Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

 Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2012, με τη Χάρη του Θεού, για τεσσαρακοστή έκτη (46η) συνεχόμενη χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή των Χαλκιδέων στην Τήνο, την οποία πραγματοποιούσε η αείμνηστος καθηγήτρια θεολόγος Ελένη Δεϊμέζη - Θεοχάρη, και εδώ και μία δεκαετία τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.


Με τη συνδρομή των κυρίων και κυριών ομαδαρχών και την άγρυπνη φροντίδα του Διευθυντού του Γηροκομείου μας Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Ηλιοδρομίτη, 650 ευλαβείς προσκυνητές αναχώρησαν για την Τήνο από το λιμάνι της Ραφήνας το Σάββατο 28 Απριλίου στις 7.30 το πρωί, μεταξύ των οποίων οι συνοδοί του Σεβασμιωτάτου Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης – Προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου και Διάκονος Μεθόδιος Φουντούλης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Σκλιάς ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαλκιδέων κ. Αλέξανδρος Αναστασίου, ο τ. Βουλευτής και ευεργέτης της Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου και στη συνέχεια τον Τριαντάρο, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού), όπου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια Τρισάγιο στην Προτομή του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου. Με πολύ συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε καταλλήλως τους Τριανταρίτες, με επικεφαλής τον Ιερέα τους π. Αντώνιο, για την φιλόξενη διάθεσή τους, η οποία εκφράστηκε και με την παράθεση κεράσματος στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, ενώ τους προσέφερε και ένα αντίγραφο φωτογραφίας του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος Αμαβροσίου (Πλειανθίδη) επισκόπου Μοσχονησίων, ο οποίος μαρτύρησε κατά την Μικαρασιαστική Καταστροφή και ήταν θείος κατά σάρκα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου (Πλειαθού).

Την Κυριακή 29 Απριλίου το πρωΐ, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Αρχιερατικό Συλλείτουργο, υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ιεράρχου Σύρου κ. Δωροθέου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και με αφορμή την φράση του Ευαγγελίου «ο Πιλάτος εδωρήσατο το σώμα του Ιησού τω Ιωσήφ» αναφέρθηκε στις άπειρες δωρεές του Θεού στη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας ότι το μέγιστο Δώρο Του παραμένει το Σώμα και το Αίμα Του, που προσφέρει στους πιστούς σε κάθε Θεία Λειτουργία, ενώ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για το δώρο της φιλοξενίας των Χαλκιδέων προσκυνητών στο Ιερό Καθίδρυμα της Τήνου, στο δώρο της παρουσίας του και στο δώρο της εν Χριστώ αγάπης με την οποία συνδέονται πάντοτε.

Ο Σεβασμιώτατος άγιος Σύρου κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε κι εκείνος τον Μητροπολίτη μας και στο πρόσωπό του, όλους τους εκ Χαλκίδος προσκυνητές για την παρουσία τους λέγοντας ότι, ένα ακόμα δώρο του Θεού είναι συνιερουργία και η μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού από το αυτό άγιο Ποτήριο, τονίζοντας ότι όλοι οι Τηνιακοί με πολλή αγάπη κάθε χρόνο αναμένουν τους αδελφούς Χαλκιδείς για το καθιερωμένο προσκύνημά τους, ενώ συνεχάρη και τον άγοντα τα ονομαστήριά του, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου.
Αρμοδίως προσεφώνησε και ο εντιμώτατος Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς.
Στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό καφέ στους επισήμους και την Χορωδία, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν οι καθιερωμένες ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.

Στη 1.50 το μεσημέρι, οι προσκυνητές αναχώρησαν από το λιμάνι της Τήνου για τη Ραφήνα και από εκεί επέστρεψαν οδικώς στη Χαλκίδα, περίπου στις 7.30 το βράδυ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Μεγαλόχαρη Παναγία μας, η οποία έδωσε σε όλους τους προσκυνητές την ευλογία Της, επιπλέον δε ευχαριστεί και:

· Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την ευλογία και την κανονική άδεια που παραχώρησε για την πραγματοποίηση της Εκδρομής και για την αυτοπρόσωπη παρουσία του, καθώς και τούς συνεργάτες του, με πρώτον τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Φανερό – Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, για τη φιλόξενη διάθεσή τους.

· Τον Αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Παρασκευά-Γκίζη και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνήματος της Ευαγγελιστρίας για τα φιλόξενα αισθήματά τους.

· Τον π. Συμεών Ηλιοδρομίτη και τους υπευθύνους ομαδάρχες και ομαδάρχισσες κ. Μαρία Μάνου, κ. Λιάνα Γριβάκη, κ. Μαρίκα Σαλονικιού, κ. Ιωάννη Τουλίτση, κ. Ανθίπη Γάσπαρη, κ. Αντιγόνη Μπούρικα, κ. Θεοδώρα Μάμαλη, κ. Ευάγγελο και Φωτεινή Βενιζέλου, κ. Ακριβή Κωνσταντινίδου, κ. Κωνσταντίνο Στάμου, κ. Ουρανία Τσαμπελη-Παπαγεωργίου, κ. Ειρήνη Βενιζέλου, κ. Ιωάννα Σταμέλου, κ. Φωτεινή Κεμανέ και κ. Ελένη Κατσομπενάκη-Κεραμιδά, για την άψογη διοργάνωση και τούς κόπους πού κατέβαλαν.

· Τούς χριστιανούς του, οι οποίοι, όπως πάντα, έδειξαν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά του και συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην άψογη εφαρμογή του προγράμματος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...