Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Κον-Μπεντίτ: «Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι κάνουν»

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι κάνουν» δηλώνει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει χάος, εκτιμά ο ηγέτης των Πρασίνων και προτείνει έναν «τρίτο δρόμο», που αποβλέπει στο να απαλύνει το κοινωνικό σοκ που προκάλεσε το Μνημόνιο.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι δημοκρατικές αντοχές μιας χώρας που διέρχεται κρίση είναι μικρές και θα γίνουν ακόμα μικρότερες σε περίπτωση χρεοκοπίας.

«Σε τέτοιες καταστάσεις το φασιστικό δυναμικό αυξάνεται και μέσα στον πληθυσμό» αναφέρει.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Φανταστείτε τι θα προκύψει αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη μονομερή καταγγελία του μνημονίου. Το αποτέλεσμα θα είναι το χάος. Μία δυνατή διέξοδος από αυτό θα ήταν η επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας».

Για το κατά πόσο το τρίγωνο Ολάντ-Μόντι-Ραχόι μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε σχέση με τις θέσεις της Μέρκελ, ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά «αυτό το τρίο θα επιβάλει το πολύ κοσμητικές επιδιορθώσεις στο Μνημόνιο, όχι την κατάργησή του».

Για τις επαφές του με την ελληνική αριστερά, ο κ. Μπεντίτ απαντά αρνητικά τονίζοντας: «Οι ηγέτες του προτίμησαν να κάνουν ένα μεγάλο σόου με τον Μελανσόν στο Παρίσι, που είναι κομμουνιστής, και με τους Λαφοντέν και Γκίζι στο Βερολίνο.

Πρέπει να πω όμως ότι οι σχέσεις μου με την ελληνική αριστερά ήταν από καιρό τεταμένες. Εγώ ήμουν κατά του Μιλόσεβιτς και της Σερβίας, οι Έλληνες αριστεροί υπέρ. Τότε τουλάχιστον ήταν πολύ εθνικιστές.».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...