Για την ιστορία αναφέρουμε ότι μετά την καταστροφή των Ψαρών, στις 24 Ιουνίου 1824, από την αρμάδα του Καπουδάν Πασά, αποφασίσθηκε ο επικοισμός της Ερέτριας από τους Ψαριανούς, ο οποίος απέκτησε νομική υπόσταση με το Βασιλικό Διάταγμα της 3ης Ιουλίου 1836. Η Ερέτρια ονομάσθηκε «Κοινότητα Ψαριανών» και λίγο αργότερα «Νέα Ψαρά». Το όνομα χρησιμοποιήθηκε κυρίως τον 19ο αιώνα όπου η εκλογική περιφέρεια και οι βουλευτές ονομαζόταν «Νέων Ψαρών», αλλά στη συνέχεια επικράτησε το όνομα Ερέτρια.
Πριν τον επικοισμό της Αλέτριας (όπως ονομαζόταν παλαιότερα) από τους Ψαριανούς, είχαν εγκατασταθεί στην Ερέτρια οι οικογένειες δύο ψαριανών αγωνιστών, του Νικόλαου Βρατσάνου και του Δημητρίου Σταματάρα. Αργότερα ήρθαν οι οικογένειες των Κανάρηδων, των Νικόδημων, των Καλλάρηδων, των Νικολέρηδων που διαδραμμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική ανεξαρτησία. Ο θρυλικός μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ερέτρια.
Το 1848 συστήθηκε ο Δήμος Ψαριανών όπου κάθε τέσσερα χρόνια, οι Ψαριανοί από όλα τα μέρη του κόσμου εξέλεγαν το Δήμαρχό τους, έχοντας σαν έδρα την πόλη των Νέων Ψαρών, δηλαδή την σημερινή Ερέτρια.
Οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης των Ψαρών με την Ερέτρια γίνονται σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κ.Κανάρης».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/8
Κεντρική Πλατεία Ερέτριας 21:00:
- Μουσική βραδιά με το συγκρότημα «ΔΡΑΠΕΤΕΣ» στην κεντρική πλατεία Ερέτριας.
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/8
Κεντρική Πλατεία Ερέτριας 21:00:
- «Τραγούδια της Θάλασσας» με την Κατερίνα Κωνσταντίνου, τον Δημήτρη Πολυχρόνη και την Τζεΐμ Σμιθ.
- Παραδοσιακοί χοροί από τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας «Κ. Κανάρης».
- Υπογραφή πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης Δήμων Ερέτριας και Ψαρών.
- Η βραδιά θα κλείσει φαντασμαγορικά στην κεντρική πλατεία της Ερέτριας με την αναπαράσταση πυρπόλησης της Τούρκικης ναυαρχίδας και την ρίψη βεγγαλικών.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/8
Εκκλησιασμός στον Ι. Ν. Αγ. Νικόλαου, στη συνεχεία τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Κωνσταντίνου Κανάρη.