Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Οι Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί της Εύβοιας για την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Εύβοιας συζήτησε το θέμα που προέκυψε μετά την πρόσφατη ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για τον χαρακτηρισμό της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας ως διατηρητέο μνημείο. Η απόφαση ακύρωσης του ΣτΕ καθόλου δεν αναφέρεται στην ουσία του ζητήματος (αν η Αγορά έπρεπε ή όχι να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα), αλλά αφορά τυπικούς και μόνο λόγους∙ συγκεκριμένα στη σύνθεση του ΚΣΝΜ που έλαβε την απόφαση.  


Η κατάσταση από την εγκατάλειψη της Δημοτικής Αγοράς, οκτώ (8) χρόνια μετά την απόφαση του ΚΣΝΜ, είναι πλέον ανυπόφορη και η εγκατάλειψή της έχει επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην πόλη, αφού το ερείπιο και η απαράδεκτη πλατεία μπροστά της έχουν συμβάλλει στην ερήμωση του κέντρου της Χαλκίδας.

Το 2012 ο Δήμος ανέθεσε απ’ ευθείας, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό (!), σε πολιτικό μηχανικό της Λάρισας και αρχιτέκτονα της Θεσσαλονίκης τη μελέτη αποκατάστασης της Αγοράς, έχοντας δεδομένη την απόφαση χαρακτηρισμού της ως διατηρητέα από το ΚΣΝΜ. Πέραν του γεγονότος ότι είναι λάθος οι μελέτες σε εμβληματικά σημεία της πόλης να γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, πέραν της απορίας που μας γεννά το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλκιδέων έκρινε πως είναι καλύτεροι από τους ντόπιους μηχανικούς οι μηχανικοί από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να εξεταστεί σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση της αδειοδότησης της μελέτης αποκατάστασης της Αγοράς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διότι, εάν αληθεύει το γεγονός ότι η μελέτη βρίσκεται σε στάδιο τελικής έγκρισης, πρέπει να προβληματιστούμε εάν είναι λογικό να την πετάξουμε τώρα στον κάλαθο των αχρήστων και να ξεκινήσουμε μια νέα περιπέτεια, αφήνοντας την Αγορά στην αθλιότητά της και την καρδιά της πόλης διαρκώς να υποβαθμίζεται.

Δεν είμαστε μονολιθικά τοποθετημένοι υπέρ ή κατά της κατεδάφισης. Υποστηρίζουμε όμως πως ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα και να τελειώνει το γρηγορότερο για το καλό της Χαλκίδας. Το πιο πιθανό δε είναι το ΚΣΝΜ να γνωμοδοτήσει και πάλι υπέρ της διατήρησης, αφού τα κριτήρια είναι τα ίδια με εκείνα του 2006 (ισχύει ίδιος σχετικός νόμος). Ας μην ξεκινήσουμε λοιπόν απ’ το σημείο μηδέν.

Θεωρούμε ότι:

Η μελέτη για την Αγορά, εφόσον βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, πρέπει να προχωρήσει ως έχει, για να αρχίσει το συντομότερο το έργο, χωρίς άλλη σπατάλη χρόνου και χρήματος.

Στο κόστος κατασκευής θα μπορούσαν να συμμετέχουν και επαγγελματίες – μελλοντικοί ένοικοι του χώρου με άμεσες συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης και προκαταβολή μέρους του ενοικίου.

Η Αγορά πρέπει να συμπεριλάβει καταστήματα όλων των χρήσεων, που θα της δίνουν ζωή μέρα - νύχτα.

Πρέπει άμεσα να προκηρυχθεί απαραίτητα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ένα έργο που θα εντάξει λειτουργικά την μπροστινή Πλατεία στο συγκρότημα της Αγοράς. (Παραδείγματα όπως: η ανέμπνευστη διαμόρφωση του πεζόδρομου της οδού Αβάντων, το κυκλοφοριακό πείραμα της οδού Βύρωνος κι οι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι της μελέτης Βλαστού, θα πρέπει να αποφευχθούν οπωσδήποτε).  

Ελπίζουμε πως η Χαλκίδα θα βρει τη λύση και η Αγορά της θα αναγεννηθεί σύντομα χωρίς άσκοπα πισωγυρίσματα.
   
Για το Δ.Σ.
                                     Ο Πρόεδρος                                         Η Γ. Γραμματέας



                                 Λεωνίδας Ιωαννίδης                                  Κατερίνα Σιμιτζή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...