Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η άσκηση και τα οφέλη της στην εργασία και την καρίερα σας!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας καινούργιας μελέτης που διεξήγαγε μια ερευνητική ομάδα στο Ισραήλ, η τακτική σωματική άσκηση  σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την εργασία και την καριέρα.

Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως όσοι εργαζόμενοι επιδίδονταν σε κάποιο είδος άσκησης σημείωναν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και εξάντλησης στην εργασία τους. Τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν όσοι ασκούνταν για τέσσερις περίπου ώρες την εβδομάδα, αφού διέτρεχαν 50% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτού του είδους τις καταστάσεις.

Οι ερευνητές Sharon Toker και Michal Biron από τα πανεπιστήμια του Tel Aviv και του Haifa, αντίστοιχα, μελέτησαν 1.632 εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και εξετάζονταν τακτικά για ένα χρονικό διάστημα 9 μηνών. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: σε αυτούς που δεν ασκούνταν καθόλου, σε όσους ασκούνταν για 75 με 100 λεπτά την εβδομάδα, σε όσους ασκούνταν για 150 με 240 λεπτά την εβδομάδα και σε εκείνους που ασκούνταν για περισσότερα από 240 λεπτά την εβδομάδα.

Τα καλύτερα αποτελέσματα επέδειξαν όσοι εργαζόμενοι ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η συχνότητα της κατάθλιψης και της εξάντλησης ήταν υψηλότερη σε εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου. Οι βελτιώσεις στην ψυχική υγεία μπορούν να αποδοθούν στις επιδράσεις της άσκησης στην αυτό-αποτελεσματικότητα και την αυτό-εκτίμηση. Ακόμη, φάνηκε πως τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να προκαλέσουν εξάντληση, αλλά και το αντίστροφο. Για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων καλό θα ήταν οι προϊστάμενοι να παρέχουν στους υφιστάμενούς τους τη δυνατότητα να ασκούνται σε τακτική βάση, μέσω της διαμόρφωσης ενός ευέλικτου ωραρίου, της ένταξης γυμναστηρίου στις εγκαταστάσεις του χώρου εργασίας, ή της παροχής συνδρομών σε εξωτερικά γυμναστήρια.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
eatwell.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...