Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Από τα Ζωνιανά η κυβερνοεπίθεση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Επικαλούμενος στοιχεία που έλαβε από Εργαστήριο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι οι χάκερ που επιτέθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις αρχές Απριλίου έδρασαν μέσω διακομιστή στα Ζωνιανά της Κρήτης.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν τα μέλη του Συλλόγου που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθύμισε ότι ο ΙΣΘ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι το σύστημα δεν είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε πριν από τρεις ημέρες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το σύστημα δέχτηκε τις περισσότερες επισκέψεις από το κρητικό χωριό και όχι από την Αθήνα ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επέμεινε ότι το σύστημα, το οποίο λειτουργεί μέσω του Διαδικτύου, παραμένει ευάλωτο σε ηλεκτρονικές εισβολές, στις οποίες μπορούν να διαρρεύσουν τα προσωπικά στοιχεία των ασφαλισμένων.

Η προσφυγή του Συλλόγου «εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι το σύστημα είναι ασφαλές. Η δίκη πήρε αναβολή».

»Λίγο πριν το Πάσχα διαπιστώθηκε ότι οι χάκερ μπαινόβγαιναν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι μόνο έγραψαν ενάμισι εκατομμύριο συνταγές αλλά και είχαν πρόσβαση στα στοιχεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 60.000 γιατρών».

»Από το υπουργείο Υγείας είπαν ότι αναχαίτισαν την επίθεση των χάκερ. Γελοιοποιήθηκαν όμως. Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι ζήτησαν να αλλάξουν οι κωδικοί των γιατρών; Και μένουν αναπάντητα τα εξής ερωτήματα: Γιατί άφησαν ανοιχτό το σύστημα ; Τι διασύνδεση έχουν με αυτούς που αφήνουν ανοιχτό το σύστημα; Και γιατί έδωσαν 24 εκατομμύρια για ένα σύστημα που έμεινε επίτηδες ανοιχτό;» είπε ο κ Εξαδάκτυλος.

Σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «συμφέροντα» που σαμποτάρουν το σύστημα. «Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. Και ενέργειες όπως οι παραβιάσεις του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καταγράφηκαν, μαρτυρούν και τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση, η επίθεση είχε δρομολογηθεί μέσω υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...