Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

20ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

 

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 το πρωί έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, το 20ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εισηγήθηκε το θέμα «Ποιμαντικές ευκαιρίες κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πνευματική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως την πολύτιμη ευκαιρία ασκήσεως καί αγιασμού των Κληρικών και λαϊκών μελών του Σώματος του Χριστού, κατά την εκκλησιαστική παράδοση και μέθοδο.



Επεσήμανε ότι η νηστεία είναι θεοδίδακτη και απαραίτητη, και συντελεί στην προεόρτιο κάθαρση. Ωστόσο,  «δεν είναι αυτοσκοπός και είναι παντελώς ανώφελος η απλή και μόνη αποχή των βρωμάτων». Παράλληλα, είπε ότι «συνοδός της νηστείας είναι η προσευχή, τόσο η κατά μόνας, στην σιωπηρή ατμόσφαιρα του ταμείου, αλλά και στον Ιερό Ναό», τονίζοντας την μεγάλη αξία του Εκκλησιασμού. Επ’ ευκαιρία, όλοι οι πατέρες έλαβαν ικανή ποσότητα τευχών, που περιέχουν Ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «περί του Εκκλησιασμού», η οποία και θα διανεμηθεί με φροντίδα τους «πόρτα-πόρτα» σε όλους τους χριστιανούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Άλλη αναφορά του Σεβασμιωτάτου, αφορούσε την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, για το οποίο χρησιμοποίησε τον Ύμνο της Εκκλησίας «Δώσωμεν πεινώσιν άρτον και πτωχούς αστέγους εισαγάγωμεν εις οίκους», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την αποφυγή της κατακρίσεως, την οποία, όπως επεσήμανε, «πρέπει να διδάξουμε, αλλά και πρώτοι εμείς οι Ιερείς να ζήσουμε».

Τέλος, προέτρεψε τους εκλεκτούς συνεργάτες του στον Αμπελώνας του Κυρίου, ώστε αυτήν την περίοδο να καταφύγουν στην περισυλλογή, μελέτη, αυτοκριτική και κυρίως μετάνοια και εξομολόγηση. «Εμείς δεν ταχθήκαμε από το Θεό», είπε, «μόνο να κηρύττουμε την μετάνοια και να συνιστούμε την εξομολόγηση, αλλά να την ζούμε και να μετανοούμε ειλικρινώς, κλαίοντες, αποκαθιστώντες και διορθώνοντες πράξεις και βίο και εξομολογούμενοι αλλήλοις τα παραπτώματα ημών, όπως ιαθώμεν»!

Μετά τον διάλογο που αναπτύχθηκε και το μικρό διάλειμμα που ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε ζητήματα Ποιμαντικού,  Τελετουργικού, Διοικητικού κ.λπ. ενδιαφέροντος.
Προ της λήξεως του Συνεδρίου, ο κ. Αθανάσιος Γλάρος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Ιωάννης Φλώρος, εκδότης, παρουσίασαν στους Ιερείς τη νέα ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ώστε όσοι θέλουν να την προμηθευθούν για τους ιδίους ή τα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών τους.

Το Συνέδριο έληξε με το γεύμα που προσφέρθηκε στους συνέδρους με την φροντίδα των εθελοντριών κυριών του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...