Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πακτωλός απάτης με εικονικά τιμολόγια και στην Εύβοια


Σε  δήμους της Αττικής, της Εύβοιας, της Αχαΐας και της Φθιώτιδας αποκαλύφθηκε ολόκληρο σύστημα έκδοσης πλαστών τιμολογίων με τη συμμετοχή περίπου 20 δημοτικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων. 

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος της απάτης και αφορά ανύπαρκτες συναλλαγές, από λάδια αυτοκινήτου και λάστιχα ως τσιμέντα, τούβλα και ασβέστη, αλλά και μεταφορές που απλώς δεν έγιναν. Και τα πρόσφατα ευρήματα του ΣΔΟΕ για ατασθαλίες και κομπίνες δίχως αρχή και τέλος σε δήμους και επιχειρήσεις μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ στέκονται πλέον άφωνα μπροστά στην ευρηματικότητα και στο απύθμενο θράσος της «μαφίας των δημάρχων» και ιδιωτών που κερδοσκοπούσαν επί σειρά ετών κατασκευάζοντας το τίποτα. Χαρακτηριστικό σε μία περίπτωση είναι ότι για τον κύκλο εικονικών συναλλαγών εμφανίστηκαν αλβανοί υπεργολάβοι που κατασκεύαζαν μεγαλεπήβολα έργα, όπως παιδικές χαρές μερικών τετραγωνικών, οι οποίες έμειναν μόνο στα χαρτιά. Τελικώς αποδείχθηκε ότι η παιδική χαρά είχε ένα παιχνίδι, το «καρουζέλ» των εικονικών τιμολογίων.

Ολα ήταν πλαστά

Σαφές δείγμα γραφής προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε δήμο της Πελοποννήσου ύστερα από έγγραφη καταγγελία πολιτών. Σε αυτήν γινόταν λόγος για όργιο παρανομιών σε πολλές από τις συμβάσεις του δήμου για την κατασκευή 200 έργων διαφόρων μορφών την περίοδο 2006-2010. Την υπόθεση άρχισαν να διερευνούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα και τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά.

Στο δήμο της Πελοποννήσου με 17.000 κατοίκους η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ - ίσως μεγαλύτερη και από το σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περίπου 60 «αόρατα» έργα από ανύπαρκτους εργολάβους και με πλαστά τιμολόγια φέρεται να έγιναν εκεί.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...