Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Αναγνωστάκης: «Προβλήματα εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής».

O βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Αριστεράς, με θέμα «Προβλήματα στην εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής».


Αρχικά ο βουλευτής της Εύβοιας, άσκησε κριτική σχετικά με την απουσία στοχευμένων πολιτικών για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, ενώ καυτηρίασε όσα μέτρα λήφθηκαν υπό το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά είναι αντίθετα με το πνεύμα της νησιωτικής πολιτικής.



Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, που αφορά στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των περιοχών αυτών τόσο με την ηπειρωτική χώρα όσο και μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μείωση δρομολογίων προς νησιά της χώρας, μείωση η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει «για την ίση αντιμετώπιση των πολιτών». Τόνισε πως τα δρομολόγια θα πρέπει να αυξηθούν και θα πρέπει να διατηρούνται για το σύνολο του χρόνου και όχι μόνο για τις περιόδους με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία του ακτοπλοϊκού δικτύου, το οποίο συμβάλει στη διασφάλιση του Εθνικού χώρου, στην Τουριστική ανάπτυξη, στην επιβίωση των κατοίκων των νησιών και στη δυνατότητα πρόσβασης των νησιωτών στις δομές του κράτους.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκαιρης και έγκυρης ανακοίνωσης των δρομολογίων καθώς και στην τήρηση αυτών. Συμπλήρωσε την τοποθέτηση του με την πρόταση ένταξης ακτινωτών δρομολογίων μεταξύ των νησιών με δυνατότητα μετεπιβίβασης και με συνδυασμούς μέσων, όπου αυτό είναι δυνατό.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, πρότεινε τη συνέχιση επιδότησης της Ακτοπλοΐας ειδικά για τις άγονες γραμμές και πρότεινε τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους επενδύσεων για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, από ελληνικές ναυπηγοκατασκευαστικές επιχειρήσεις, που θα εξυπηρετούν τα ελληνικά νησιά τονώνοντας έτσι και την ελληνική οικονομία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...