Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η Στενή περήφανη για μια.. χελώνα!

Κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα χελώνας. Όσον αφορά το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μας στις 20 Οκτωβρίου 2011, υπάρχει το είδος χελώνας Testudo Hermani, το οποίο είναι προστατευόμενο. Το συγκεκριμένο είδος απαντάται στο αισθητικό δάσος της Στενής. Μεταξύ του Μαΐου και Ιουλίου η θηλυκή Testudo Hermani γεννάει από 2 έως 12 αυγά και τα βάζουν σε φωλιά, που σκάβουν στο έδαφος σε βάθος μέχρι 10 εκατοστά. Τα αυγά έχουν χρώμα ροδοχρούν λευκό, διάμετρο 30 χιλιοστά και επωάζονται για περίπου 70 με 90 ημέρες. Ανάλογα με την θερμοκρασία που θα βρίσκονται κατά την επώαση καθορίζεται και το φύλο των μικρών. Αν επωαστούν σε θερμοκρασία 26 βαθμούς κελσίου τότε το φύλο θα είναι άνδρας ενώ αν επωαστούν σε θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου τότε το φύλο θα είναι γυναίκα.

Το είδος της χελώνας Testudo Hermani ζει από 40-80 χρόνια. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ζώα του είδους αυτού έχουν φτάσει μέχρι και 100 χρόνια.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χελώνας, σε επικοινωνία ήλθε πριν από λίγο μαζί μας ο πρόεδρος του Οικολογικού-Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου "Εν Δράσει" κος Κώστας Μαζαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διάφορες ευρωπαϊκές, διεθνείς αλλά και ελληνικές διατάξεις που προστατεύουν το συγκεκριμένο είδος χελώνας και στις οποίες είχαμε αναφερθεί και εμείς παλαιότερα. Επίσης μας σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει καταγραφή από ειδικευμένους επιστήμονες ώστε να γίνει γνωστό πόσος είναι ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους χελώνας που ζουν στην περιοχή, αλλά και των άλλων ειδών που απαρτίζουν την χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος της περιοχής, και να εφαρμοστούν οι διατάξεις που έχουν υπογραφεί για την προστασία τους. Τέλος σημείωσε ότι ο αφανισμός ενός είδους από την χλωρίδα ή την πανίδα θα διαταράξει το οικοσύστημα της περιοχής.

messapianews

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...