Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η Ελένη Γλύκατζη -Αρβελέρ ύμνησε την Μάνα και γέμισε το θεάτρο στη Χαλκίδα

Μια έξυπνη κίνηση, μια σωστή ομιλήτρια και μια πολύ καλή οργάνωση ήταν αρκετά για να γεμίσει ένα θέατρο ο Πανευβοικός Σύλλογος Κακοποιημένου Παιδιού - Κακοποιημένης Γυναίκας 'Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ'.

Στο "Συνεδριακό Κέντρο" της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η κ.Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μίλησε στο κατάμεστο θέατρο με θέμα 'Η Γυναίκα- Μάνα και οι δυσκολίες της εποχής'.

Το πάνελ  συμπλήρωνε ο πρόεδρος του συλλόγου π. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, το μέλος Ντέπυ Σεπετή και ο πρόεδρος της Τράπεζας Εύβοιας Δημήτρης Παπαγρηγορίου.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελάρ εξύμνησε το ρόλο της μητέρας-γυναίκας στη σημερινή κοινωνία. Σημείωσε ότι είναι ο αφανής ήρωας κάθε οικογένειας και πρότεινε να ανταμοίβεται για τα χρόνια που μεγαλώνει παιδιά.

Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά. Το Ευβοϊκό Ωδείο της Γιώτας Σιάνου με την Ευρώπη Παπανικολάτου και τον Γιώργο Γκολέ στο πιάνο, καθώς και με την Μαρία Λατσίνου στα φωνητικά, έπαιξαν τραγούδια για τη γυναίκα.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και την πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976, καθώς επίσης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται, επίσης, "Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές" (1975), "Η διασπορά στο Βυζάντιο" (1995), "The Making of Europe" (2000), "Γιατί το Βυζάντιο" (2010) κ.ά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...