Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η ΙΣΤΙΑΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

Με λαμπρότητα και σύμμαχο τον θαυμάσιο καιρό, η  Ιστιαία πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, με την παρουσία και του  Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.


Το απόγευμα της παραμονής εψάλη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός,
χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως, αναφερθείς στην διδασκαλία των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας περί του προσώπου του Χριστού, τονίζοντας ότι οι δύο Άγιοι υπήρξαν υπέρμαχοι της Αληθείας περί του Χριστού, για να υπερασπισθούν την ελευθερία και την προοπτική αθανασίας του ανθρωπίνου προσώπου.



Ανήμερα, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θ. Λειτουργία ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος. Στην εμπνευσμένη και γεμάτη θεολογικά μηνύματα ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, τόνισε, ότι η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του ανθρώπου της κάθε εποχής είναι η καλλιέργεια της ζωντανής σχέσης με τον Χριστό και την Εκκλησία Του και ότι για να γίνει αυτό απαιτείται από όλους μας μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο της ζωής μας, που στην γλώσσα της Εκκλησίας ονομάζεται μετάνοια.


Αμέσως μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, ξεκίνησε η Ιερά Λιτανεία της Εικόνος του Πολιούχου Αγίου Αθανασίου με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιφερείας, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Υφυπουργού κ. Σίμου Κεδίκογλου, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, του Δημάρχου Ιστιαίας κ. Ζάχου Χριστοφή, της πρώην Βουλευτού κ. Ουρανίας Παπανδρέου, Δημοτικών Συμβούλων και λοιπών εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της Πόλεως και σύμπαντος του πιστού Λαού της Ιστιαίας.

Μετά την Λιτανεία ο Μητροπολίτης πήγε στο  Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, όπου ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιτα του Ιδρύματος στο οποίο φιλοξενούνται 12 γέροντες και τη Διεύθυνσή του έχει ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Καπνίσης.

Στις Ιερές Ακολουθίες τα Ιερά Αναλόγια διηύθυναν, το μεν δεξιό ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Δημήτριος Αγγελόπουλος, το δε αριστερό, κατόπιν παραχωρήσεως του λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Παρούση, ο κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου, καθηγητής βυζαντινής μουσικής και υπεύθυνος του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης στην Ιστιαία και Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Αγίου Αιδηψού, πλαισιωμένοι από ιεροψάλτες της περιοχής και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...