Σχετικά με την κατάληψη των Γραφείων της Περιφέρειας στην Εύβοια και την αδυναμία εξυπηρέτησης των Πολιτών, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
"Από το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου, τα Γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, έχουν καταληφθεί από εργαζόμενους των ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ, ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ.
Οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα, αντιμετωπίζουν το κλείσιμο του εργοστασίου, όπως έχει ανακοινωθεί και κάθε μήνα οι εργοδότες απολύουν το 5% των εργαζομένων. Όσοι δεν έχουν απολυθεί πληρώνονται κανονικά, ενώ όσοι απολύονται παίρνουν την αποζημίωσή τους και την καταγγελία της σύμβασης και επομένως έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν το επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα προβλέπεται.
Στις περιπτώσεις όμως των επιχειρήσεων ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ και ΙΝΤΕΡΚΕΜ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Οι πρώην εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, ούτε άνεργοι, αφού τους είπαν να φύγουν, χωρίς απόλυση, χωρίς αποζημίωση και χωρίς πληρωμή δεδουλευμένων.
Χωρίς την καταγγελία της σύμβασης (απόλυση), εκτός από την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα που δεν πήραν, δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να πάρουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Δεν περίμενε κανείς από επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν για πολλά στην Εύβοια, πλούτισαν αλλά και προσέφεραν εργασία, να αντιμετωπίσουν με αυτό τον τρόπο τους εργαζόμενους.
Αν άμεσα δεν τακτοποιήσουν τους εργαζόμενους, όπως έχουν υποχρέωση, τότε πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους φορείς του τόπου και φυσικά θα είναι μόνιμα καταδικασμένοι στη συνείδηση της Ευβοϊκής Κοινωνίας.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολύ σοβαρές. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν όλα αυτά σε ένα Νομό, η ανεργία του οποίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο ( πλησιάζει το 40%) και να μην έχει ενεργοποιηθεί κάποιος μηχανισμός, να αντιμετωπίσει τα πρωτοφανή αυτά προβλήματα και κυρίως να αντιμετωπίσει αυτό που μπορεί άμεσα να τακτοποιήσει, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους πρώην εργαζόμενους να πάρουν τουλάχιστον το επίδομα ανεργίας.
Αυτή είναι η άποψή μας, η οποία δεν διατυπώνεται τώρα, με την ευκαιρία της κατάληψης, αλλά είναι η ίδια από την αρχή.
Πρόσφατα μάλιστα, με το έγγραφό μας, Α.Π. 811/26-8-2013, επαναφέραμε αυτά τα
προβλήματα στην επικαιρότητα, όπως και το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας, γιατί διαπιστώσαμε ότι δεν ασχολείται με αυτά κανένας από όσους πρέπει να ασχοληθούν και κινδυνεύουν να ξεχαστούν από όλους.
Το έγγραφο στάλθηκε στον Πρωθυπουργό, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους άλλους βασικούς Υπουργούς και φυσικά στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας.
Ζητήσαμε μάλιστα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και να προγραμματιστεί συνάντηση με την Περιφέρεια και τα σωματεία που έχουν το πρόβλημα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, στη συνεδρίασή τη Δευτέρα 2/9/2013, στη Λαμία, συζήτησε σε έκταση το θέμα και αποφάσισε συγκεκριμένες ενέργειες και κυρίως συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, ενέργεια την οποία ανέλαβε ο Περιφερειάρχης.
Είχε επίσης προγραμματιστεί επίσκεψη κλιμακίου ελέγχου από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την Τετάρτη 11/9/2013, με σκοπό να εξεταστούν γραπτές και προφορικές καταγγελίες των συγκεκριμένων σωματείων.
Και ενώ όλα αυτά είχαν γίνει και είχαν προγραμματιστεί οι συγκεκριμένες ενέργειες από την Περιφέρεια, η απάντηση όπως φαίνεται ήταν η κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας από το πρωί της Τρίτης 10-9-2013.
Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για μια ενέργεια προβολής του προβλήματος, αλλά
έχουν απαγορεύσει σε κάθε εργαζόμενο της Περιφέρειας να μπει στο χώρο της εργασίας του, εκτός από το κυλικείο.
Επομένως, για μια ολόκληρη εβδομάδα, δεν λειτουργεί τίποτε στην Περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι κάθε μέρα συναλλάσσονται με την Περιφέρεια εκατοντάδες άνθρωποι, που τώρα πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Όποιος αγωνίζεται για τα προβλήματά του, πρέπει να έχει τη στήριξη και των πολιτών, κάτι που ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, γιατί κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά των εργοδοτών.
Η πολυήμερη κατάληψη όμως, δεν στρέφεται κατά της LAFARGE, της ΣΕΛΜΑΝ, της ΝΕΟΣΕΤ, της ΙΝΤΕΡΚΕΜ ή άλλων εργοδοτών και φυσικά ούτε εναντίον της Κυβέρνησης. Αντικειμενικά, αυτοί που έρχονται σε δύσκολη θέση και μπορεί να έχουν ενδεχομένως και επιπτώσεις από την αδυναμία εξυπηρέτησης τους είναι οι πολίτες.
Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει όλα αυτά να συνεκτιμηθούν".