Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κατάληψη: «Να δοθούν τα δεδουλευμένα μας, αλλιώς να παραδώσουν οι επιχειρηματίες τις άδειες λειτουργίας»

Τα σωματεία των εργαζομένων στη «ΣΕΛΜΑΝ», στην «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», στη «ΝΕΟΣΕΤ», στα Σωληνουργεία, καθώς και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μαζί με το τοπικό Εργατικό Κέντρο κλείνουν δύο βδομάδες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας


Κοινωνικός αναβρασμός επικρατεί στην Εύβοια. Η αδιέξοδη πολιτική και η δεδομένη οικονομική συγκυρία έχουν εκτινάξει τους δείκτες της ανεργίας στην περιοχή.

 «Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν ποσοστά ανεργίας άνω του 40% στον νομό και 75% στους νέους κάτω των 30 ετών. Εχουν κλείσει όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Ομηροι είναι όσοι συνεχίζουν να κατέχουν τις θέσεις τους. Δεν ξέρουν αν είναι εργαζόμενοι ή απολυμένοι. Δεν παίρνουν ένσημα, μένουν απλήρωτοι από 8 έως και 21 μήνες, ανά περιπτώσεις, και όσοι έχουν απολυθεί δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις», περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Στέφανος Μπασινάς.

Να σημειωθεί ότι ο ενδεχόμενος «ξαφνικός θάνατος» της ΛΑΡΚΟ θα προσθέσει στη δεξαμενή της ανεργίας επιπλέον 250 εργαζόμενους–μέλη της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι εργάζονται στα μεταλλεία της δημόσιας επιχείρησης στην περιοχή.

Μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην Εύβοια σταμάτησαν την παραγωγή. Τα σωματεία των εργαζομένων στη «ΣΕΛΜΑΝ», στην «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», στη «ΝΕΟΣΕΤ», στα Σωληνουργεία, καθώς και το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων, μαζί με το τοπικό Εργατικό Κέντρο προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ως έσχατη μορφή διαμαρτυρίας, αφήνοντας μόνο τη λειτουργία των κοινωνικο-προνοιακών δομών.

Η διάρκεια της κατάληψης πλησιάζει τις δύο εβδομάδες. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους εκφράζει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργών για την επίλυση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.

«Θέλουμε να μας δοθούν τα δεδουλευμένα μας, αλλιώς να παραδώσουν οι επιχειρηματίες τις άδειες λειτουργίας», επισήμανε ο κ. Μπασινάς, κάνοντας λόγο για ένα «οργανωμένο σχέδιο των εργοδοτών να απομακρύνουν όλους τους εργαζόμενους και να προσλάβουν στη συνέχεια νέους, με χαμηλούς μισθούς, ατομικές συμβάσεις και ό,τι αυτό συνεπάγεται». Στην Εύβοια η εργοδοσία φέρεται να είναι πλήρως ασύδοτη. «Στα ξενοδοχεία έχουμε διαπιστώσει πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας. Επιπλέον, προχθές ένας ξενοδόχος κλείδωσε τη μονάδα του, άφησε τους υπαλλήλους του απλήρωτους και χάθηκε. Αυτά συμβαίνουν στην πατρίδα του κ. Κεδίκογλου», σχολίασε ο κ. Μπασινάς.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...