Η Χαλκίδα διαθέτει δίκτυο φυσικού αερίου και όλες οι νέες κατοικίες διαθέτουν προεγκατάσταση φυσικού αερίου. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει ακόμη Επιχείρηση Παροχής Αερίου, δεν είναι δυνατό οι κάτοικοι αυτής της πόλης να επωφεληθούν από ένα καύσιμο που είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο και πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον τόσο σε σχέση με το πετρέλαιο όσο και με τον ηλεκτρισμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας, έτσι ώστε από το επόμενο φθινόπωρο να γίνει δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου στην πόλη.
Στο νέο Καλλικρατικό Δήμο της Χαλκίδας , μια τομή στην οργάνωση των χρήσεων γης θα ήταν η αναμόρφωση και η ενοποίηση των επιμέρους Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων που ισχύουν για τη Χαλκίδα, την Αρτάκη, τη Δροσιά, το Βασιλικό και το Βαθύ. Η χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση του Δήμου σε ένα ενιαίο σύνολο μπορεί να είναι μια σπουδαία κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθηθεί ο απόλυτος περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, έως την οριστική κατάργησή της και η καταπολέμηση του παρακμιακού φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης. Η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι ανάπτυξη αλλά καταστροφή του περιβάλλοντος. Η αναθεώρηση του Χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να προωθηθεί μια νέα χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση του Δήμου.
Η στήριξη της μικρής αγροτικής παραγωγής στις περιοχές γύρω από το αστικό κέντρο της Χαλκίδας, θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εισόδημα. Η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς θα μπορούσαν να (α) ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους αγρότες για τις βιολογικές καλλιέργειες και τη σύγχρονη οργάνωση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, (β) να παρέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία με την δημιουργία δομών όπως ηύπαρξη γεωπόνων/κτηνιάτρων που θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους αγρότες, (γ) η διείσδυση σε νέες αγορές μέσω στοχευμένων εκστρατειών marketing και διακρατικών συμφωνιών προώθησης των ελληνικών προϊόντων, (δ) η προώθηση νέων προϊόντων υψηλής ποιότητας, διατροφικής αξίας και αισθητικής, (ε) η χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων μικρομεσαίων μεταποιητικών μονάδων, και (στ) ηστήριξη της αγροτικής τραπεζικής πίστης είναι βήματα που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή της περιοχής μας και να προστατεύσουν το δικαίωμα των καταναλωτών σε καλής ποιότητας και φθηνά τρόφιμα.
Σε εποχές που η οικονομική και κοινωνική κρίση μαστίζει την κοινωνία, ο εθελοντισμός μπορεί να είναι ένα ανάχωμα. Η Χαλκίδα διαθέτει πολλές παραλίες και σημαντικούς περιαστικούς βιότοπους που πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Ο καθαρισμός δημόσιων χώρων και οι δεντροφυτεύσεις περιαστικών περιοχών με πρωτοβουλία του Δήμου ή/και της Περιφέρειας και με εθελοντική συμμετοχή των πολιτώνθα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε και να προστατεύσουμε το κοντινό μας περιβάλλον αλλά και για να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας παράγεται μια σημαντική ποσότητα πράσινων αποριμμάτων. Δηλαδή απορρίμματα που προέρχονται από το κλάδεμα δέντρων και την περιποίηση κήπων. Τα περισσότερα από αυτά είτε καίγονται σε ανοικτούς χώρους είτε οδηγούνται στο ΧΥΤΑ της πόλης. Τα πράσινα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Μπορούν με μικρό κόστος να μετατραπούν σε πελλέτες και να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο σε σχολεία και άλλα δημοτικά και δημόσια κτίρια. Ο Δήμος της πόλης θα μπορούσε να αναπτύξει ένα σχετικό πρόγραμμα και να επιδιώξει την χρηματοδότησή του από κοινοτικούς πόρους. Μια τέτοια κίνηση θα μείωνε σημαντικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και το κόστος θέρμανσης των κτιρίων.