Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η ΔΟΕ ζήτησε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ

Όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία των σχολείων, προβλήματα, αιτήματα και προοπτικές συζήτησαν σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Παιδειας κ. Κ. Αρβανιτοπουλος τα μέλη του προεδρείου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).

Όπως ανακοίνωσε το Δ. Σ. της ΔΟΕ συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης και ζητήθηκε από τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ ζήτησαν αύξηση δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, οικονομική στήριξη σχολικών επιτροπών, μισθοί «αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς», οικονομική αναβάθμιση των νέων εκπαιδευτικών...

Σχετικά με το επίκαιρο θέμα της αξιολόγησης, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν:

- ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξή τους

- Καμία κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων.

- Καμιά αξιολόγηση - χειραγώγηση.

Σχετικά με τα θέματα της ύφεσης, οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ ζήτησαν ειδικά προγράμματα για την κοινωνική στήριξη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, έκανε αναφορά στη γενικότερη οικονομικοκοινωνική κατάσταση της χώρας καθώς και στην κατάσταση της εκπαίδευσης, τονίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί.
Όπως δήλωσε, στόχος του υπουργείου είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με δεδομένη την αδυναμία αξιοποίησης πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια πραγματοποίησης όλων των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, εντός των χρονικών ορίων. «Τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί», είπε χαρακτηριστικά, «θα βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Όπως είπε ο κ. Αρβανιτοπουλος, η αξιολόγηση θα είναι δομών και διαδικασιών, δε θα είναι τιμωρητική και δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Προσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις ούτε αιφνιδιασμοί. «Οτιδήποτε αποφασιστεί θα γίνει μετά από διάλογο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του υποσιτισμού των μαθητών, χαρακτηρίζοντάς το ως «υπαρκτό θέμα». Τόνισε ότι αναζητούνται λύσεις χωρίς να δημιουργούνται κοινωνικές διακρίσεις.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, από το υπουργείο Παιδειας έλαβαν τις διαβεβαιώσεις ότι:

- Για τις εκπαιδευτικές άδειες, τους διορισμούς, τα επιδόματα θέσης αναπληρωτών, τη συνυπηρέτηση και την προϋπηρεσία μετά το 2010, θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση αφού γίνει πρώτα επεξεργασία των αιτημάτων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

- Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που θα περικοπούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας θα εξοικονομηθούν από περιστολή δαπανών των υπηρεσιών του και δε θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο.

- Θα δοθεί χρονική παράταση για τη ρύθμιση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση.

- Θα γίνουν 1065 μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...