Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Πανελλαδικές: Άνοδος στο πρώτο πεδίο, πτώση στην πλειονότητα των υπολοίπων

 Βάσεις δύο ταχυτήτων με άνοδο στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημονικών και πτώση στην πλειονότητα των υπολοίπων επιστημονικών πεδίων «βλέπει» ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) στις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τα αποτελέσματα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε στην δημοσιότητα.


Συγκεκριμένα ανά επιστημονικό πεδίο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας και γραμματέας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής κ. Γ. Βαφειαδάκης, προβλέπτεται:

- Στην Θεωρητική Κατεύθυνση οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά στο 1ο πεδίο για δύο λόγους:

α) Τα θέματα ήταν πιο εύκολα στα περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία και στη Βιολογία (την επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Θεωρητικής)
β) Η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα που τα προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αριστούχοι είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα αυτοί οι αριστούχοι να κατευθυνθούν σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές όπως Νομική, Ψυχολογία και Φιλοσοφική.

- Στην Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση στο 2ο και στο 4ο πεδίο αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων, αφου τα Μαθηματικά και η Φυσική κατεύθυνσης (που επηρεάζουν κατά 48% τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος) και εκεί οι βαθμολογίες είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές.

Πιο συγκεκριμένα η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από 300 - 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες) και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1500 - 2000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές ιδιαίτερα στα τμήματα της περιφέρειας.

Στο 3ο πεδίο και στις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική) θα έχουμε ηπιότερη πτώση των βάσεων. Αντίθετα ανοδική φαίνεται η τάση για τα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ λόγω των υποψηφίων της Θεωρητικής.

Στο 5ο πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.

Όπως αναφέρεται ακόμη στις εκτιμήσεις του Συλλόγου «οι στρατιωτικές σχολές του 4ου πεδίου, και οι αστυνομικές του 5ου αναμένεται και φέτος να μαγνητίσουν λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας των νέων, πολλούς αριστούχους με αποτέλεσμα οι βάσεις σ' αυτές τις Σχολές να διαμορφωθούν αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες Σχολές του 4ου και 5ου πεδίου. Τις βάσεις εδώ επηρεάζει σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων που δεν είναι γνωστός ακόμη (σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 10%-30% ΛΙΓΌΤΕΡΟΙ από πέρυσι)».

Τέλος φέτος έχουμε περίπου 5000 λιγότερους υποψηφίους, ενώ οι θέσεις εισακτέων είναι λίγο περισσότερες.
 
tovima.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...