Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η «Νόνικα της Ευελπίδων» που ξεσηκώνει τους... δικαστές είναι από τη Χαλκίδα!

Η Βασιλική Θάνου
Ο φακός τη «λάτρεψε» με την πρώτη ματιά. Ο λόγος αυτονόητος. Οπως και η ίδια η αρεοπαγίτης και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου παραδεχόταν on camera, «ασφαλώς δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο ούτε στην Ελλάδα και υποθέτω ούτε στα άλλα κράτη οι δικαστές να προβαίνουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας». Ο Τύπος στα άλλα κράτη πάντως γοητεύτηκε από αυτό το σπάνιο θέαμα: την εικόνα της επαναστατημένης δικαστού, μιας πασιονάριας με τήβεννο. Η σημειολογία ήταν προφανής. Στην Ελλάδα οι δικαστές ξεσηκώνονται κατά της κυβέρνησης. Το κράτος παλεύει με το κράτος. Η Βασιλική Θάνου που έχει αναλάβει να καθοδηγήσει αυτή τη σύγκρουση, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950 και στις 29 Απριλίου 1975 διορίστηκε Πρόεδρος και ξεκίνησε η καριέρα της.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Η 62χρονη πρόεδρος εμφανίστηκε στην πανδικαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδιαζόμενων περικοπών στις 5 Σεπτεμβρίου φορώντας τήβεννο. Η φωτογραφία όπου εκφωνεί τον λόγο της ντυμένη στα μαύρα, με μοναδική πινελιά θηλυκότητας τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια της, έκανε τον γύρο του κόσμου. Το ίδιο συνέβη και τις προάλλες, στις 17 Σεπτεμβρίου. Μόνο που τότε επιχείρησε να ανέβει με το μπεζ κοστούμι της στην έδρα. Κάποιοι συνάδελφοί της όμως την έπεισαν να φορέσει ξανά την τήβεννο. Το αυστηρό λουκ έσπαγε το μικρό τσαντάκι που κρατούσε στο χέρι της. Τα θεσμικά «άμφια» ήταν απαραίτητα, έλεγαν. Για να δοθεί έμφαση στην ισοτιμία των δικαστών με τους βουλευτές. Για να δείχνουμε ότι έχουμε εξουσία. Και προς μεγάλη τέρψη των φωτορεπόρτερ (όχι όμως και μερικών δικαστών που φρονούν ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, ούτε η τήβεννος τον δικαστή) την έπεισαν.
Εξω από τον Αρειο Πάγο τον αγώνα, ο οποίος στα μάτια άλλων εργαζομένων φαντάζει ως επανάσταση των προνομιούχων, στήριζαν ο Μανώλης Γλέζος και βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μόλις πριν από πέντε χρόνια βέβαια ένας άλλος συριζίτης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατακεραύνωνε την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής που «με προκλητικό τρόπο δίνει τόσο πολλά στους δικαστές και αυξήσεις πείνας στους δημοσίους υπαλλήλους». Ηταν το 2007 όταν 6.000 δικαστές σχεδόν διπλασίασαν τον μισθό τους και επιδίκασαν στον εαυτό τους αναδρομικά ύψους 900 εκατ. ευρώ. Και ύστερα ήρθε η τρόικα.
Η Βασιλική Θάνου δεν δέχτηκε ούτε καν να συναντήσει τους εκπροσώπους των δανειστών. Οταν οι τροϊκανοί ζήτησαν συνάντηση εργασίας, αρχικά απάντησε ότι «η ανεξαρτησία των δικαστών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα» και ζήτησε να μάθει την «ατζέντα». Οταν την ενημέρωσαν ότι σκοπός είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ειδικά στις υποθέσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος και να παραπέμψει την απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης. Η στάση της ερμηνεύτηκε ως αντιμνημονιακό τόλμημα. Η «Νόνικα της Ευελπίδων» - όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι παροικούντες τα δικαστήρια λόγω της ομοιότητάς της με την ηθοποιό Νόνικα Γαληνέα - ύψωσε το ανάστημά της.
Οσοι τη γνωρίζουν προσωπικά διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον οριακό θεσμικά αγώνα. Εχει, λένε, τη στήριξη όλων των δικαστικών ενώσεων. Εχει στο πλευρό της τον «απλό πρωτοδίκη», ήτοι τους ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα σκαλιά της ιεραρχίας και ήδη δυσκολεύονται με τις περικοπές, οι οποίες έχουν αγγίξει το 38,5% των αποδοχών. Αλλωστε έχει ήδη περγαμηνές στον μακρύ συνδικαλιστικό της βίο, αφού προτού γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΔΕ είχε κερδίσει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που εξελέγη στη διοίκηση του Εφετείου Αθηνών. Συνάδελφοί της που βρέθηκαν στον Αρειο Πάγο τη Δευτέρα επισημαίνουν ότι κατόρθωσε να επηρεάσει έως και συναδέλφους της που ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στις κινητοποιήσεις.
Ακόμη και όσοι βρίσκουν ανοίκειο για το δικαστικό σώμα το συνδικαλιστικό της ύφος, της αναγνωρίζουν δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Τους ενοχλεί βέβαια η διαρκής έκθεσή της στα φώτα της δημοσιότητας. «Κανένας προκάτοχός της δεν έχει βγει ποτέ τόσο μπροστά. Η θέση της επιβάλλει την τήρηση του μέτρου», σημειώνουν καταλογίζοντάς της «υπερβάλλοντα ζήλο» που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ ενάντια στα συμφέροντα του κλάδου.
Αλλωστε υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να ανέβουν στην έδρα, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΔΕ.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΕΣ. Παρά τις ενστάσεις ότι οι στάσεις εργασίας κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, η κ. Θάνου πιστεύει απόλυτα όσα κάνει. Γι' αυτό και δεν δίστασε να επιπλήξει τον - συνταγματολόγο - πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισήμανε ότι οι διακοπές των συνεδριάσεων συνιστούν μορφή απεργίας. Η απάντησή της στον Βαγγέλη Βενιζέλο κατέληγε: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκείνη δικαιούται κατά περίπτωση και κατά τρόπο αυθαίρετο να παραβιάζει το Σύνταγμα, καθώς και ότι ουδείς δικαιούται να αντιδρά». Αυτό είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα σε κάποια δικαστικά πηγαδάκια. Η κυβέρνηση, διατείνονται, ήταν η πρώτη που παραβίασε το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα άλλωστε επέβαλε τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του 2007. Το Σύνταγμα απαγορεύει τις περικοπές στους δικαστές. Το Σύνταγμα οφείλει πάλι να διασταλεί για να χωρέσει τη λευκή απεργία των επιφορτισμένων με τον έλεγχο της τήρησής του.

ΤΑ ΝΕΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...