που κάνατε; Υπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και κυρίως με συμβάσεις που οδηγούν σε τιμές που εξοντώνουν πραγματικά την κατανάλωση. Υπολογίζεται -και το ξέρετε- ότι οι ιδιώτες ωφελούνται με πάνω από 350 εκατομμύρια το χρόνο, χωρίς να εισφέρουν στο σύστημα ούτε μια κιλοβατώρα.
Έχουμε ένα μείγμα καυσίμου στη χώρα μας σε συνδυασμό με την ακριβή τιμή φυσικού αερίου. Και εκεί λοιπόν φανήκατε ανίκανοι στις σχετικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή στο να διασφαλίσετε μια τιμή ανάλογη τουλάχιστον με αυτήν που έχουν οι υπόλοιπες χώρες. Έτσι λοιπόν, έχουμε εκτινάξει στα ύψη το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Έρχομαι τώρα στα δίκτυα μεταφοράς, δηλαδή στο θέμα που συζητάμε σήμερα, είτε αφορούν την υψηλή τάση είτε αφορούν τη διανομή, μέσης και χαμηλής τάσης. Σήμερα λοιπόν σε συνθήκες ανταγωνισμού το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει η Δ.Ε.Η. για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό εσείς το οδηγείτε και αυτό στα μονοπώλια.

Κύριε Υπουργέ, τα δίκτυα αυτά αποτελούν εθνική υποδομή μείζονος σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία και στη ζωή μας γενικότερα.

Ειδικότερα, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνουν εντεκάμισι χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης και εκατοντάδες υποσταθμούς, αποτελούν ένα πάγιο περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία αντικατάστασης ξεπερνά τα 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε, η πώλησή του συνεπάγεται απώλεια εθνικής υποδομής ανυπολόγιστης αξίας και θα αποφέρει μηδαμινά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, αμελητέα ουσιαστικά στην προοπτική υπηρέτησης του δημοσίου χρέους, που ουσιαστικά αυτό αποτελεί για εσάς θέσφατο.

Επίσης, η πώλησή του δεν υπαγορεύεται από μια αναγκαιότητα βελτίωσης της λειτουργίας της αγοράς. Σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ, αν και 100% θυγατρική της ΔΕΗ, είναι διοικητικά και λειτουργικά ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ, ελεγχόμενος απόλυτα από τη ΡΑΕ και την Κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος των ιδιωτών παραγωγών.

Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να υποστηριχθεί σοβαρά η υπόψη που εκφράζετε, ότι ο ιδιώτης ιδιοκτήτης θα χρεώνει τους παραγωγούς με τέλη χαμηλότερα από τον σημερινό ΑΔΜΗΕ, το κόστος λειτουργίας του οποίου πρέπει ουσιαστικά να ελέγχεται από τη ΡΑΕ.

Τέλος, όσον αφορά τις μελλοντικές επενδύσεις, παραδείγματος χάριν τις διασυνδέσεις, αυτές μπορούν να υλοποιηθούν κάλλιστα, όπως έχει γίνει σήμερα, από τις πηγές χρηματοδότησης του ΑΔΜΗΕ.

Γι’ αυτό, κύριοι Υπουργοί, θεωρούμε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ αφαιρεί και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την Κυβέρνηση. Εντελώς απροσχημάτιστα εξυπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία ουσιαστικά τα αναδεικνύετε σε ατζέντη σας. Επιτέλους, αφήστε και κάτι στο δημόσιο, για να μπορέσει να ασκήσει την εθνική πολιτική, σε έναν χώρο που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας.

Σας ρώτησα και προχθές -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- σχετικά με τη διάσπαση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Έχουμε στην Περιφέρεια Κύμης μια μονάδα, την Ηλεκτρομηχανική Κύμης. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πάνω από έναν χρόνο απλήρωτοι -έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις μαζί σας, αλλά τα μεταφέρετε όλα στο μέλλον- και βρίσκονται αυτή την ώρα στο δρόμο, γιατί δεν τους έχει διασφαλιστεί ούτε η απασχόληση ούτε βεβαίως κάτι που να τους δείχνει ότι επιτέλους μπορούν να μείνουν στις ρίζες τους».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...