Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ν. Λάμψακος Ελλάδα - Τουρκία: Ένα ντοκιμαντέρ, μια ιστορία 1800 χρόνων !

Ενδιαφέρον και από την Τουρκία δείχνουν για το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο "ΝΕΑ ΖΩΗ"  και περιγράφει ένα χωριό σε δύο εκδοχές: Την Νέα Λάμψακο Ευβοίας και την Λάμψακο Μικράς Ασίας.

Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που έγινε ποτέ, για την σημαντική αυτή αρχαιοελληνική αποικία, με ιστορία 1.800 χρόνων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και περιμένουν  να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο η παραγωγή και να δουν πως θα το προβάλουν.

Μία δημοσιογράφος, ένας καθηγητής και ένας graphic designer, η Άννα Ποδάρα, ο Νίκος Μαρτζίκος και ο Χρήστος Τζαφέρος αντίστοιχα, με καταγωγή από τη Νέα Λάμψακο Εύβοιας αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ, που ξυπνάει προσφυγικές μνήμες και αναμένεται να συγκινήσει πολλούς.

Αντιλαμβανόμενοι το κενό που υπάρχει και γνωρίζοντας, από τα παιδικά τους χρόνια, τις ιστορίες που χάνονται μαζί με τους ηλικιωμένους, τρεις νέοι με καταγωγή την Ν. Λάμψακο ένωσαν τις επαγγελματικές τους γνώσεις, καταγράφοντας οπτικοακουστικά, την πολιτιστική κληρονομία του χωριού τους σε Ελλάδα και Τουρκία.

Δύο χρόνια λαογραφικής έρευνες, 30 συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τέσσερις πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία χρειάστηκαν ώστε το πρώτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αρχαίας και της νέας Λαμψάκου να είναι πλέον γεγονός.!!

Τα δύο μικρασιάτικα χωριά που πλαισιώνουν την Χαλκίδα, η Ν. Λάμψακος και η Αρτάκη έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ενώ η πολιτισμική παράδοση της Αρτάκης είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, πολύ λίγα ξέραμε μέχρι σήμερα για την Λάμψακο, μια σημαντική κωμόπολη της αρχαιότητας με ιστορία 1.800 χρόνων.

To ντοκιμαντέρ "ΝΕΑ ΖΩΗ" βρίσκεται στο post production και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Σεπτέμβρη. Στη φωτογραφία βλέπετε το πόστερ, ενώ οι συντελεστές του είναι οι εξής:
Έρευνα-Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Νίκος Μαρτζίκος, Άννα Ποδάρα, Σενάριο: Άννα Ποδάρα, Γραφικά: Χρήστος Τζαφέρος, Σύνδεσμοι Lampseki: Oya Tronscorff, Alp Erhan Arslan, Μeral Basli, Αli Aldemir, Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τόπαλης, Βάγια Δανηιλίδου, Mετάφραση : Κωνσταντίνος  Μαρούσης

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ έχει κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και Τούρκους, ενώ έχει πάνω από 2.000 προβολές μέχρι σήμερα  στο youtube. Δείτε το.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...