Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

To "Πράσινο Ταμείο" είναι.. μείον για τη Χαλκίδα!

To "Πράσινο Ταμείο" είναι.. μείον για τη Χαλκίδα! Την έντονη διαμαρτυρία-καταγγελία προς το Πράσινο Ταμείο (πρώην ΕΤΕΡΠΣ) για τον αποκλεισμό της Χαλκίδας από τους δευτερεύοντες εθνικούς πόλους, σε ότι αφορά στα αναπτυξιακά του προγράμματα, εκφράζει ο Δήμος Χαλκιδέων.

Με επιστολή του Δημάρχου, Θανάση Ζεμπίλη προς τη Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, ζητείται επιτακτικά η αποκατάσταση του αστικού κέντρου του Δήμου Χαλκιδέων ως προς τα της χωρικής οργάνωσης και κατ’ επέκταση, ως προς τις δυνατότητες-ευκαιρίες αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Η επιστολή, έχει ως εξής:
«Α. Με το εγκριθέν από την Ολομέλεια της Βουλής (συνεδρίαση ΡΟΒ΄ της 24ης/6ου/2008) και σε ισχύ (ΦΕΚ τ. Α΄, αρ. φύλλου 128, 03/07/2008) Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης, ως προς τη χωρική οργάνωση πόλων και αξόνων ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο αρ. 5 παρ. 4, η Χαλκίδα –ονομαστικά- κατατάσσεται στους δευτερεύοντες εθνικούς πόλους.
Β. Στην ιστοσελίδα www.prasinotameio.gr του Πράσινου Ταμείου (που ιδρύθηκε ως διάδοχο σχήμα του πρώην ΕΤΕΡΠΣ με το Ν. 3889/2010, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ. Α΄, αρ. φύλλου 182, 24/10/2010), από τον Οκτώβριο του 2011, στην ενότητα «Προγραμματισμός Ολοκληρωμένων Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων» και στην υποενότητα «Ενδεικτικό Πεδίο Εφαρμογής», η Χαλκίδα δεν αναφέρεται στους δευτερεύοντες εθνικούς πόλους, ούτε καν στους λοιπούς πόλους αλλά προφανώς εντάσσεται στις λοιπές πόλεις και οικισμούς…
Η κατάταξη, από το Πράσινο Ταμείο, της Χαλκίδας στις «λοιπές πόλεις και οικισμούς»:
1- Αντίκειται στην ισχύουσα χωρική οργάνωση που ορίζει το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης, βάσει του οποίου η Χαλκίδα κατατάσσεται στους δευτερεύοντες εθνικούς πόλους,
2- Υποβαθμίζει το ιδιαίτερα δυναμικό αστικό κέντρο του Δήμου Χαλκιδέων, που -σύμφωνα με την απογραφή του 2011- πληθυσμιακά κατατάσσεται στους 14 μεγαλύτερους δήμους της Επικράτειας και είναι μακράν ο πολυπληθέστερος της Περιφέρειας Στερτεάς Ελλάδας,
3- Υπονομεύει την εκ του Γενικού Πλαίσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης προωθούμενη αναβάθμιση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, ενίσχυση του ιδιαίτερου (παραγωγικού, πολιτιστικού κ.α.) χαρακτήρα του και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και
4- Υποκρύπτει απροσχημάτιστη σκοπιμότητα αποκλεισμού του Δήμου Χαλκιδέων από χρηματοδοτικά προγράμματα.
Για τους ανωτέρω λόγους, ο Δήμος Χαλκιδέων διαμαρτύρεται έντονα και ζητά την αποκατάσταση του αστικού κέντρου της Χαλκίδας, με την κατάταξή του στην κατηγορία των δευτερευόντων εθνικών πόλων της σχετικής λίστας-πεδίου εφαρμογής του Πράσινου Ταμείου.»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...