Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Κάποιες σκέψεις για το θέμα της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας

Κώστας Χαϊνάς

Ποιος πολίτης μπορεί να συμφωνήσει με την σημερινή εικόνα της Αγοράς της Χαλκίδας ; Νομίζω κανένας. Η εικόνα χειροτερεύει με την προσθήκη της διπλανής Πλατείας Αγοράς, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την γνωστή απαράδεκτη κατασκευή του υπόγειου παρκινγκ.  


Όμως η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκατάλειψής της από όλες τις Δημοτικές Αρχές και από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν.
Έχω ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Της πλευράς που μιλάει για κατεδάφιση και της άλλης πλευράς που μιλάει για αποκατάσταση και αναστήλωση.


Ποιος έχει δίκιο ;

Νομίζω ότι οποιαδήποτε απάντηση η οποία διαμορφώνεται με βάση μόνο την σημερινή εικόνα της Αγοράς, δεν έχει την απαραίτητη τεκμηρίωση. Και εντάξει ας υποθέσουμε ότι συμφωνούμε όλοι και αύριο πάμε όλοι μαζί και κατεδαφίζουμε τη Δημοτική Αγορά. Μετά ; Τι θα κάνουμε μετά; Τι θα φτιάξουμε στη θέση της ; Αν την εγκαταλείψουμε για άλλα 20 χρόνια δεν θα μετατραπεί σε αλάνα με αρουραίους ; Η κοινή λογική αυτό λέει. Άρα το θέμα είναι τι και πως πρέπει να αντικαταστήσει τη σημερινή Δημοτική Αγορά με μια σύγχρονη, λειτουργική και κυρίως κοινωνική Δημοτική Αγορά.

Άρα πρέπει να τοποθετήσουμε το πρόβλημα σε άλλη βάση.

Ποια είναι αυτή η βάση ;

Ο κάθε πολίτης έχει την άποψή του για το οποιοδήποτε θέμα. Όμως για κάποια θέματα που άπτονται του Δημόσιου Χώρου, εκείνοι που μπορούν να δώσουν πληρέστερες και ολοκληρωμένες λύσεις είναι οι ειδικοί. Και είναι λάθος να οδηγούμε Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για θέματα (όπως η κατεδάφιση ή η αναστήλωση της Δημοτικής Αγοράς), που δεν γνωρίζουν δηλαδή, που δεν είναι η δουλειά τους σε τελευταία ανάλυση. Για παράδειγμα, όπως δεν μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει, εάν σε μια πόλη πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι ή τα παιδιά για ένα νέο ιό και το αναθέτουμε σε ειδικούς γιατρούς, έτσι και για το θέμα της Αγοράς, χρειάζεται να το δούμε με την ίδια φιλοσοφία. Αναθέτουμε σε κάποιους ειδικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μας καταθέσουν μια ολοκληρωμένη λύση. Και αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα μέσα από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Να καλέσουμε τους ειδικούς να μας προτείνουν λύσεις και μετά ως πολίτες και ως Δημοτικό Συμβούλιο ας πούμε τη γνώμη μας στις προτάσεις των ειδικών.

Έγινε κάτι τέτοιο ποτέ ;

Όχι δεν έγινε.

Ας χαμηλώσουμε λοιπόν όλοι τους τόνους, γιατί κάποιοι μέσα στις φαντασιώσεις τους, έμπλεξαν όχι μόνο το μνημόνιο, την τρόικα, ακόμη και τον Φούχτελ. Δεν μας φταίει η Μέρκελ γιατί εμείς ως τοπική κοινωνία δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι πρέπει να κάνουμε με τη Δημοτική Αγορά.

Η πρότασή μου λοιπόν είναι απλή. Να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με θέμα «Δημοτική Αγορά Χαλκίδας» με 1ο, 2ο και 3ο βραβείο με αμοιβή, στις τρεις πρώτες καλύτερες προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν από γνωστούς και καταξιωμένους επιστήμονες, και με απλές προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να πάρουν μέρος νέοι και ταλαντούχοι αρχιτέκτονες.  Έτσι θα έχει η κοινωνία της Χαλκίδας και το Δημοτικό Συμβούλιο τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις από τις οποίες θα μπορέσει να επιλέξει την καλύτερη.

Κώστας Χαϊνάς
5-2-2014

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...