Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

O Carlos Latuff ζωγραφίζει και συζητάει για το πολιτικό σκίτσο στο Ε.Κ. Χαλκίδας

                             
“O Carlos Latuff ζωγραφίζει και συζητάει για το πολιτικό σκίτσο” στην εκδήλωση που παρουσιάζει η Ομάδα Δράσης Χαλκίδας με την Δικτύωση Αλληλεγγύης στη Παλαιστινιακή Αντίσταση και την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, το Σάββατο 24 Μαρτίου ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας.

Θα υπάρξει μουσική παρέμβαση από τον Αλ. Δεληβοριά - Π. Τσιμπιδάκη - Ρ. Νταλαχάνη - Σ. Χαϊκάλη.

Ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ, είναι γνωστός στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Υποστηρικτής των κατατρεγμένων του πλανήτη και των Αγανακτισμένων, ο ακτιβιστής σκιτσογράφος Λατούφ ασχολείται και με την ελληνική κατάσταση.

Διατηρώντας φιλικές σχέσεις με Έλληνες σκιτσογράφους και με ελληνικά έντυπα, έχει σχολιάσει στα σκίτσα του και την ελληνική οικονομική κρίση. Βρέθηκε τον περασμένο χειμώνα στην Αθήνα, καλεσμένος ενός Φεστιβάλ Σκιτσογράφων και έζησε τις διαδηλώσεις και τα δακρυγόνα. Όταν λέει ότι του λείπει η Ελλάδα, εννοεί ότι του λείπει «η συμμετοχή σ' αυτό το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας. Όπως έθεσα την τέχνη μου στην υπηρεσία του αγώνα των Παλαιστινίων ή των Αιγυπτίων, έτσι θέλησα να κάνω και με τους Έλληνες Αγανακτισμένους».

Ο Λατούφ, ζει με τους γονείς του στο Ρίο ντε Ζανέιρο και απέκτησε την έντονη ακτιβιστική συνείδηση, που καθόρισε έκτοτε το ύφος και την τόλμη του, όταν ανακαλύπτοντας μέσω ενός ντοκιμαντέρ τους Ζαπατίστας ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους υποστήριξε με τον τρόπο του. Τα επόμενα χρόνια εγκατέλειψε λίγο-πολύ τα παραδοσιακά ΜΜΕ και δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο Ιντερνετ, όπου πια μέσω του Twitter του άρχισε να παρακολουθεί τη διεθνή επικαιρότητα σε «πραγματικό» χρόνο: Λίγο αφότου «σκάσει» μια μεγάλη είδηση, ο Λατούφ την αναλύει σ' ένα σκίτσο του. «Τα σκίτσα του ξεγυμνώνουν τις γελοίες ειρωνείες τού κάθε άλλο παρά τέλειου κόσμου μας», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Σκιτσογράφων της Μεγάλης Βρετανίας, Γκράχαμ Φάουελ.

Ο ίδιος βάζει στα έργα του την ένδειξη copyleft, επιτρέποντας σε όποιον το επιθυμεί να τα χρησιμοποιεί. «Θέλω η τέχνη μου», λέει, «να φτάνει στο διεθνές κοινό. Θέλω να δείξω εκείνη την πλευρά που δεν δείχνουν τα κυρίαρχα μέσα».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...