Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

«Ελλάδα, Αιγαίο – Άρμα του πελάου»

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 το απόγευμα, έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Αντιπεριφερείας Ευβοίας, Συναυλία – Παράσταση με θέμα «Ελλάδα, Αιγαίο – Άρμα του πελάου», σε ποίηση, μουσική σύνθεση και εναρμόνιση του Μιχάλη Γ. Κοκκίνη, από την Ιστορική Χορωδία Νικαίας και την Ευρίπειο Χορωδία της Πόλης μας.

Η Συναυλία έλαβε χώρα στα πλαίσια των Κ΄ Δημητρίων, που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και πραγματοποιήθηκε χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και την καλή συνεργασία των υπευθύνων των Χορωδιών, με τον Προϊστάμενο τοῦ Μητροπολιτικού μας Ναού, Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, ο οποίος άοκνα εργάζεται με τους καλούς τους συνεργάτες για την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων των Δημητρίων.

Η Συναυλία άρχισε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ευριπείου Χορωδίας κ. Γεωργίου Μισύρη και του Επιτίμου Προέδρου και ενεργού συμπαραστάτη της κ. Γαληνού Λαουτάρη και περιελάμβανε δύο μέρη.

Στο πρώτο, η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ παρουσίασε ένα Λυρικό Δοξαστικό σε ποίηση και μουσική Μιχάλη Κοκκίνη, υπό τον τίτλο «ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΟΥ», το οποίο συγκλόνισε με την μουσική του ποιότητα όλους τους ακροατές.

Στο δεύτερο μέρος, η Ευρίπειος Χορωδία Χαλκίδος παρουσίασε το Λαϊκό Αναλόγιο 2010 – Όμορφη και Παράξενη Πατρίδα, υπό τον τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΕΣΥ», το οποίο περιελάμβανε έργα συγχρόνων δημιουργών σε εναρμόνιση και με την συνοδεία ποιημάτων του Μιχάλη Κοκκίνη.

Στην Συναυλία συμμετείχαν συνολικά 100 χορωδοί, οι Λυρικοί και λαϊκοί σολίστ και ψάλτες Άντα Ματζουράνη, Θανάσης Βάχος, Στράτος Τσεσμελής, Νίκος Ανδριανός, Σταύρος Μουσαλής, Νικηφόρος Χατζηπαναγιώτης, Τάσος Κεφεριάν και Χρυσούλα Αραπάκη, οι αναγνώστες Σταύρος Μουσαλής, νικηφόρος Χατζηπαναγιώτης, Θοδωρής Χρονόπουλος, Γιώργος Καρυδιάς, Βιβή Γερογιάννη, Άντα Ματζουράνη, Μαρία Πάζιου, Ασπασία Μισύρη, Μαρία Μελέμη, Σταυρούλα Γερακίνη και Γιώργος Μισύρης, οι μουσικοί πιανίστες Μορφούλα Μηνά και Ανδρέας Πριόνας και στα πνευστά ο Γιώργος Γλαράκης και ο ηθοποιός Γιώργος Γλαράκης στο ρόλο του Αιγεά. Παράλληλα, την ευθύνη των σκηνικών είχε η κ. Στέλλα Γίγα, την συμφωνική και ηλεκτρονική υποστήριξη ο κ. Γιώργος Κοκκίνης και τον συντονισμό του προγράμματος η κ. Φωτούλα Βάχου.

Στο κλείσιμο της Εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον μαέστρο κ. Κοκκίνη και όλους τους συντελεστικούς παράγοντες της συναυλίας, διότι με το πρώτο μέρος προσέφεραν «ανακαινιστική δύναμη» σε όλους τους ακροατές, μέσα από τις μελωδίες για την θάλασσα του Αιγαίου και όλες τις ομορφιές της Ελλάδας. Τόνισε ακόμη ότι ο Θεός μεταχειρίστηκε «προνομιακά» τους Έλληνες , χαρίζοντάς μας αυτόν τον όμορφο και ευλογημένο τόπο, δίδοντάς μας όμως και μια αποστολή: ν’ αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο. Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει τα αντιστασιακά μηνύματα που ακούστηκαν από τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Σταμάτη Σπανουδάκη, του Διονύση Σαββόπουλου κ.ά. στο δεύτερο μέρος, μας θυμίζουν το χρέος μας για αντίσταση, υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να μένουμε σε στάση, στάσιμοι, αφού τα στάσιμα νερά δεν είναι ποτέ καθαρά.

Όλοι οι ακροατές της παράστασης έφυγαν από τον χώρο της Συναυλίας κατενθουσιασμένοι και πλημμυρισμένοι με βιώματα μεγάλα και θαυμαστά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...