Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Χαϊνάς: Η μάχη της αυτοδιοίκησης δεν προσφέρεται για δημοψηφίσματα

Το προεδρείο της εκδήλωσης από αριστερά Χρήστος Χατόλας, Κώστας Χαϊνάς, Μαίρη Χουλιέρη

Πραγματοποιήθηκε εχθές Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ. η συνέντευξη τύπου του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Χαϊνά, στο Ξενοδοχείο “ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ”.


Την εκδήλωση διηύθυνε η Μαίρη Χουλιέρη και προλόγισε ο δικηγόρος Χρήστος Χατόλας.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κώστα Χαϊνά ήταν :


Η πρωτοβουλία αφορά μια γνήσια προσπάθεια ενεργών πολιτών, για μια μεγάλη συνάντηση όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών, για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών, που όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το προγραμματικό πλαίσιο και θα επιλέξουμε τους υποψήφιους του συνδυασμού.

Το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών για τις περιφέρειες, είναι αν μέσα από την ανάδειξη αυθεντικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε μια πραγματική Αυτοκυβέρνηση για τις τοπικές κοινωνίες και όχι εξάρτημα της κεντρικής εξουσίας, μέσα από τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα της προσδώσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.

Η μάχη της αυτοδιοίκησης δεν προσφέρεται για ψεύτικα και ξεπερασμένα διλήμματα, ούτε για δημοψηφίσματα που συνδέονται με προβλήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ασφαλώς υπάρχουν πολιτικά χαρακτηριστικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν προσφέρονται όμως για καταμέτρηση της εκλογικής επιρροής του κάθε κόμματος. Αυτό άλλωστε μπορεί να γίνει με την ψήφο στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Όσοι λοιπόν με τις επιλογές τους, επιμένουν να αλλοιώνουν το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθούν από τους πολίτες.

Η περιφέρειά μας είναι μια μεγάλη περιοχή με μεγάλες δυνατότητες και πλεονεκτήματα. Συνδυάζει όλες τις μορφές της οικονομικής δραστηριότητας. Υστερεί όμως σε υποδομές και σε έργα που θα επιτάχυναν τις διαδικασίες μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικά σήμερα όμως, μετά από τέσσερα πολύ σκληρά χρόνια κρίσης και ύφεσης, πληρώσαμε και πληρώνουμε ήδη, με ανεργία και με κλείσιμο επιχειρήσεων, πολύ ακριβά, τις αμαρτωλές πολιτικές περιόδους των κυρίαρχων δυνάμεων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα και τις περιφέρειες. Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο ξεκίνημα από νέες δυνάμεις οι οποίες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το πλαίσιο μιας νέας εκκίνησης της επιχειρηματικότητας, με καινοτομία και εξωστρέφεια.

Η δική μας πρόταση είναι η εναλλακτική λύση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, απέναντι, α) στην συντηρητική πρόταση, η οποία μπορεί να έχει φορέα ένα νέο σε ηλικία άνθρωπο, αλλά οι δυνάμεις που ασφυκτικά τον περιτριγυρίζουν και θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του, είναι οι ίδιες πολιτικές συντηρητικές δυνάμεις που άσκησαν εξουσία μέχρι σήμερα, είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, με μεγάλες ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα και β) στην πρόταση ενός αριστερού λαϊκισμού, ο οποίος δεν εμπιστεύεται τις δικές του αυτοδιοικητικές δυνάμεις, τοποθετώντας προβεβλημένα κομματικά στελέχη, όχι για να συμβάλλουν στην υπόθεση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά για να καταμετρήσουν την εκλογική τους επιρροή.
Η συνέντευξη έκλεισε ως εξής :
Η πρωτοβουλία μας είναι μια πρόσκληση για μια νέα συνάντηση όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων, από το προοδευτικό και δημοκρατικό κέντρο, έως και την αριστερά, για να οικοδομήσουμε μέσα από συνθέσεις και συνεργασίες μια πειστική και ρεαλιστική πολιτική πρόταση για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Να σημειώσουμε τέλος ότι στη συνέντευξη παραβρέθηκαν πολλοί συμπολίτες μας από την κοινωνία των πολιτών, με τους οποίους ο υποψήφιος περιφερειάρχης ως ενεργός πολίτης είναι συνοδοιπόρος εδώ και πολλά χρόνια για προβλήματα της περιφέρειάς μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας κος Δημήτρης Αναγνώστου, ο βουλευτής Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κος Αναγνωστάκης, ο γραμματέας της ΝΕ Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κος Πάβλοβιτς και πολλοί συμπολίτες.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...