Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Σύνοδος Πρυτάνεων σήμερα στην Ερέτρια

Τα πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα των Πανεπιστημίων αναμένεται να συζητήσουν οι πρυτάνεις στη Σύνοδό τους που θα γίνει σήμερα στην Ερέτρια της Ευβοίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο που διοργανώνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αναμένεται να παραστεί και ο νέος υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει κάνει ήδη σαφές πως ο νόμος Διαμαντοπούλου για την Παιδεία θα εφαρμοστεί πλήρως. Ήδη οι πιστώσεις προς τα Ιδρύματα έχουν "παγώσει" εδώ και μήνες σύμφωνα με τον νόμο. Μέχρι τώρα τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται με δωδεκατημόρια, δηλαδή με δόσεις, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανό να μείνουν "ακέφαλα" αφού έχει μπλοκαριστεί η εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης. 
Μέχρι στιγμής φαίνεται πιθανό να γίνει παράταση της θητείας των νυν πρυτανικών αρχών ώστε να δρομολογηθούν εκ νέου εκλογές στα Ιδρύματα για να προκύψουν οι νέες διοικήσεις και να επαναλειτουργήσουν οι πιστώσεις. Στη σημερινή Σύνοδο εκτός από το ζήτημα της χρηματοδότησης και γενικότερα της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ειδικά μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα τεθούν και άλλα ζητήματα που αναφέρονται στον νόμο Διαμαντοπούλου. 
Πιο συγκεκριμένα θα συζητηθεί η αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων για την εκλογή πρυτανικών αρχών και κοσμητόρων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, η συνέχιση της κρατικής χρηματοδότησης, η επαναφορά τμημάτων και τομέων που έχουν συγχωνευθεί ή καταργηθεί με τον νέο νόμο και η επανεξέταση του ζητήματος της "ταξινομικής ψήφου", δηλαδή του εκλογικού συστήματος που ορίζει ο νόμος Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις αναμένεται να εκλάβουν θετικά την τοποθέτηση του "δικού" τους Θ. Παπαθεοδώρου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Θετικά αναμένεται επίσης να συμβάλλει και η παρουσία του καθηγητή πανεπιστημίου Θ. Κυριαζή, στενού συνεργάτη του κ. Αρβανιτόπουλου, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι και ο νέος γραμματέας του υπουργείου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...