Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ξεκίνησε έγκαιρα η κουνουποκτονία στο Ληλάντιο

Sympetrum rubicundulum This one liked the shad...
 (Photo credit: Wikipedia)
Με επίγνωση της σημασίας του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Δήμος Χαλκιδέων ξεκίνησε έγκαιρα τις δράσεις κουνουποκτονίας, μέσα στον Απρίλιο (την καταλληλότερη περίοδο, αφού τα κουνούπια βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης), στην πλέον φορτισμένη περιοχή του Ληλαντίου,από ειδικευμένο συνεργείο, με εφαρμογή σύγχρονων μέσων και χρησιμοποίηση εγκεκριμένων σκευασμάτων.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Αποτιμώντας τα προβλήματα της περυσινής χρονιάς, ο Δήμος Χαλκιδέων (με την 21/30-01-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) έγκαιρα ενέκρινε και συνομολόγησε την προγραμματική σύμβαση, ύψους 170.000 ευρώ, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία έχει τη σχετική αρμοδιότητα, την Αναπτυξιακή Εύβοιας και το Δήμο Λειβαδέων για τις δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Βοιωτίας, με φορέα υλοποίησης του συμβατικού αντικειμένου την Αναπτυξιακή. Το πρόγραμμα όμως δεν προχώρησε και μπρος στον κίνδυνο οι όποιες δράσεις να καταστούν ανεπίκαιρες κι άρα, αναποτελεσματικές, ο Δήμος Χαλκιδέων αποφάσισε (με την 126/18-04-2012 της Οικονομικής του Επιτροπής) να ενεργήσει κατ’ εξαίρεση και να προχωρήσει άμεσα σε κουνουποκτονίες.
Ο πρώτος ψεκασμός (προνυμφοκτονία) στο πλαίσιο της επίγειας καταπολέμησης των κουνουπιών σε λιμνάζοντα ύδατα, πραγματοποιήθηκε από το ειδικό συνεργείο, με τη συνοδεία δημοτικού υπαλλήλου, ήδη την Δευτέρα 23η Απριλίου
στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων.
Αφορούσε στις περιοχές: δεξιά και αριστερά των εκβολών του Λήλαντα σε μήλος 300 μ., στον οικισμό «Όαση», στις μύτες της παραλίας του Λευκαντί, στην παραλία της Νέας Λαμψάκου έως και το εργοτάξιο του Δήμου, στη λίμνη στις «Βαθειές Χωματερές» των Φύλλων, στα χοιροστάσια στο Αφράτι και στο Λινοβρόχι.
Στα μέσα Μαίου θα ακολουθήσει ο δεύτερος ψεκασμός (ακμαιοκτονία). Αφού στο μεσοδιάστημα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες, μέσω των οποίων θα αξιολογηθεί η πορεία του πρώτου ψεκασμού και εντοπιστούν νέες μικρότερες εστίες για την εφαρμογή της καταπολέμησης.
Στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, συμπεριλαμβάνεται και η Δημοτική Ενότητα Αυλίδας. Ο πρώτος ψεκασμός θα γίνει στις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα χαρτογραφηθούν και οι εκεί περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
Ενώ και από τον Τομέα Υγείας του Δήμου προγραμματίζονται ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις και στις δύο περιοχές.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...