Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

«Αποσύρει» τα περί φυλακών ο κ. Αλ. Τσίπρας

Σε μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κατέστη σαφές τόσο στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, όσο και από τα όσα είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Ηδη από το Σάββατο, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις «αγγελτήριο πωλήσεων γης και ακινήτων από κτηματομεσιτικό γραφείο που αγωνιά για πελάτες», ενώ κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει συμφωνίες «που εκποιούν τη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής». Σε μια αποστροφή που ερμηνεύθηκε ως απειλή ποινικών διώξεων τόνισε ότι «όσοι μέσα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δεν υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον θα είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν για τη λεηλασία», ενώ προειδοποίησε και τους επίδοξους αγοραστές που «θα τολμήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία» ότι θα χάσουν τα λεφτά τους.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, χαρακτηρίζοντάς τις εκ νέου «έγκλημα» και λέγοντας ότι δεν μπορεί μια συγκυριακή και οριακή πλειοψηφία να αποφασίζει για το μέλλον των επόμενων γενεών. Ηταν σαφές, πάντως, ότι ήθελε να μετριάσει τις εντυπώσεις αλλά και να αντικρούσει τα όσα είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ελέγχεται από το Σύνταγμα και τους νόμους», ενώ απάντησε ευθέως στον κ. Σαμαρά που είχε μιλήσει για απαράδεκτα και πρωτοφανή πράγματα στη Βουλή, τονίζοντας ότι «κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απείλησε ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε δημοσίους υπαλλήλους ότι θα μπουν φυλακή».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο επέμεινε ο κ. Τσίπρας, τόσο στη Βουλή όσο και χθες, ήταν ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την επαναδιαπραγμάτευση και κορόιδεψε τον λαό. Προϊδεάζοντας ότι οι υψηλοί τόνοι ανήκουν εφ’ εξής στην ημερησία διάταξη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης «έχουν χάσει την όποια κοινωνική στήριξη ή ανοχή» επειδή «πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή». Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης, επέμεινε όμωςότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης, ενώ χρησιμοποίησε τον στίχο του Κ. Βάρναλη «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα...» για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «ξεκινάει πορεία διαδοχικών βημάτων για τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς», το οποίο χαρακτήρισε «εγχείρημα με σαφή αριστερή προοδευτική ταυτότητα, που όμως φιλοδοξεί να εκφράσει όλους τους πολίτες που επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους συνείδηση στη βάση του κοινωνικού τους συμφέροντος». Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία και «να φτιάξουν τον δικό τους πολιτικό φορέα». Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν η συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής με συντονίστρια τη Σοφία Σακοράφα.

Του Παναγη Γαλιατσατου/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...