Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: Η Ελλάδα θα πληρώσει, ως παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη

Την απόλυτη επιμονή της στην τήρηση των επαχθών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα δήλωσε και πάλι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, διαχωρίζοντας μάλιστα την περίπτωση της Ισπανίας όπου το πρόβλημα εντοπίζεται μόνον στον τραπεζικό τομέα και όχι στο σύνολο της κρατικής λειτουργίας.

Η κυρία Μέρκελ μιλώντας χθες σε στελέχη του οικονομικού συμβουλίου του κόμματός της ήταν «κάθετη» στις απόψεις της και εξαιρετικά κυνική.

Η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος είναι «αναγκαία καθώς εκτός των άλλων αποτελεί και το παράδειγμα για όλη την Ευρωζώνη.»

Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα φέρει σε πέρας το οικονομικό πρόγραμμά της δεν είναι απλά το ερώτημα εάν το πρόγραμμα θα έχει, ή όχι, επιτυχία, είναι μάλλον το ερώτημα εάν οι υποχρεώσεις στη μελλοντική Ευρώπη θα τηρούνται».

Με τον τρόπο αυτό η κυρία Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι σαφές ότι επιχειρεί ανεξαρτήτως του τι θα γίνει την 18η Ιουνίου να υποδηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει την ουσία των όρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Μιλώντας ταυτοχρόνως για την περίπτωση της Ισπανίας, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι ο δανεισμός της εξαρτάται από τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα στη χώρα διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση σε αυτή είναι διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

«Θα υπάρξουν φυσικά όροι για την Ισπανία... θα απαιτηθεί μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ώστε (οι ισπανικές τράπεζες) να μπουν σε μια βιώσιμη οδό».

«Οι όροι, κατέληξε θα είναι διαφορετικοί, απ εκείνους που επιβλήθηκαν σε ένα ολόκληρο κράτος, το σύνολο του μακροοικονομικού προγράμματος του οποίου τίθεται σε διάσωση».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...