Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Γιάννης Στουρνάρας: Ο γιος του ΕΑΜίτη στη Φθιώτιδα και στην Εύβοια που κυνηγά το ακατόρθωτο.

Ο γιος του γραμματέα του ΕΑΜ στη Φθιώτιδα και στην Εύβοια βούτηξε στα βαθιά αναλαμβάνοντας την κορυφαία θέση του υπουργείου Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται να εφαρμόσει τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία του για να κυνηγήσει το ακατόρθωτο...

Οι αντιφάσεις κυριαρχούν στη ζωή του καθώς από το αριστερό περιβάλλον που μεγάλωσε έκανε μεταπτυχιακό στην αριστοκρατική Οξφόρδη. Σήμερα διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε και είναι ο ίδιος που διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Τώρα, από τη θέση του “τσάρου” της Οικονομίας καλείται να την διατηρήσει... Δεν έχει φέτος διακοπές στον αγαπημένο του προορισμό τα Τρία Λαγγόνια της Σύρου!

Ο γιος του ΕΑΜίτη πολεμά για την Οικονομία

Ο πατέρας του Θανάσης Στουρνάρας, ΕΑΜίτης με καταγωγή από τη Γλύφα Φθιώτιδας, του άφησε “ευχή και κατάρα” να μην γυρίσει στην Ελλάδα μετά τις σπουδές του αλλά να μείνει για ακαδημαϊκή καριέρα στην Αγγλία. Εκείνος όμως ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αφοσιώθηκε στην προσπάθεια της ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Τον πατέρα του δεν τον έζησε αρκετά αφού για πολλά χρόνια μετά τον εμφύλιο ζούσε και εργαζόταν κρυβόμενος. Ακόμα και τα καλοκαίρια που ο Γιάννης με τη μαμά του και τα αδέρφια του πήγαιναν στο χωριό για διακοπές, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, δεν ήταν μαζί τους. “Ο πατέρας μου, θυμάμαι όταν ήταν να αγοράσω κάτι, είτε σουβλάκι, είτε μπουγάτσα, είτε ακόμα παπούτσια, με πήγαινε στα καταστήματα που είχαν ΕΑΜίτες φίλοι του. Και όταν εγώ αναρωτιόμουν γιατί με πάει συνέχεια στους ίδιους, μου απαντούσε: είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και πρέπει να τους στηρίξουμε”, λέει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η καθημερινότητά του είναι λιτή

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών είναι λάτρης της υγιεινής διατροφής και μάλιστα τα μεσημέρια συνηθίζει να κάνει μικρό διάλειμμα για φαγητό.

Το περιβάλλον του μιλά στην εφημερίδα για έναν άνθρωπο με λιτό τρόπο ζωής και χαμηλό προφίλ. Προτιμά να πηγαίνει στο γραφείο με τα πόδια και χωρίς ασφάλεια ενώ αρκετές φορές τον έχουν δει να κινείται με μετρό στο κέντρο της Αθήνας.

Οι τρεις γυναίκες της ζωής του

Με την σύζυγό του Λίνα Νικολοπούλου είναι μαζί από φοιτητές. Μετά τις σπουδές τους στην Ελλάδα έφυγαν μαζί την Οξφόρδη. Για εκείνη είναι απλά ο “Γιαννιός”, όπως τον αποκαλούσε και η Κρητικιά μητέρα του. Το ζευγάρι είναι παντρεμένο από το 1981.

Από το Λονδίνο επέστρεψαν το 1985 ο υπουργός ολοκλήρωσε τις στρατιωτικέςς του υποχρεώσεις και, όπως διαβάζουμε στο Έθνος, αρχικά έμενε με την μητέρα του και τα αδέρφια του.

Λίγο αργότερα πήραν δάνειο, το οποίο εξόφλησαν μόλις πριν δύο χρόνια, και απέκτησαν το δικό τους σπίτι. Ο δύο κόρες του Νεφέλη και Μυρτώ ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...