Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αναγνωστάκης: Απαιτείται άμεση παρέμβαση για τη διάσωση των βιομηχανιών

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, απαντάει στην ερώτηση 6338 με ημερομηνία 17-02-2014, του βουλευτή Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με τις παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η πολιτεία για την ομαλή λειτουργία, τόσο της Χαλυβουργικής, όσο και όλων των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας μας.


Αρχικά το Υπουργείο, δηλώνει ότι αρμόδιο για την απάντηση της ερώτησης, είναι το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ενημερώνει για διυπουργική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη βιομηχανική πολιτική.


Αναμένοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου, κριτικάρουμε τις προτάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως αυτές προωθούνται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Το Υπουργείο αναφέρει ορθά ότι καθοριστικές στρατηγικές για την αλλαγή των δεδομένων στην Ελληνική Βιομηχανία είναι : το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η εποπτεία της αγοράς και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Αναφορικά με το σταθερό φορολογικό πλαίσιο είναι τουλάχιστον, παράλογο να ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ότι το επιδιώκει, από τη στιγμή που αυτό βρίσκεται σε πλήρη αποσάρθρωση και διαρκή μετάλλαξη, καθιστώντας την όποια μακρόχρονη στρατηγική επενδύσεων, τυχερό παιχνίδι.

Σε σχέση με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όντως αποτελεί επιτυχία η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας, οι περισσότερες βιομηχανίες αντλούν την ενεργειακή τους εξάρτηση, σε μεγάλο βαθμό από τον ηλεκτρισμό και όχι από το φυσικό αέριο, κατά συνέπεια τα όποια οφέλη αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα νοικοκυριά και σε μικρότερο τις επιχειρήσεις.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ουσιαστικά δεν υφίσταται τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθιστώντας τις επιχειρήσεις όμηρους, στα τραπεζικά επενδυτικά σχέδια. Αναφέρει μάλιστα το Υπουργείο ότι θα πρέπει εκτός των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών εργαλείων να βρεθούν εναλλακτικές μη τραπεζικές πηγές χρηματοδότησης, χωρίς βέβαια να αναφέρει ποιες μπορεί να είναι αυτές και πως μπορούν οι επιχειρήσεις να τις χρησιμοποιήσουν.

Σήμερα ένα μήνα μετά την κατάθεση της ερώτησης, η Χαλυβουργική συνεχίζει να διατηρεί κλειστό το παραγωγικό της τμήμα και έχει ήδη προβεί σε διαθεσιμότητες ενώ απειλεί με λουκέτο αν δεν λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, η βιομηχανική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά μόνο με άμεσες παρεμβάσεις που θα απαντούν στα προβλήματα της βιομηχανίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...